Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 17.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Nordvestvind og mye snø tilgjengelig for transport vil gjøre at det fortsatt flyttes en del snø inn i østvendte le-helninger kommende døgn. Fokksnøflakene vil nå gradvis stabilisere seg, og det vil bli noe vanskeligere å påvirke snødekket. Faregraden vil derfor senkes til 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 16. januar 2019

Det er nå en del løssnø tilgjengelig for transport. Vindeksponert terreng mot vest og nordvest er i stor grad avblåst eller har lite snø med stedvis skare. I øst- og sørvendt terreng har vinden lagt opp ferskere og hardere flak av nysnøen. Observasjoner tyder på at man kan forvente fokksnøflak på over 1 m tykkelse i leheng. Lokalt kan snøen også være vindpåvirket under skoggrensa.

Det finnes stedvis skarelag nede i snødekket, men det er ingen observasjoner på at det er dannet krystaller som lager glideplan i forbindelse med dette.

Mandag gikk det mest sannsynlig et naturlig utløst str. 2-middels skred ved Vang. Tirsdag ble det observert flere naturlig utløste str. 1- små løssnøskred fra bratt østvegg ved Stenhøe, Leirvassbu.

Frem til onsdag morgen har det kommet rundt 5 cm nysnø siste døgn, og det vil snø et par cm til før nedbøren gir seg. Det har vært rundt -10 grader natt til onsdag. Det har hovedsaklig blåst vestlig kuling siste døgn, men onsdag morgen har vinden forbigående dreid på sørøstlig retning.

Fjellvær

Onsdag 16. januar 2019

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -16 °C til -7 °C på 1800 moh. Skyet. Forbigående stigende temperatur.

Torsdag 17. januar 2019

3-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest. -18 °C til -12 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS