Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 10.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger ferske nysnøflak, ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Roligere vind gjør at snøen blir mindre vindpåvirket og fokksnøflak fra de siste dagene får tid til å stabiliseres. Nysnø vil danne ferske nysnøflak som kan være lette å løse ut i utsatte heng. Gamle svake lag med kantkorn ligger under bærende skarelag i N fjellsider, men det skal mye til for å påvirke dette laget.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 9. mai 2019

Snøoverflaten består av en hard, ruglete skare som er dekket av fokksnø i varierende mengde og hardhet, samt lommer med tørr løssnø. Vekslende vindforhold gjør det vanskelig å skille på himmelretning mellom de ulike snøoverflatene. Siste dagers nord- og nordvestvind har fraktet opptil 30-50 cm snø inn i øst- og sørvendte fjellsider. I bratte solvendte fjellsider har generelt lite sammenhengende snø. Det er lite snø under 1000 moh.

Det antas at det fremdeles finnes vedvarende svakt lag av kantkorn under skare høyt til fjells i nordlig sektor. Tilstanden og utbredelsen av svakt lag i høyden er usikre, men ble stedvis bekreftet over ca. 1400 moh i forrige uke. Det kalde været den siste tiden har frosset til og styrket det overliggende snødekket, slik at dette ikke er et aktivt skredproblem så lenge det holder seg kaldt.

På Sognefjellet onsdag ble det observert mindre løssnøskred utløst av solen i den ferske løssnøen.

Ved Bygdin ble det onsdag meldt om begynnende overflaterim/-kantkorn.

Fjellvær

Torsdag 9. mai 2019

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør i øst. Noe stigende temperatur utover dagen.

Fredag 10. mai 2019

7 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst. -5 °C til 0 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS