Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 25.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det kan finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Skredfaren vil øke raskt, men holde seg innenfor fg 2, når liten kuling fra sør ventes på ettermiddagen. Leområder i nordlig sektor vil få pålagring av fersk vindtransportert som vil være ustabil. Snøføyke og faner fra fjelltopper er tydelige tegn på økende skredfare. Kaldt vær gjør at eldre fokksnøflak i østlig sektor fortsetter en gradvis stabilisering og det skal generelt mye til for å kunne påvirke disse.
Utbredelsen av kantkornlag i forbindelse med skarelag som stedvis finnes nede i snødekket er usikker. Det er vanskelig å løse ut skred i dette laget. Vær imidlertid oppmerksom der snødekket er tynt, spesielt høyt til fjells.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 24. januar 2019

Mengden løs snø tilgjengelig for vindtransport er begrenset, men varierer innad i regionen med mest i nordlige og vestlige deler. Den dominerende vindretningen siste periode har vært fra V-NV, så flakdannelse er mest utpreget i Ø-S lesider i høyfjellet. Den gamle fokksnøen virker mange steder til å ha stabilisert seg, men samtidig kan det være rom for lokale forskjeller. Under tregrensa er det skarelag med løssnø over.

Det finnes kantkornlag nede i snødekket bekreftet av observasjoner fra Breheimen og Tyin. Kantkorlaget som vurderes til å være mest aktuelt er nedføyket innad i fokksnø. Det kreves generelt stor tilleggsbelastning for å kunne påvirke vedvarende svake lag av kantkorn.

Stor utbredelse av overflaterim observert i sørlig del av regionen 22.01.

Fjellvær

Torsdag 24. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -15 °C til -11 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fredag 25. januar 2019

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -17 °C til -12 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS