Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 27.12.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø og områder der snødekket over svakt lag er tynt, eksempelvis nær rygger og på konvekse terrengformasjoner.

Skredfarevurdering

Det vil fortsatt blåse vestlig kuling i høyfjellet. Men det er lite tilgjengelig snø for transport, selv om temperaturen faller litt og det kan komme noen få cm nysnø vest i regionen. I enkelte østvendte hellinger kan det danne seg noen mindre, ferske fokksnøflak. Der det gamle snødekket er tynt kan det være mulig å påvirke svake lag som nedsnødd overflaterim og kantkorn i snødekket under den ferske fokksnøen. Men det er usikkert hvor utbredte og aktive disse lagene er. Dette gjør skredvurderingen utfordrende.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 26. desember 2018

Lengst vest i regionen 2-5 cm nysnø siste døgn, betydelig mindre lenger østover. Spredt regn onsdag. Snøoverflaten er sterkt vindpåvirket og hard etter vestlig kuling og storm i julehelgen. Det ligger fokksnø i østvendte hellinger, som harde og litt mykere flak. Også under skoggrensa er snøen vindpåvirket. Temperaturen har steget betydelig og vært over 0 til rundt 1400 moh, og de øverste cm av snødekket er fuktige under mildværsgrensa.

Det er tidligere observert svake lag med rim og kantkorn i snødekket både ved Tyin og ved Jotunheimen Fjellstue. Stabilitetstester siste dager melder om stort sett liten bruddforplantning, men en observasjon ved Tyin i dag indikerer god evne til bruddforplantling på et lag med nedføyket overflaterim. Observasjoner i Hemsedal tyder på at rimlaget der er lite aktivt. Dette tyder på et komplekst snødekke enkelte steder.

Ved Tyin er det observert noen naturlig utløste tørre flakskred, str. 1-2, trolig fra natt til tirsdag. Tirsdag ble det også meldt om et flakskred ved Grotli nord i regionen, trolig skiløperutløst - og et fjernutløst flakskred ved Garli (Beitostølen). Onsdag ble det meldt om et skred sør for Bitihorn.

På Juvasshøe (1894moh) har det onsdag blåst vest-sørvest sterk kuling, temperaturen har ligget på mellom -2 og -1 grader. Fersk observasjon fra sørsørøstvendt helling i 1150 moh ved Lomseggen viser tørr, løsere og delvis omdannet snø under et ganske tykt og hardere fokksnølag som er fuktig øverst.

Fjellvær

Onsdag 26. desember 2018

2-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra vest. -5 °C til -2 °C på 1800 moh. Skyet. Perioder med vestlig stiv kuling.

Torsdag 27. desember 2018

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -7 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS