Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 27.05.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær oppmerksom på fare for skred i solutsatte brattheng og der det ligger flak av tørr fokksnø høyt til fjells. Unngå områder under sigesprekker og skavler.

Skredfarevurdering

Varme høyt til fjells vil fortsette prosessen mot et smelteomvandlet snødekket. Innslag av solinnstråling og regn vil også bidra til dette. Dette kan svekke bindinger nede i snøen og gi ustabil snødekke. Vær spesielt oppmerksom i bratte heng på ettermiddagen med direkte solinnstråling. Noe nedbør som snø har kommet de sist dagene og det ventes at nysnøen binder seg godt til gammel snøoverflate, men nysnøen trenger noe tid på å stabilisere seg.

Unngå områder med glidesprekker.

Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Husk på at skavlbrudd også kan løse ut skred i underliggende terreng.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 26. mai 2020

Regn og varme siste periode har gitt smelteomvandlet og våt snøoverflate høyt til fjells. Over ca 1500 moh finnes fokksnøflak i lesider. Det varierer hvor gode bindinger fokksnøen har til det våte underlaget. Observasjoner viser at det ligger tørr snø over ca 2000 moh. Over ca. 1300 moh finnes lagdelinger i snødekket med skarelag, fuktet finkornet snø og kantkorn.
Under ca 1300 moh består det gamle snødekket av smelteformer og er homogent.

Det er observert kantkorn høyt i snødekket mellom ny fokksnø og gammel skare, både i Hurrungane og på Tyin. Det er tidligere observert kantkorn dypere i snødekket i forbindelse med skarelag, samt begerkrystaller ved bakken. Det kan ikke utelukkes at noen av disse lagene kan være eller blir aktive, men i hovedsak ansees de ikke som skredproblem per dags dato. Drønn i snødekket vil være faretegn som må tas på alvor.

Den siste uken er det observert flere naturlig utløste våte løssnø- og flakskred flere steder i regionen. Skavlbrudd ble observert 25.05 ved Krossbu.

På 1894 moh ved Juvasshøe ble det natt til 26.04 målt +1 grad på det kaldeste.
Det er generelt mye snø i fjellet. Det ligger mest snø i østvendte leområder, mens man finner avblåst terreng og bare rabber i vestlig terreng

Fjellvær

Tirsdag 26. mai 2020

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -2 °C til 3 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Onsdag 27. mai 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -5 °C til 0 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS