Snøskredvarsel for Indre Troms fredag 17.05.2019

2
Moderat
Publisert:

Stigende temperatur i fjellet gir fare for våte flak- og løssnøskred. Vær varsom i bratte heng med myk og våt snø.

Våt snø (flakskred)

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Unngå langvarige opphold i løsneområder og utløpsområder for skred. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Følg med når snøoverflaten blir våt.
2 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
2 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Fokksnøflak dannet etter snøvær tidligere i uka ventes å ha stabilisert seg, men temperaturen i fjellet er stigende og til kvelden kan det bli plussgrader til topps. Dette gir en oppbløtning av lag i den nyeste snøen og kan føre til enkelte våte løssnø- og flakskred.
Tidligere i uka kom det litt påfyll av snø over ca. 400 moh, under dette var snøen våt og smelteomvandlet, mens i høyden var snødekket preget av hard skare med vindpakket myk/hard fokksnø. Torsdag var snødekket fuktig opp til ca. 700 moh pga plussgrader. Under 200-400 moh er det lite snø igjen.
Høyt til fjells, særlig i nordlige heng kan det fremdeles være vedvarende svake lag tilstede, men om disse lagene fortsatt er potente er svært usikkert.
Det er ikke observert ferske skred de siste dagene.
0 - 2 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra vest.
-4 °C til 2 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra vest.
-2 °C til 4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1800 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Inversjon gir plussgrader til fjelltopp utover dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.