Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 03.02.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratte leområder med fokksnø.

Skredfarevurdering

Fokksnø vil gradvis stabiliseres, men den trenger litt mer tid etter vindtransport søndag og forholdsvis lav temperatur. Fokksnøflak kan fortsatt være ustabile i noen heng, og det er mulig for en skiløper å løse ut skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 2. februar 2020

Snøoverflaten preges av vindtransportert snø med varierende hardhet der vinden har tatt. I skjermet terreng finnes løs snø, på rygger og topper er det stort sett avblåst med skare.
Under ca 1400 moh er det gamle snødekket i stor grad påvirket av tidligere mildvær med is og skarelag.

Eldre svake lag er etter flere mildvær stort sett begrenset til få områder i høyfjellet over ca 1400 moh der snødekket er tynt. Ved Leirvassbu og ved Tyin er det meldt om velutviklede kantkorn mot bakken under bærende snø. Vedvarende svake lag anses for tiden ikke som et skredproblem, men utviklingen må følges med kaldt vær.

Ett naturlig utløst skred i Knutstugugrove NØ for Lomseggje fredag. Lørdag og søndag gikk det flere små naturlig utløste skred ved Tyin, i fersk fokksnø.

Observatører meldte om skytende sprekker i fersk fokksnø flere steder i regionen fredag og lørdag. Søndag meldte observatører om kraftig snøfokk ved Tyin, og moderat snøfokk i Skjåk med flakdannelse fra skoggrensa.

Fjellvær

Søndag 2. februar 2020

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -13 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Mandag 3. februar 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -15 °C til -11 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS