Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 04.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå bratt terreng med fersk fokksnø. Utover dagen kan det gå våte skred på grunn av temperaturstigning.

Skredfarevurdering

Nysnø og kraftig vind fra NV vil gi mye ustabil fokksnø i leheng mot Ø og S, særlig nordvest i regionen. Over mildværsgrensen vil det være svært lett å løse ut skred i fersk fokksnø i områdene som får mest nysnø, naturlig utløste skred kan forekomme. Temperaturstigning og nedbør som regn opp til ca 1600 moh vil utover dagen svekke stabiliteten i snødekket. Skredfaren vil øke og vi kan få en syklus med naturlig utløste våte skred. Det ventes at skred primært vil løsne i snø kommet etter siste mildvær. I områder hvor vinden ikke har påvirket snøen øker faren for våte løssnøskred.

Stedvis finnes vedvarende svake lag av rim og kantkorn i snødekket, men de er mange steder svært vanskelig å påvirke pga overliggende snø som er bærende.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 3. januar 2019

Vestvendt og vindeksponert terreng er mange steder avblåst eller har lite snø med skare. Det ligger mer snø i terrengformasjoner som samler snø, og spesielt østvendt terreng kan ha godt med snø. I skjermet terreng kan man finne løsere snø også, men ellers mye vindpåvirket snø og fokksnø av ulik hardhet. Under nysnøen er snødekket i varierende grad påvirket av mildvær/regn og gjenfrysing opp til ca 1400 moh.

Det er tidligere observert svake lag med rim og kantkorn i snødekket. Det meldes om at vedvarende svake lag stort sett ligger under bærende snølag.

I forbindelse med uværet første nyttårsdag ble det meldt om flere store naturlig utløste skred i området rundt Eidsbugarden.

Torsdag morgen opptil 5 cm nysnø, kuldegrader og kuling fra V i fjellet.

Fjellvær

Torsdag 3. januar 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra nordvest. -8 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet.

Fredag 4. januar 2019

8 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Storm fra nordvest, endring til sterk kuling fra nordvest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør i vest

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS