Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 22.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det kan finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt ustabile ferske fokksnøflak som utgjør hovedskredproblemet. I høyden der snøen er mest vindpåvirket, er det størst utbredelse på flakene. Andre steder i terrenget med mindre vindpåvirkning, kan det også være mulig å løse ut mindre skred som kan utgjøre en fare for en skiløper. Snødekket vil gradvis stabiliseres, men kalde temperaturer gjør at det kan ta noe tid. Det ventes noen naturlig utløste tørre løssnøskred i bratt terreng hvor snøen er løs og ubundet.
Utviklingen av kantkornlaget som stedvis finnes rundt skarelag nede i snødekket er usikker, men kaldt vær vil gi videre utvikling av dette svake laget. Det er sannsynligvis vanskelig å løse ut skred i kantkornlaget, men vær oppmerksom der snødekket er tynt, spesielt høyt til fjells. Vær også oppmerksom på nedsnødd rim.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 21. januar 2019

Det ligger mye tørr snø tilgjengelig for vindtransport. Den dominerende vindretningen den siste tiden har vært V-NV, så de største flakene finnes i Ø-S lesider. Snødekket er i varierende grad vindpåvirket og dermed varierende hardhet. Flakene er mest utbredt i høyfjellet der vinden har tatt mest. Under tregrensa er det tørr løssnø, men enkelte åpne steder kan det sprekke opp i myke flak.

Det finnes stedvis skarelag nede i snødekket, og observasjoner fra Breheimen og Tyin siste dager viser at det finnes kantkorn over dette skarelaget.

Lørdag ble det meldt om et str 1- små flakskred ved Lemonsjøen i østlig fjellside. Sannsynligvis brudd i svakt lag i fokksnøen.

Gjennom helgen er det observert ferske sprekker og drønn flere steder i regionen.

Fjellvær

Mandag 21. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra vest, endring til bris fra vest om formiddagen. -19 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 22. januar 2019

Oppholdsvær. Bris fra sør. -15 °C til -10 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS