Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 06.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som kan gi store skred, fjernutløsning er mulig. Temperaturstigning og soloppvarming øker faren for våte skred.

Skredfarevurdering

Etter sakte stabilisering får vi nå et mer ustabilt snødekke under mildværsgrensen og i bratt solutsatt terreng der solen tar tak. I lune formasjoner kan sola påvirke høyt til fjells.

Vedvarende svakt lag av kantkorn har stor utbredelse, kan gi store skred og det er fare for fjernutløsning. Vær spesielt oppmerksom der snødekket er tynt eller mykt. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Stigende temperatur og soloppvarming kan føre til naturlig utløste våte skred.

Over mildværsgrensa er det sannsynligvis vanskeligere å løse ut skred i fokksnø nå, skred som løsner kan bli middels store (str 2).

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. april 2019

Snøoverflaten preges av fokksnø av ulik hardhet etter mye vind. Vindutsatt og vestvendt terreng i høyden har lite snø og skare eller er avblåst. Mildværet har preget snøen i lavereliggende strøk, og det er stedvis skare opp til ca 1400 moh der det ikke ligger fokksnø over. I skjermede formasjoner kan det finnes løs snø.

Det er vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, og observasjoner viser at de er aktive fra omlag 1100 moh. og oppover.

Observatør melder om flere naturlig utløste middels store og store flakskred i solvendte heng ved Krossbu og Bøvertun torsdag. Torsdag ettermiddag ble det også observert et naturlig utløst str. 3 skred også ved Tyin. Fredag formiddag ble det observert kraftig drønn i snøen ved Eidsbugarden. Dette viser at det er aktive kantkornlag.

Natt til fredag var det lite skyer og temperaturer mellom 3 og 8 minusgrader i regionen.

Fjellvær

Fredag 5. april 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1800 moh. Skyet. Mulighet for noen solgløtt om ettermiddagen.

Lørdag 6. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -7 °C til 1 °C på 1800 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS