Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 30.05.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sol og høy døgntemperatur vil føre til naturlig utløste skred! Vær særlig oppmerksom i skyggeområder høyt til fjells og i solvendte heng. Skavler er ustabile.

Skredfarevurdering

Døgntemperaturen er generelt høy og i tillegg vil sola svekke bindinger i snødekket. Spesielt i nordlig og østlig sektor kan varmen nå ha ført til aktivering av kantkornlag og opphopning av vann i snødekket. Det er derfor fare for at store våte flakskred kan løsne av seg selv. Solvendt terreng er særlig utsatt ved direkte solinnstråling og på ettermiddagen. Vær oppmerksom på områder rundt bart fjell og synlig vegetasjon.

Unngå områder med glidesprekker. Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Husk på at skavlbrudd også kan løse ut skred i underliggende terreng.

Faren for alle typer våte skred, avhenger av flere faktorer som blant annet graden av vannmetning i snødekket og om det blir nattefrost eller ikke. I og med at vi er inne i en krevende periode for å kunne forutsi skredfaren, oppfordres det til konservative veivalg og god turplanlegging.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 29. mai 2020

Regn og varme siste periode har gitt smelteomvandlet og våt snøoverflate høyt til fjells. I skyggevendt terreng er det kun overflaten som er påvirket av varme fra ca 1400 moh. I terreng som er solutsatt er snødekket i større grad smelteomvandlet, også høyt til fjells.
Snøgrense på ca. 800 moh.

Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, først og fremst i skyggevendt terreng høyt til fjells. Med varmen vi nå opplever kan svake lag bli aktive og eksempelvis drønn i snødekket er faretegn som må tas på alvor.

I sørøst vendt fjellside ved Spiterstulen ble det 29.05 observert et flakskred av betydelig størrelse. Det er usikkert når dette skredet løsnet.
I Hurrungane ble det fjernutløst et lite skred i østvendt terreng på ca 1600 moh. Svakt lag var kantkorn.

På 1894 moh ved Juvasshøe ble det natt til 29.05 målt -1,5 grad på det kaldeste, med raskt stigende temperatur på morgenen.
Det er generelt mye snø i fjellet. Det ligger mest snø i østvendte leområder, mens man finner avblåst terreng og bare rabber i vestvendt terreng

Fjellvær

Fredag 29. mai 2020

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest. -2 °C til 6 °C på 1800 moh. Klarvær.

Lørdag 30. mai 2020

Oppholdsvær. Bris fra øst. 2 °C til 8 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS