Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 01.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnøflak. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, vær oppmerksom i områder med tynt snødekke.

Skredfarevurdering

Løs snø i terrenget har blitt flytta av vinden de siste dagene og dannet fokksnøflak, hovedsakelig mot N. I tillegg ligger det eldre fokksnø som er vanskeligere å påvirke i flere himmelretninger, også mot Ø. Rim kan ligge nedsnødd under den ferske fokksnøen, men både utbredelsen og tykkelsen på flakene er svært begrensa og tas ikke med som eget skredproblem.
Det er vanskelig å løse ut skred i vedvarende svake lag av kantkorn. Vær imidlertid oppmerksom der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 31. januar 2019

Det er stedvis mye løs og lett snø på overflaten etter nedbør i helga. I høyden kan vind fra SØ ha dannet myke flak i leheng mot V-N. Den dominerende vindretningen har tidligere vært V-NV, så det er mest snø og gammel fokksnø i Ø-S lesider i høyfjellet. Under tregrensa er det skarelag med løssnø over.

Det finnes kantkornlag nede i snødekket i store deler av regionen. Mest aktuelt er kantkorn som ligger nedføyket innad i fokksnø. Det er også observert kantkorn/beger mot bakken de fleste steder. Det kreves generelt stor tilleggsbelastning for å kunne påvirke vedvarende svake lag av kantkorn. Det er observert rim flere steder, men stort sett er det små og tynne flak som ligger over.

Torsdag er det lett snøvær sør i regionen og stedvis noe vind. På Valdresflya (1400 moh) blåser det 3 m/s

Fjellvær

Torsdag 31. januar 2019

2-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst. -17 °C til -12 °C på 1800 moh. Skyet.

Fredag 1. februar 2019

3-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -18 °C til -13 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS