Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 22.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger ganske fersk fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke. Våtsnøskred i solhellinger.

Skredfarevurdering

Økende sønnavind, men oppholdsvær. Tilgjengelig løs snø vil begynne å transporteres til nordvendte lehellinger. Med stor belastning kan det være mulig å løse ut skred i fokksnøen i bratte hellinger. I bratte, solvendte hellinger bør man følge med utover dagen, det kan gå våte løssnøskred. Kalde netter kan gi vekst i kantkorn litt ned i snødekket. Kantkorn dypere ned antas å være vanskelige å påvirke. Det forventes dannelse av noe overflaterim om natten.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 21. mars 2020

Snøoverflaten i fjellet bærer preg av snø og vestavind tidligere i uka, rolig vind fredag og lørdag. Nordøst-, øst- og sørøstvendte heng er velfylte med snø, og det er mer snø enn normalt i regionen. Der vinden har fått tak er det avblåst ned til hardt snødekke. Særlig vest i regionen har det kommet mye snø og blåst godt. Søndag ble snøoverflaten fuktet opp til 800-1000 moh.
Sola varmer nå i bratte, sørvendte hellinger, mens det fryser til om kvelden.

Det finnes lag av kantkorn flere steder i øvre del av snødekket. Det er også observert diverse lag av kantkorn over, rundt og mellom skarelag lengre ned i snødekket, men de er stort sett vanskelig å påvirke.

Onsdag meldes om flere str. 1-2 naturlig utløste tørre flakskred i østvendt terreng i området Tyinkrysset-Tyinstølen. Torsdag sprengt ned flere skred langs Fv53 ved Tyin.

De to siste nettene har det blitt dannet overflaterim mange steder. Det er lite vind og lite skyer. Kaldt om natten, men sola tar godt om ettermiddagen.

Fjellvær

Lørdag 21. mars 2020

Oppholdsvær. -15 °C til -8 °C på 1800 moh. Klarvær. Noe vindøkning fra sør utover kvelden.

Søndag 22. mars 2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -15 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS