Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 12.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Avtagende nedbør og minkende vind utover dagen vil etter hvert gi fokksnøflakene tid til å stabilisere seg noe, men man må fortsatt regne med at en skiløper kan løse ut skred i denne fokksnøen. Vær obs på at den kraftige vinden på tirsdag kan ha samlet så mye snø i leheng at det stedvis kan være mulig å løse ut str. 3 skred. Det kan også være mulig å løse ut skred i kantkornlag nedover i snøpakka og ved bakken, men trolig skal det stor tilleggsbelastning til.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 11. desember 2019

Snøoverflaten er preget av ujevn fordeling av snøen. Mindre snø på avblåste steder. Oppsamling av fokksnø i leområder først og fremst i østlig sektor, men noe også sør- og nordvendt. Det er en god del løs snø under skoggrensen. Stedvis finnes det skarelag i snødekket etter mildværet i starten av måneden.

Tynt snødekke og kaldt vær i november førte til dannelse av kantkorn ved bakken. Noen steder finnes det også kantkorn høyere i snødekket.

Onsdag gikk det et lite naturlig utløst skred over vei ved Tyin. Tirsdag ble det rapportert om et naturlig utløst tørt flakskred av str. 1 i SØ-vendt heng ved Tyin. Samme dag ble det observert skavlbrudd/sprekker ved Vang.

Tirsdag kveld ble det målt orkan på værstasjonen på Juvasshøe. Onsdag formiddag har vinden minket til stiv kuling. Det har kommet 5-25 cm nysnø siste døgn frem til onsdag morgen, mest i vest. Onsdag formiddag meldes det fra Tyin om drønn i snøen og skytende sprekker i fersk innblåst snø.

Fjellvær

Onsdag 11. desember 2019

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest natt til onsdag. -10 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør lengst i vest.

Torsdag 12. desember 2019

2-6 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra sør, endring til liten kuling fra sør om formiddagen. -11 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS