Snøskredvarsel for Jotunheimen søndag 14.04.2019

2
Moderat
Publisert:

Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. I solvendte fjellsider kan det gå små våte løssnøskred.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø under skarelag

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
1 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Hovedskredproblemet er knyttet til vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag som kan påvirkes enkelte steder. Utbredelsen virker å være begrenset, og det skal stor belastning til for å løse ut skred. Merk likevel at slike skred kan bli store. Vær oppmerksom på at det er lettest å løse dem ut i områder med tynt snødekke. Soloppvarming gjør at det utover dagen kan gå små løssnsøskred i bratte, sørvendte heng. I lune formasjoner kan sola påvirke høyt til fjells.
Snøoverflaten består i stor grad av skare og gammel fokksnø. I N- og NØ-vendte fjellsider i høyfjellet, der sola ikke har fått tak, er det tørr snø og intakte lagdelinger. I solvendte hellinger bløter sola opp det øverste snølaget utover dagen, før det dannes skare ved tilfrysing utpå ettermiddagen.
Over ca. 1100 moh finnes det vedvarende svakt lag med kantkorn under skarelag relativt høyt i snødekket, men utbredelsen er begrenset. Kaldt vær fremmer videre oppbygging av dette kantkornlaget.
Lørdag ble det meldt om flakskred i østvendt terreng ved Fannaråken.
Det er kaldt og klart vær med nattefrost. Det har dannet seg overflaterim om natten en del steder. Der sola kommer til, vil trolig det meste brytes ned om dagen.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordøst.
-10 °C til -3 °C på 1800 moh.
Plussgrader opp til 1100 moh om ettermiddagen.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra øst.
-10 °C til -2 °C på 1800 moh.
Plussgrader opp til 1200 moh om ettermiddagen.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Jotunheimen / Sognefjellet

Snø

14.04.2019 kl. 16:38

2086 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Pent vær
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Rim i skyggesider
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Typisk snøoverflaten.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 4 av 4 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mot Bukkehøe i Leirdalen

Skredfarevurdering

2 Moderat Snødekkeoverflaten består i all hovedsak av hard fokksnø / skare. Det skal mye til å påvirke kanten. Men hvis det skjer blir skredene trolig store, str 3. Snødekke vil nok oppleves stabilt uten faretegn. Solen varmer kun i bratt s/sv, mulig noe sø også. Men er nærmest ikke et skredproblem. Men gir fin mykere snø for skikjøringen. Finnes lommer med overflatekant og rim i skyggesider. Mye av det samme. Meldt varmere tempraturer på nettene senere i påsken. Dette kan «vekke» liv i kanten. Øker også faren for våte løssnøskred. Men nærmeste dager samme situasjon som nå. Snøfall gir også økt skredfare finnes rim og overflate kant mange steder. Men ikke meldt snø sånn jeg kan se med det første.

Faretegn

Rimkrystaller I skyggesider rim. Ellers hard snøoverflate uten noen lyder.

Vær

Ikke nedbør 0 m/s Ikke målt temp. Men mange minus på natten, temp stiger betydelig utover dagen. Pluss 3-4 nå på Turtagrø 880moh.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Vindpakket hard Tørr Snødekkeoverflaten består av hard fokksnø eller skare. Noen lommer med løse overflatekant . Finnes bra med rim i skyggesider.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en meter Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, V, NV over 1100 moh I bratt syd og sv har solen fått myket snøen så fryst igjen noen runder nå. Anser da ikke disse sektorer som mest utsatt. Kanten ligger mange steder under hard fokksnø/skare, så vanskelig å påvirke. Kan finnes småe lommer med fokksnø/skare tynne flak oppå overflatekant høyere i dekke. Anser det som for liten utbredelse for å ta med som skredproblem. Kan nok også finnes oppå eller under skarelag.

Skredaktivitet

14. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 191201

Jotunheimen / LUSTER

Snø

14.04.2019 kl. 14:46

1817 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Fra 1820 moh mott nord
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Lbt q1 ved max. Belastning. Ca 20 cm nede i dekket

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: I dalen/fjorden

Vær

Ikke nedbør 0 m/s #Visitnorway vær idag

Snødekke

0 cm nysnø Snøgrense på 800 moh Vindpakket hard Tørr Vinndpakket eller skare. Klart og kaldt vær gjør av øverste 5 cm nå er velutviklet kant. Utbredelsen varierer noe avhengig av hvor vindutsatt og solutsatt sidene er. Mest utbredt i skjermet og skyggefulle sider, som tidligere innmeldt profil. Her påvindutsatt plass 1820 moh er øverste meter 1f-p med finkornet. Få q1 i brud på 0,5-1 mm kant når jeg slår altjeg kan på LBT.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1000 moh Str. 3 siden siste antat aktivitet på dette lag gav str. 3 i ringsdalen. Alle himmelretninger da solen ikke klare og påvirke dekket med untak av veldig bratt sør

Skredaktivitet

14. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 191188

Jotunheimen / LUSTER

Snø

14.04.2019 kl. 13:49

1442 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 1 Av:  Tester Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Meget ujevn brudflate

Tester

ECTN28@35cmQ3 God

ObsID: 191183

Jotunheimen / LUSTER

Snø

14.04.2019 kl. 12:36

1172 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Kant i overflaten
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Kant under tynn skare/vindsnerk

Snødekke

Må på 800-900 moh før der er snak om sammenhengen dekke. Her er det vekslende mellom skare og vindpåvirket snø. Velutviklet kant i overflaten over 1 cm 1f "skare". Herunder 5 cm kant.

ObsID: 191176

Jotunheimen / LOM

Snø

13.04.2019 kl. 16:19

1884 moh

Heiden (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  Jostein@Friluftsliv_Hivolda
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  kantkorn og noe halvferdig eller knust begerkrystall
Bilde Av Tester
Bilde 4 av 6 Av:  Tester Opphavsrett: 
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett: 
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Snøen der jeg gravde

Skredfarevurdering

Jeg fant ingen svake lag og kantkornene nederst hadde flere skarelag over seg (på 55cm snødekke) som har "satt lokk" på problemet,. snøen ble litt mykere i løpet av dagen i denne vetvende fjellsiden, men ikke myr og våt nok til løssnøskred, så ser ut som det kun er mulig i de bratteste hengende eller enda mer rettet mot sør. medlt like varmt og full sol på dagen så våtløssnø problematikken foblir lik eller forverres. men det er klar himmel og forstatt kaldt på nettene, så det kan det nok lages kantkorn under eller over skarelag i snødekket kanskje der snødekket er litt tykkere(enn 55cm) og det ikke er like mange skarelag?. dette er noe jeg ikke har observert, men tenker er mulig. målte med søkestang og fant alt fra 185cm snødekket til opstikkende steiner.

Faretegn

Rimkrystaller små rimkrystaller i skyggen. ellers ingen faretegn som ble observert

Vær

Ikke nedbør -3 °C 0 m/s Ikke et vindpust hele dagen.

Snødekke

55 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Vindpakket hard Tørr Det har vært skare/fokksnø hele veien opp. Det sluttet ikke å være mye opstikkene steiner før 1750moh. Lengre oppover på ca. 2000moh var det mye is. Her er det tørr hard vindparker snø.

Tester

ECTX God Første ECT test så gikk øverste lag på 15 cm ut av seg selv. Gikk lett ut. Men jeg tok en test til for jeg synes det var rart. Da fikk jeg ECTX. Så jeg dytta den nok med spaden første gangen. Etter 30 slag og ECTX så slo jeg den fra siden da gled øverste lag lett på skare laget under.men det er ikke noe svakt lag mellom fokksnøen og islaget. Så da er det jo ikke noe lag som kan løse ut snøen ? helt nederst var det et tykt lag med kantkorn og begerkrystall ca 5 cm

Skredproblem

Ubunden snø SØ, S, SV Smelting fra sola har utløst våte løssnøskred(som jeg ikke vet hvor gamle er ) i bratte heng, så mulighet for flere av disse skredene da det fortatt er meldt full sol og mildt fremover.

Skredaktivitet

15. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet observerte ingen skred på turen. untatt noen få små løssnøskred i veldig bratte sider mellom steinene, men det var vanskelig å si hvor gamle de var.

Snøprofil

10 lagdelinger observert 1 Tester knyttet til snøprofilen

ObsID: 191103

Jotunheimen / LUSTER

Snø

13.04.2019 kl. 16:04

1693 moh

Maria (Ukjent)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 1 Av:  Tester Opphavsrett:  Maria

Vær

Ikke nedbør -2 °C

Snødekke

310 cm totalt Vindpakket hard Tørr

Tester

ECTX God Homogen hardpakka fokksnø i minst 100 cm nedover. Bilde er tatt etter at vi dro løs blokken med spader bak på begge sider.

ObsID: 191111

Jotunheimen / LUSTER

Snø

13.04.2019 kl. 13:13

2006 moh

Sigbjørn (***)

Notater

Kommentar til skredet. Over ei veke gamalt. Ca 500m bruddkant.

ObsID: 191073

Jotunheimen / LUSTER

Snø

13.04.2019 kl. 12:29

1861 moh

Sigbjørn (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Sigbjørn
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Sigbjørn

Skredaktivitet

13. apr. 0-6 Tørre flakskred Ett (1). 3 - Store Få bratte heng. NØ, Ø, SØ

ObsID: 191072

Jotunheimen / LOM

Snø

12.04.2019 kl. 19:53

2079 moh

Martine@SVV (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martine@SVV Kommentar:  Mot Tverråbreen og 2149

Skredfarevurdering

1 Liten Kort tur til svellnose og ned svellnosbreen. Snødekket er hardt og oppleves stabilt. Skaren bryter stedvis på løsere lag, men de svake lagene er tjukke og har dårlig forplantningsevne. Kun øverste cm i sørsider er grovkornet. Tydelig islag i sørsider. Må være obs når soloppvarming når disse. Mulig 2 er riktig, dersom det finnes mykere snø andre steder. Snødekket var såpass hardt der vi var i dag at det skal svært mye til å påvirke eventuelle svake lag dypere i snødekket.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

Vindpakket hard Solen har påvirket kun øverste cm i sørsider. Ellers består snødekke av hard finkornet snø. Stedvis skarelag i overflaten, som noen steder bryter på løsere lag av små overflatekant (østlig heng 1900 moh).

Skredaktivitet

12. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 190993

Jotunheimen / LOM

Snø

12.04.2019 kl. 15:47

1700 moh

SNO-Liv (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  SNO-Liv

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

Ikke snøfokk Vindpakket hard

ObsID: 190983

Jotunheimen / VANG

Snø

12.04.2019 kl. 15:18

1277 moh

paul@wyssen (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  paul@wyssen Kommentar:  All snø i profilen er hardere enn P.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  paul@wyssen Kommentar:  Gravde i dette området, en profil nede til venstre (120 cm) og en rett fram (160++ cm)
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

Denne skredfarevurderingen omhandler først og fremst Ø-vendte heng på Tyin, og er ikke representativ for et regionalt varsel. I østvendte heng på Tyin hvor skred har gått på 28. februarskare er skredutløsning usannsynlig, hvor eventuelle skred blir små. Høye temperaturgradienter gjør at det er oppbyggende omvandling av runda krystaller i innblåst fokksnø, men denne går sakte siden fokksnøen er pakket tett. Overflaterim vokser i alt som er NØ-vendt, samtidig som overflaten er ru. Det skal SVÆRT mye pålagring til for å løse ut skred i innblåst fokksnø i Ø-vendte løsneområder. Er enig i skredproblemene i regionsvarselet. Jeg tror at fokksnø over VSL har mye støtte, og at det skal mye til å løse ut flere av de store skredene vi har sett der snøen er tørr. Derfor tenker jeg at sannsynligheten for disse kunne vært "lite sannsynlig", uten at jeg har det helhetlige bildet til regionsvarslerene.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

150 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Skare Tørr Etter to snøprofiler: solide lag av fokksnø (P/K hard) oppå skarelag som har vært gliflate for skred. Ingen spenninger i fokksnø, samtidig som fokksnø bryter noen plasser i sjiktoverganger. Eventuelle skred her vil være små. I innblåst heng (2 m dybde og 1,2 m dybde) lå det begge steder flere titalls cm med solid fokksnø. Dette er representativt for Ø-heng hvor skred har gått. I heng hvor IKKE skred har gått, kan kant i tilknytning til skare være mer utpreget, uten at det er undersøkt spesifikt.

Skredaktivitet

12. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Snøprofil

7 lagdelinger observert 11 temperaturpunkter observert Svært gode bindinger i snøen på stedet. Noen blokker fra graving brøyt i sjiktoverganger i fokksnø, samtidig som det virket å være lite spenninger i snøen. Liten plass for FGxf å vokse i lag hvor denne kornformen er angitt.

ObsID: 190979

Jotunheimen / LOM

Snø

12.04.2019 kl. 15:16

1369 moh

Albert (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Albert Kommentar:  Heller ingen skredaktivitet i solvendte hellinger 2000 moh i Hestbrepiggane.
Bilde Av Skredproblem
Bilde 2 av 3 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Albert Kommentar:  5 cm flak vindskare/fokksnø løsnet på kantkorn under skare
Bilde Av Skredproblem
Bilde 3 av 3 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Albert Kommentar:  Kant fra under skaren

Skredfarevurdering

2 Moderat Variert, men tørr snøoverflate allerede fra 900 moh, til tross for solinnstråling gjennom hele dagen. Fast og lettgått føre med både skare og gammel fokksnø som mange steder lå på lausere snø av det som nå er hovedsakelig kantkorn. Snødekket var gjennomgående svært stabilt og preget av store temperatursvingninger gjennom døgnet. Snøprofil i vestvendt helling på ca 1400 moh hadde lagdelt tørr snø, men en gunstig struktur med gradvis fastere snø med dybden, fra 1F til P allerede fra ca 20-30 cm dybde. Ingen utslag i påviste svake lag ved blokktest og spadeprøve. Det var et kantkornlag over skare, men dette hadde svært sterke bindinger. I noen få og svært bratte nordvendte kanter / heng var det blåst inn ferskere fokksnø som lå over lausere snø av kantkorn. Det var ingen fersk skredaktivitet i mils omkrets fra observasjonsområdet, heller ikke faretegn utover overflaterim. Selv langt utpå ettermiddagen var overflaterimet godt bevart på alle flater som ikke var vendt mer eller mindre direkte mot sola. Uten vind og ny nedbør vil ikke overflaterimet representere noen fare. Kantkornet vil vel utvikles i denne stabile og kalde værtypen, men foreløpig ser det ut til at slike lag er inaktive. OBS for kantkorn nær overflaten, under ferskere fokksnø på særlig vindutsatte steder. Varslet faregrad er riktig Ingen observasjon av våte laussnøskred i dag, heller ikke i bratte solvendte sider.

Faretegn

Rimkrystaller Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut Mulig 1 - Små Få bratte heng N, NØ, Ø over 1000 moh Overflatenær kant under skare

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Svært vanskelig å løse ut Lite sannsynlig 3 - Store Noen bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1200 moh

Skredaktivitet

12. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 190984

Jotunheimen / LOM

Snø

12.04.2019 kl. 15:07

1362 moh

Albert (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Albert Kommentar:  Vestvendt helling 1400 moh i Brangsdalen. Det er et svært robust kantkornlag over skare, ca 0,5-1 cm med sm krystaller, ca 1 mm, som ikke lot seg påvirke ved blokktesten. Ingen markert lagdeling i overliggende fokksnø, 35 cm, som har økende fasthet med dybden,1F-P. Litt rim på overflaten. Ikke sol- eller vindskare akkurat her.
ObsID: 190975

Jotunheimen / VANG

Snø

12.04.2019 kl. 14:30

1289 moh

paul@wyssen (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snøprofil

7 lagdelinger observert 8 temperaturpunkter observert Liten plass for kantkornutvikling i RGxf-lag. Snøprofil gravd i tykke fokksnøavsetninger. Snø var svært krevende å grave i, slik at tester ikke ble prioritert. Snødekket var stabilt.

ObsID: 190987

Jotunheimen / VÅGÅ

Snø

12.04.2019 kl. 13:59

1284 moh

Ørjan (****)

Tester

CTN God

ObsID: 190968

Jotunheimen / VÅGÅ

Snø

12.04.2019 kl. 13:55

1320 moh

Ørjan (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Ørjan

Skredfarevurdering

1 Liten Varslet faregrad er riktig

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Ikke nedbør -1 °C 2 m/s

Tester

CTN God

ECTN God

CTH21@100cmQ3 God Gikk til brudd i botn.

CTN God

Skredaktivitet

12. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 190967

Jotunheimen / LOM

Snø

12.04.2019 kl. 13:50

1091 moh

Albert (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Albert Kommentar:  Tørr vindskare med noe overflaterim over et lag lausere snø ( med overflatenær kantkorn). Fint føre ca 1100 moh.

Snødekke

Vindpakket hard Tørr

ObsID: 190964

Jotunheimen / VANG

Snø

12.04.2019 kl. 13:32

1366 moh

paul@wyssen (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  paul@wyssen Kommentar:  Skare- eller stegjernbehov og fare for utglidning i østvendte heng etter klokka 12.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  paul@wyssen Kommentar:  Overflaterim (3 mm) i NØ himmelretninger på alle skalaer (altså fra cm skala ved ru snøoverflate, til km skala f eks et fjell.). Blir trolig kun et problem i NØ-heng ved eventuelt snøfall før våren.

Snødekke

Særdeles bærende skare i østvendte heng i perioden etter klokka 12. 0,5 cm innsynkning med skistøvel. I travers med ski er kun stålkanten nede i snøen. Bærende skare gjelder både for områder det har gått skred og ikke.

ObsID: 190962

Jotunheimen / VANG

Snø

12.04.2019 kl. 12:49

1237 moh

Even@obskorps (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Even@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Even@obskorps Kommentar:  Bryter i kantkorn over skare på 60 cm
ObsID: 190958

Jotunheimen / VANG

Snø

12.04.2019 kl. 12:07

1352 moh

Even@obskorps (***)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  Even@obskorps Kommentar:  Ctm
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

2 Moderat Etter dagens tur oppsummerer jeg med at det er kantkorn som er det gjeldene skredproblemet. Lite tilbakemeldinger fra snødekket reflekterer det svært bærende snøen over. På tynnere snødekket vil jeg anta at man kan kunne trigge brudd i kantkorn som som har forplantningsevne. Derfor kan et eventuelt skred bli relativt stort. I hovedsak ligger kantkornproblematikken i N-NØ sektor, men kalde og klare netter gjør at temperaturgradienten holder det gående også i sørvendt terreng. Tykkere snødekke i sydlig sektor har kantkorn inntakt noen plasser. Snøfordelinga er ujevn og det finnes mye fremblåste og fremskelta rabber og rygger menge plasser i terrenget. Solinnstråling fører til økt fare for løssnøskred i brattere sydvendte heng. Sola tar fortsatt ikke tak i slakere terreng, her er det fortsatt bærende skare kl 12-13 i sydlig sektor. Kantkorndannelse vil fortsette med dette været. Dersom været holder seg som dette vil jeg følge med på utvikling av kantkorn i flere av skarelagene. Dette kan evt få en konsekvens dersom nette blir varmere og fuktighet og varme når lenger ned i snødekket. Varslet faregrad er riktig Syntes varslet stemmer godt med forholda jeg opplevde i dag.

Faretegn

Rask temperaturstigning temperaturen stiger rask når sola tar tak.

Rimkrystaller Område: På dette stedet. Beskrivelse: Østlig og nordlig terreng med lite soleksponering har rim. Tidli på morran finnes det nok i de andre himmelretninger før sola blir for tøff

Vær

Ikke nedbør -6 °C 2 m/s fra Ø ← Flott og klar vær. Kalde nattetemperaturer og mye utståling fra snødekket. Sola tar godt utover dagen

Snødekke

125 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Skare Tørr Vestlig terreng er avblåst og vindherja. Sydlig og østlig har mer snø. Solpåvirket snø med økende fuktighet ila dagen med minkende lagdeling. I N og Nø terreng finner man lagdelt snø med aktive lag av kantkorn. I soleksponert terreng fant jeg også lagdelinger med inntakte kantkorn (se https://www.regobs.no/Registration/190958). Dette gjaldt spesielt der snødekket er tykkere (1m+). Antar at temperaturgradienten holder seg såpass nedover i snødekket mtp kulden og utstrålinga om natta. Tynnere snødekke hadde ikke denne problematikken. Her var snøen fuktig ned til bakken. Var våte kantkorn og begerkrystaller her.

Tester

CTH25@45cmQ2 God Kantkorn over skare. Mye hard snø over, så skal mye til å få brudd i dette laget

CTM13@15cmQ1 Middels Går på kantkorn

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 2 - Middels S, SV, V under 1800 moh Økende fare i takt med solinnstråling.

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1100 moh Setter dette problemet i alle himmelretninger da jeg fant inntakte kantkorn på omlag 60 cm i sørvendt heng.

Skredaktivitet

12. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Snøprofil

9 lagdelinger observert 8 temperaturpunkter observert

ObsID: 190959

Jotunheimen / VANG

Snø

12.04.2019 kl. 11:43

922 moh

paul@wyssen (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  paul@wyssen

Vær

Ikke nedbør -2 °C

Snødekke

Det har vært mye snøsmelting i sørvendte bratte sider, særlig med det tørre været som har vært.

ObsID: 190946

Jotunheimen / LUSTER

Snø

12.04.2019 kl. 09:54

1112 moh

Lukas Heck (Ukjent)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 2 Av:  Notater Opphavsrett:  Lukas Heck
Bilde Av Notater
Bilde 2 av 2 Av:  Notater Opphavsrett:  Lukas Heck Kommentar:  Noen dager gammal

Notater

ObsID: 191043

Jotunheimen / D0506(15530) Ottadalen 2016-2021

Snø

12.04.2019 kl. 07:14

1271 moh

drift@svv (**)

Skredfarevurdering

2 Moderat Moderat skredfare (vurdert fra veg). -12 grader lite snø ved bøverton. FV55 Sognefjellet - v/Krossbu er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Det er meldt samme type vær fremmover slik at vi ikke får noe særlig oppvarming i fjellsidene noe som reduserer faren for ras.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv55 Sognefjellet - v/Krossbu,

ObsID: 190884

Jotunheimen / VÅGÅ

Snø

11.04.2019 kl. 16:13

1170 moh

Ørjan (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Ørjan

Skredfarevurdering

1 Liten Varslet faregrad er riktig

Vær

0 m/s

Tester

CTN God

Skredaktivitet

11. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 190816

Jotunheimen / ØYSTRE SLIDRE

Snø

11.04.2019 kl. 13:15

1712 moh

guro@svv (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  guro@svv Kommentar:  Snøen er per definisjon tørr, men grensar nok mot moist. Klarer ikkje å provosere fram brudd i blokka, den løsnar da i botn (begerkrystallar i bunn mot bakken).

Skredfarevurdering

2 Moderat I nordlege hellingar er det kantkornlag som framleis er aktive, men det skal i dette området stor tilleggsbelastning til for å påvirke det, da snødekket er såpass hardt. Snødjubda varierer imidlertid mykje, og der denne er liten/snøen mjukare kan ein truleg påvirke kantkornlaget. I sørlege hellingar har sola fått tak, og kantkorna er delvis nedbrutte og ga i dag ingen respons. Det er imidlertid framleis kaldt om nettene, og denne nedbrytingsprosessen kan dermed tenkjast å ta tid. Samtidig vil soloppvarming på dagen påvirke kantkornlaga ved at snødekket blir blautare og tyngre, og vatn søkjer seg til dei romslege kantkornlaga. Varslet faregrad er riktig

Tester

CTN God

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, NV over 1000 moh

ObsID: 190806

Jotunheimen / ØYSTRE SLIDRE

Snø

11.04.2019 kl. 11:55

1634 moh

guro@svv (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  guro@svv

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Vindpakket hard Tørr

Tester

CTH21@15cmQ2 God

ObsID: 190773

Jotunheimen / LOM

Snø

11.04.2019 kl. 11:50

2029 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  I øvre meter av snødekket ses tre sjikt på bildet. Alle responderer på spadebrekk, men kun kantkorn over skarelag - altså øvre 20-25cm gir utslag på kompresjonstest.
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Bruddflate med sukker på!

Tester

CTM11@25cmQ2 Middels Brudd i kantkorn over skare. Kantkorn på stedet virker ikke veldig store/tydelige, men er der. Trolig dårlig bruddforplantningsevne på dette stedet. Har vært gjennom høgruta Jotunheimen og opplevd stabile forhold. Våte løssnøskred finnes selvsagt. I noen bratte heng ses bruddkanter og glatte bruddflater fra avstand. Ser ut som isolerte skred i type 35-40 gr heng. Har ikke observert så mange av disse. Skredvarselet virker presist og greit for regionen.

ObsID: 190822

Jotunheimen / ØYSTRE SLIDRE

Snø

11.04.2019 kl. 10:13

1562 moh

guro@svv (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  guro@svv
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  guro@svv

Faretegn

Rask temperaturstigning Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Det beit godt i kinna med - 13 grader i dag tidleg, men no (kl 10.30), varmar det godt og temperaturen kjennes no som den kryp opp mot 0

Rimkrystaller Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Små rimkrystaller, generelt på Valdresflya.

Vær

Ikke nedbør 0 m/s Det har vore klarvær med låge temperaturar på nettene og sol og blå himmel på dagtid den siste tida. Kulda vedvarer noko utover dagen, men ein kjenner at sola varmar godt, så det er nok store temperaturvariasjoner i løpet av døgnet

ObsID: 190754
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.