Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 07.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vurder nøye om snøen har bundet seg til flak. Flak som ligger over vedvarende svake lag vil ikke stabilisere seg. Drønn og skytende sprekker er typiske faretegn

Skredfarevurdering

Det er mulig å løse ut skred på vedvarende svakt lag av kantkorn. Laget har vært mest aktivt nord og øst i regionen. Vær spesielt oppmerksom i overganger fra tynt og mykt snødekke til områder med hardere fokksnøflak.
Kald og lett snø flyttes lett med vinden, og på enkelte utsatte steder kan det finnes små ferske flakdannelser i høyden, som kan være lett å løse ut.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 6. januar 2021

Det ligger varierende mengde løs snø i overflaten. I skogen og i skjermet terreng er det stedvis mye løs snø. På vindutsatte områder i høgfjellet er snødekket tynt eller helt avblåst. Dominerende vindretning har vært fra øst, men generelt lite vind den siste tiden.

Det er observert et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn over skare nord og øst i regionen. Det finnes også begerkrystaller i bunn opp til ca. 1300 moh.

Fredag ble det meldt om drønn i snødekket ved Lemonsjøen, og søndag flere drønn ved Gokkerlie i Visdalen og ved Sålell. Det er stor utbredelse av overflaterim og kantkorn i overflaten etter mye kulde.

Fjellvær

Onsdag 6. januar 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -13 °C til -9 °C på 1800 moh. Klarvær.

Torsdag 7. januar 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. -15 °C til -12 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS