Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 04.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges der snødekket er tynt. Fokksnø i høyden kan også gi skred. Vær også obs på skavler.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind gir ferske fokksnøflak i fjellsider vendt mot N til Ø. Nysnøflakene ventes å relativt raskt stabiliseres pga gunstige temperaturer, men kan være ustabile der flakene ligger på glatt skare.
Det skal generelt stor tilleggsbelastning til for å løse ut skred på vedvarende svakt lag av nedføyket kantkorn. Skredene vil antakelig være str. 2, men kan bli større der de svake lagene ligger under hard fokksnø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 3. april 2018

Det er varierende snøforhold i regionen. Snøoverflaten består av fokksnø med varierende hardhet, og det finnes også områder med en del løs snø. Solen har virket på snøen gjennom påsken og danner skarelag i solhellingene når det fryser til på natten.

Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, der særlig kantkorn høyt i snødekket virker å være det mest dominerende. Dette laget finnes i mange bratte fjellsider, men under varierende dybde.
Stabilitetstester tyder på middels stabilitet, men observasjoner av drønn i snødekket viser at dette kantkornlaget må tas på alvor.

Rimkrystaller og kantkorn i toppen av snødekket kan bli et skredproblem når det snør/føyker ned og bør følges med på.
Siste dagene har det vært relativt rolig vind, kaldt og oppholdsvær, men tirsdag skyer det over og det kommer inn nysnø.

Fjellvær

Tirsdag 3. april 2018

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Tilskying utover dagen.

Onsdag 4. april 2018

4-7 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sør om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Nedbør først på dagen, senere temperaturstigning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS