Snøskredvarsel for Indre Sogn lørdag 24.04.2021

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom i områder med ferske fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpsområder der skredproblemet er til stede.
Illustrasjon av ferdselsråd NB, det er svært vanskelig å vite hvor skredproblemet er.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
1 - Små
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Vind og litt nysnø de siste dagene har ført til ferske fokksnøflak i noen lesider mot sør. Men disse ventes å stabiliseres raskt, unntatt i høyfjellet der temperaturen er ganske lav. Soloppvarming kan føre til enkelte små naturlig utløste løssnøskred i solvendte heng. Vedvarende svake lag i det gamle snødekket kan fortsatt være mulig å påvirke der snødekket er tynt, men de fleste steder ligger det nå under bærende snødekke. Vær obs på mulighet for rask utvikling av kantkorn ganske høyt i snsødekket der nysnø evt. har lagt seg på vått snødekke, hvis det blir klarvær om natta.
Snøgrensa går på ca. 300-600 moh, lavest i skyggesider. I starten av uka var det sol og forholdsvis varmt, så snøoverflaten ble våt om dagen i lavereliggende- og sørvendt terreng. Fra onsdag ble det kaldere, så snøoverflaten har frosset til hard skare de fleste steder. I skyggesider finnes noen steder fortsatt tørr lagdelt vintersnø og det er stedvis observert overflatekant/overflaterim.
Det finnes et vedvarende svakt lag med kantkorn rundt skarelag flere steder i varslingsregionen. Laget er fortsatt tørt mange steder i høyden. Snøen over har frosset, så laget er vanskelig å påvirke. Eldre vedvarende svake lag av kantkorn er tilstede dypere i snødekket og kan muligens påvirkes høyt til fjells. Vær obs på mulighet for rask utvikling av kantkorn ganske høyt i snsødekket der nysnø evt. har lagt seg på vått snødekke, hvis det blir klarvær om natta.
I starten av uka gikk det flere løssnøskred og glideskred av varierende størrelse i solvendte sider flere steder i regionen.
Onsdag var det nordvestlig kuling i fjellet med enkelte snøbyger og snøfokk. Også litt snødrift i nordavind i fjellet de siste par dagene. Dette har dannet ferske fokksnøflak i en del sørvendte lehellinger. Atmosfæren er kald for årstiden. det var -10 grader på Spørteggbu fredag morgen.
Ingen nedbør av betydning.
Bris fra nordvest.
-11 °C til -3 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
Oppholdsvær.
Bris fra nord.
-14 °C til -3 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.
Av og til frisk bris i utsatte områder.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Indre Sogn / Luster

Snø

24.04.2021 kl. 15:05

1515 moh

Andreas@nve (*****)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Drønn på slakt sørvendt terreng. Tynt dekke

ObsID: 270057

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.04.2021 kl. 09:57

1016 moh

Tore@VLFK (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Tore@VLFK
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Tore@VLFK

Vær

Ikke nedbør 0,3 °C 4 m/s fra NV ↘ 60% skyer Veldig lett snøvær på morgonen og 2,5 grader ved 450 moh. Vekslande vêr med periodevis klarvêr og perioder med meir overskya og vind opp i omtrent 6 m/s.

Tester

ECTN23@33cmQ2 God Glatt brot innad i fokksnø

ECTN12@20cmQ3 Middels

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV over 900 moh Vinden frå nordvest har lasta snø over i austvendte heng

Snødekke

Ikke snøfokk 2 cm nysnø Nysnøgrense på 400 moh. Snøgrense på 400 moh. Grense for lagdelt snø er på 700 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr I løpet av natta har det komme 1-2 cm nysnø som har lagt seg oppå den gamle skara og mjuka den opp litt. Frå morgonen av var overflata fryst, men inni snødekket i skogen kan ein kjenne att i fuktigare snø. Over tregrensa har den ferskaste snøen vorte flytta over i austleg sektor og i skjerma formasjonar. På utsatte formasjonar er det avblåst ned til skara.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

23. apr. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

2 Moderat Vind frå NV har lasta snø over i austvendte heng som har lagt seg på gammel skare. Fokksnøen virka å ha bunde seg godt med skara og har derfor begrensa forplantning i området. På rett over 1000 moh fant eg ikkje kantkorn i snøprofilet Varslet faregrad er riktig

Snøprofil

20 cm F/4F DF D, 2 cm K MFcr D, 100 cm P RG D, 30 cm K MF D 2 tester knyttet til snøprofilen Snøprofil frå leheng.

ObsID: 269873

Indre Sogn / Luster

Snø

22.04.2021 kl. 18:58

1560 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Værstasjon på hytta på mannen. Vindmålern surer bra rundt i dag. Ikke noe sted for lang pause.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mot Vangsen
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Innblåst nysnø fra ca 1000moh det her
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Myrhyrna ryggen
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Eldre våte skred også i nord
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Eldre skred i vest. Noe av de eldre har også tatt med seg jord og noen består av store blokker som har løsna

Vær

Ikke nedbør -9 °C 13 m/s 80% skyer Plussgrader under ca 700 minus over det hele døgnet. Bitende kaldt nv vind i fjellet. Økende med høyde over havet. 5-6 pluss ved havnivå midt på dagen.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, V, NV over 1200 moh Kanskje også svært vanskelig ligger mye under bærende lag. Lettest å trigge høyt til fjells i skyggesider der sol / mildvær ikke har vært like sterk. I solsider må du høyt for evt finne det er nok ikke tilstedet i s og sv.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV over 1000 moh Nysnø fra Onsdag har blitt fraktet fra nv. Finnes i områder som samler snø. Mange steder er den blåst bort.

Snødekke

150 cm totalt Lett snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 900 moh. Snøgrense på 400 moh Skare Tørr Det er barmark i lavlandet under ca 400moh enda høyere i solsider. ( du finner flekker i skyggen). Snødekke har fryst til under ca 900-1000moh består snødekke mer eller mindre av smelteformer nå i alle himmelretninger. Bærende skare også på beina. Par cm nysnø har kommet på Onsdag føyket bra i fjellet i år og føyker også i dag. Begrenset mengder men der det samler seg ligget det nok 30-50cm men dette gjelder terreng formasjoner som samler snø. Mange steder bare blåser snøen bort og det er hard skare. I nord over ca 1200-1300moh finner du mer vinterlig snø, og skaren er mye tynnere slår igjennom med ski enkelte steder.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Fortsatt lett transport høyt til fjells fra nv

Skredaktivitet

22. apr. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet Ser eldre skred våte skred str 1-3 i mange himmelretninger også i nord. Ser ferske ut men gikk trolig en gang mellom lørdag - tirsdag når det var plussgrader og sol.

Skredfarevurdering

2 Moderat Skitur 550-1585moh mye vest litt sør. Jo jo temperatur først varmt så kaldt har dannet hard bærende skarelag. Onsdag kom et par cm nysnø med kuling fra nv, kuling også i dag. Denne har blitt fraktet inn i formasjoner som samler snø, men mange steder er den bare blåst bort. Høyt til fjells gjerne i skyggesider var mildværet og solen ikke så sterk så der finnes mer vinterlig snødekke, over ca 1200moh. Men kanten som ligger her er litt låst pga harde lag over. Vinden kjølner bra så solen kommer ikke til, kun under ca 650moh hadde jeg litt mykere snø. Det er stabile forhold der det er hard bærende skaren. Lite endringer men gradvis stablisering av Onsdagens snø, men tenker fortsatt lett å løse ut fredag og lørdag. Det er kaldt og vinden kjølner også. Hvis vinden slutter og sola kommer varmer den bra i lune solsider men det er fortsatt kaldt i skyggen. Fortatt har vi kanten i skyggen en god stund til, spørsmålet er om er det et skredproblem? Jo ja jeg tar den med enn så lenge. Det kan diskuteres om vi er nede på fg 1 hvis man tenker at kanten ikke er noe problem lengre. Men den er nedi dekke i skyggen så jeg gikk ikke ned i dag. Kan evt få frem at mange steder vil snødekke være hardt og stabilt. Men ville også holdt på lett å løse for fredag og lørdag ,de få steder med fokksnø, fortsatt transport og kald gjør at det tar tid før de stabiliseres.

Snøprofil

3 cm 1F+ RG D, 17 cm 4F+/4F- DF/FCsf 1 mm/1 mm D, 0,5 cm P MFcr, 29,5 cm 1F-/1F RGxf D, 25 cm P MF/RG D, 5 cm 1F- FCxr 1 mm D, 30 cm K- RG/MF D -6,4 °C @ 0 cm, -5,5 °C @ 10 cm, -4,7 °C @ 20 cm, -4 °C @ 30 cm, -3,8 °C @ 40 cm, -3,8 °C @ 50 cm, -3,8 °C @ 60 cm, -3,8 °C @ 70 cm, -3,8 °C @ 80 cm 1350moh nord -5 i lufta

ObsID: 269757

Indre Sogn / Aurland

Snø

22.04.2021 kl. 13:15

1174 moh

steinar@GeoRisiko.no (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  steinar@GeoRisiko.no Kommentar:  Mot nordøst.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  steinar@GeoRisiko.no Kommentar:  Dagens skredproblem er knyttet til fokksnøflak som ligger på nedføyka DF, som igjen ligger på 19.april-skaren.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  steinar@GeoRisiko.no Kommentar:  Graupel, typisk tørr nysnø på denne tiden.

Vær

Snø -3,8 °C 4 m/s fra NØ ↙ 80% skyer Lett snø i lufta. Vindråser som er kraftige nok til å produsere lett snøfokk.

Tester

LBT@7cmQ1 Til brudd ved svært lett tb. Merk helning på hele 48 grader, så ikke rart den skled av.

Snøprofil

5 cm 4F PPgp 2 mm D, 4 cm F DF 1 mm D, 5 cm P MFcr D, 15 cm P/1F RG 0 mm M, 2 cm 4F FC 1 mm D, 100 cm P MF 2 mm Topp er 31.mars-skaren. -2,5 °C @ 0 cm, -1 °C @ 10 cm, -0,1 °C @ 20 cm, -0,1 °C @ 30 cm, -0,1 °C @ 40 cm, -0,3 °C @ 50 cm, -0,4 °C @ 60 cm, -0,5 °C @ 70 cm, -0,6 °C @ 80 cm, -0,6 °C @ 90 cm 1 test knyttet til snøprofilen NØ leheng, 1170 moh. Representativ til løsneområde i skredbane 6.1.

ObsID: 269721

Indre Sogn / Luster

Snø

22.04.2021 kl. 11:45

539 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Skyet med gløtt av blå himmel, sur kaldt nordlig vind.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Bærende skare nå mange steder på beina og selvsagt også på ski.

Vær

Ikke nedbør 1 °C 6 m/s 80% skyer Kaldere værtype enn feks i helgen, betydelig kaldere. Skyet med gløtt av blåere himmel, sur kaldt vind fra nord. En og anna korte hagel / snøbyger i lufta også nede ved fjorden.

Snødekke

Snødekke som ble vått har nå fryst til også her nede på 550moh, bærende på beina mange steder.

ObsID: 269700

Indre Sogn / Luster

Snø

22.04.2021 kl. 11:06

995 moh

August Einstabland (Ukjent)

Vær

fra V →

Snødekke

Lett snøfokk Skare Skare hele veien fra bilen og opp hit. Ser ut som skare helt opp til de øverste toppene i Leirdalen.

ObsID: 269697

Indre Sogn / Luster

Snø

22.04.2021 kl. 10:39

826 moh

August Einstabland (Ukjent)

Vær

Ikke nedbør fra V → 50% skyer Vind med et hint av snø

ObsID: 269689

Indre Sogn / Luster

Snø

21.04.2021 kl. 18:26

319 moh

jostein@nve (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jostein@nve

Snødekke

Kraftig snøfokk Kraftig snøfokk på toppar og ryggar

ObsID: 269606

Indre Sogn / Luster

Snø

21.04.2021 kl. 14:06

1012 moh

hrefvik (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  hrefvik

Vær

fra NV ↘ Tydelig vindtransport fra NV i høyden

ObsID: 269592

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org