Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 12.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. I solvendte fjellsider kan det gå små våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, men utbredelsen er usikker. Observasjoner tyder også på at det trolig skal noe tilleggsbelastning til for å løse ut skred. Vær likevel oppmerksom der snødekket er tynt eller mykt.

Soloppvarming kan føre til naturlig utløste våte skred i bratte, sørvendte sider. I lune formasjoner kan sola påvirke høyt til fjells.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. april 2019

Snøoverflaten er i store områder preget av vind, og i nordvestvendt terreng er det mange steder temmelig avblåst ned til bar mark eller skare. I nord- og nordøstvendte heng, der sola ikke tar tak er det kald, tørr snø. I solvendte hellinger bløter sola opp det øverste snølaget utover dagen, før det dannes skare utpå ettermiddagen.

Det er vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket fra ca 1100 moh og oppover, men utbredelsen er begrenset. Det ble før helgen observert nedsnødd overflaterim, men utbredelsen er trolig svært bregrenset. Før helgen ble det observert kraftig drønn i snøen ved Eidsbugarden. Dette tydet på aktive vedvarende svake lag. Kaldt vær gjør at vi kan forvente at det utvikler seg kantkorn høyt i snødekket, særlig mot nord. Dette må følges med på. 

De siste dager har det vært flere observasjoner på små løssnøskred i solvendte sider. Nordvest i regionen er det observert noen ganske store skred som sannsynligvis har gått på et kantkornlag i slutten av forrige uke.

Natt til torsdag var det klarvær eller lettskyet og temperaturer ned i -20 til -11 grader i regionen. Onsdag var det kuldegrader hele dagen over 800-900 moh. Det har dannet seg overflaterim i natt en del steder, f.eks. ved Valdresflya. Der sola kommer til, vil trolig det meste brytes ned i løpet av dagen.

Fjellvær

Torsdag 11. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra nord. -14 °C til -6 °C på 1800 moh. Klarvær.

Fredag 12. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -11 °C til -4 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS