Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 12.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Snødekket er komplekst. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Kuling fra NV minker, men vinden øker senere til stiv kuling fra V til SV med betydelig temperaturstigning. Lite nedbør før utpå kvelden. Tilgjengelig løs snø vi fortsatt legges opp i flak i lehellinger mot NØ til S. Det vil kunne være lett å løse ut middels store skred i den ferske fokksnøen. Det finnes overflaterim, kantkorn over skarelag og begerkrystaller ved bakken. Forholdene skifter raskt og over korte avstander. Vær varsom i områder med tynt snødekke og der fokksnøen er myk. Her vil det være enklere å påvirke svake lag med nedsnødd kantkorn/rim i snødekket. Skredproblemene gir samlet sett faregraden 3-betydelig for de mest utsatte deler av regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. februar 2019

Det siste døgnet har det kommet ubetydelig nedbør, etter fra 10 til opp mot 30 cm nysnø i regionen i forrige uke. Over ca. 1100 moh er nysnøen i varierende grad vindpåvirket. Fastheten og utbredelsen på de ferske flakene virker å øke med høyden. Vindretningen har vært slik at det er lagt opp mest fokksnø i hellinger som vender mot V til N, men mandag blåser det kuling fra NW. Lavere ned i terrenget er nysnøen lite vindpåvirket. Det er mest løs snø på skjermede flater og i søkk.

Det finnes kantkornlag nede i snødekket i store deler av regionen. Mest aktuelt er kantkorn som ligger nedføyket innad i fokksnø og kantkorn over skarelag.
Det er også observert kantkorn og begerkrystaller mot bakken mange steder. Det finnes lommer med rim flere steder nede i snødekket.

Mandag et lite, naturlig utløst tørt flakskred mot Ø i vegkrysset ved Tyin, delvis ut i veibanen. Søndag naturlig utløst skred ved Rustegge, trolig p.g.a. skavlbrudd i V-vendt heng. Det er før helgen registrert små naturlig utløste nysnø-/fokksnøflak i brattheng ved Filefjell/Tyin.

Mandag nordvestlig kuling og en del snøfokk. Søndag drønn i snødekket langs Tyin og i høyfjellet nord for Tyinholmen. Lørdag og fredag observasjoner av drønn i snødekket også i andre deler av regionen.

Fjellvær

Mandag 11. februar 2019

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -14 °C til -10 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Mest nedbør lengst i nord

Tirsdag 12. februar 2019

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør vest i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS