Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 06.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt terreng med fersk fokksnø, det finnes vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Tørrere og kaldere vær stabiliserer snødekket opp til ca 1300 moh. Høyere i terrenget er snødekket mindre påvirket av mildvær. Det finnes områder med fokksnø og vedvarende svakt lag av kantkorn og stedvis rim, men det vil være vanskelig å løse ut skred. Skred som løsner kan bli middels store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. januar 2019

Vindeksponert terreng er mange steder avblåst eller har lite snø med skare. Det ligger mer snø i terrengformasjoner som samler snø, og spesielt østvendt terreng kan ha godt med snø. I skjermet terreng kan det fortsatt ligge løs snø høyt til fjells, for øvrig er det mye vindpåvirket snø og fokksnø av ulik hardhet. I skogen må snøen forventes å være våt/fuktig inntil det fryser til. Det er mest snø i vestlige deler av regionen.

Det er tidligere meldt om rim og kantkorn i snødekket ved Tyin og Bøverdalen, som fortsatt er tilstede. Fredag ble det funnet kantkorn høyere i snødekket, over et skarelag i fuktig fokksnø.

Ingen observasjoner av ferske skred siste tre dager.

Lørdag morgen er det ubetydelig med nedbør, stort sett bris fra V i fjellet og minus en grad på Sognefjellhytta (1413 moh). Fredag ble det meldt om fuktig snø 20-30 cm ned i snødekket under mildværsgrensen, gjennomfuktet der snødekket er tynt. Lørdag melder observatør om fuktig/våt snø til bunns på 1300 moh ved Tyin.

Fjellvær

Lørdag 5. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om formiddagen. -5 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Litt synkende snøgrense utover dagen (1000-1200 m)

Søndag 6. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Synkende snøgrense, 0 meter om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS