Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 12.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng med ferske fokksnøflak og i bratte solsider midt på dagen.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak fra de siste dagene vil gradvis stabiliseres. I høyfjellet der det har vært mest vind og tørr snø, kan det være mulig å finne ustabile fokksnøflak som kan trenge tid på å binde seg til underlaget. Begynnende kantkorn nær overflaten i fokksnøen kan bidra til å forsinke stabiliseringen, men det avhenger av temperaturutviklingen gjennom døgnet. Der sola varmer opp nysnøen i solvendte fjellsider, vil det kunne gå små naturlig utløste våte løsnøskred.
Gamle svake lag med kantkorn ligger under bærende skarelag i N fjellsider, og det skal mye til for å påvirke dette laget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (løssnøskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 11. mai 2019

Over ca 1100-1300 moh har det siste døgnet kommet opptil 30 cm nysnø med varierende grad av vind og fuktighet. Observasjon fra Sognefjellet fredag viser opptil 60 cm med innblåst snø i enkelte skjermede formasjoner. Mest nedbør i SØ del av regionen. Over ca 1500-1600 moh ligger det ferske tørre fokksnøflak som kan ha en viss evne til bruddforplantning. De ferske flakene har lagt seg på eldre fokksnø med relativt gode bindinger.

Observasjon fra over 1600 moh på Sognefjellet fredag viser lommer med begynnende kantkorn nær overflaten, men foreløpig viser det ikke tegn til aktivt skredproblem.
Basert på tidligere observasjoner antas det fortsatt vedvarende svakt lag av kantkorn i det gamle snødekket under skare høyt til fjells i nordlig sektor. Tilstand og utbredelse er usikre, men det er nok vanskelig å påvirke, og blir neppe et skredproblem før kraftig temperaturstigning og/eller mye regn.

Fjellvær

Lørdag 11. mai 2019

13-17 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nord. -8 °C til -2 °C på 1800 moh. Skyet. Litt lavere temperatur mot kvelden.

Søndag 12. mai 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS