Snøskredvarsel for Indre Troms lørdag 18.05.2019

2
Moderat
Publisert:

Skredfaren varierer i løpet av døgnet. Faren er størst i solvendte heng og når dagen er på sitt varmeste.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Våt snø (flakskred)

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Unngå langvarige opphold i løsneområder og utløpsområder for skred. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Følg med når snøoverflaten blir våt.
2 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Stigende temperatur og sol vil føre til økende fare for middels store våte løssnøskred utover dagen. I høyden kan det også forekomme enkelte våte flakskred i leområder med fokksnø.
Tidligere i uka kom det litt påfyll av snø over ca. 500 moh med vind fra vest. I lavlandet er snøen våt og smelteomvandlet. Under ca 200moh er det lite snø igjen.
Høyt til fjells, særlig i nordvendte heng kan det fremdeles være vedvarende svake lag tilstede, men disse ligger i så fall dypt og under hard snø og er ikke mulig å påvirke nå.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra vest.
-2 °C til 4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1800 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Inversjon gir plussgrader til fjelltopp utover dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Stille/svak vind.
0 °C til 6 °C på 1100 moh.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Indre Troms / BARDU

Snø

18.05.2019 kl. 17:00

962 moh

mortenh@obskorps (*****)

Snødekke

Våt løssnø Våt Fin vårslush fra 1489-800m. Litt «sugete/luggende» fra 800-400. Bart fra 400.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Svært lett å løse ut 2 - Middels SØ, S, SV, V over 400 moh Det er særlig i bratte leformasjoner hvor den siste nysnøen ikke har vært hardt påvirket av vind at faren for skred er størst. I kombinasjon med solstråling.

Notater

Gikk opp sommerruta til Vestre Istind. Kjørte ned litt lengre sør. T skjorte på hele veien opp 😎

Skredaktivitet

18. mai. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Svært lett å løse ut Noen bratte heng. SØ, S, SV, V. Over 400 moh Utløst av skiløper i de bratteste solvendte partiene. Det er den gamle nysnøen som løsner og sklir oppå hardere fokksnø. Så dette i flere bratte, solvendte leheng.

ObsID: 195041
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.