Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 14.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk vindtransportert snø. Snøskred kan løses ut av en enkelt skiløper.

Skredfarevurdering

Kuling fra nordvest fra lørdag ettermiddag har lagt opp mer fokksnø i hellinger mot nordøst til sørvest, og det fortsetter med nordvestlig kuling og snøbyger mandag. I lehellinger mot nordøst til sørvest vil det legges opp ganske mye fokksnø. Her vil det kunne være lett for en enkelt skiløper å utløse små til middels store skred i fersk fokksnø, eller med noe mer belastning middels store skred på skarelag/kantkorn eller løsere lag noe ned i snødekket. Øket pålagring av snø fører til at faregraden øker. Den er høyest lengst nordvest i regionen, der det kommer mest snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 13. januar 2019

Vindeksponert terreng mot vest og nordvest er i stor grad avblåst, eller har lite snø med stedvis skare. Det ligger mer snø i terrengformasjoner som samler snø, og spesielt øst- og sørvendt terreng kan ha godt med snø. Her har kuling fra vest til nord lagt opp ferskere og harde flak av den nysnøen som falt i løpet av uka. Generelt er det mindre snø enn normalt for årstiden, mest snø i nordvestlige del av regionen.

Det er observert områder med rim og kantkorn i snødekket på flere steder i regionen. Utbredelsen er noe usikker og det skal generelt stor tilleggsbelastning til for å kunne påvirke vedvarende svake lag. I naboregionen (Hemsedal) er det observert fersk kantkorndannelse mellom 2 skarelag litt ned i snødekket. Det er grunn til å følge med på om dette også er tilfelle i Jotunheimen.

Ingen rapporter om ferske skred de siste 3 døgn.

Siste døgn frem til søndag morgen 1 -10 cm nysnø, mest lengst nordvest i regionen. -15 til -8 grader de kaldeste stedene natt til søndag, kuling fra nord til nordvest fra utpå søndag ettermiddag. Observasjon fra strynefjellet indikerer at det er lett å løse ut skred i det ferskeste fokksnølaget. Med noe større belastning kan man også påvirke et løsere snølag som hviler på et skarelag litt lenger ned i snødekket.

Fjellvær

Søndag 13. januar 2019

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -6 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør i vestlige områder.

Mandag 14. januar 2019

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten storm fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -16 °C til -10 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør lengst i nordvest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS