Snøskredvarsel for Indre Sogn mandag 11.01.2021

3
Betydelig
Publisert:

Det kan være steder hvor det er svært lett å løse ut skred! Det kan finnes både rim og kantkorn under den ferske fokksnøen, som hindrer stabilisering.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er sannsynlig.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng
Sannsynlig

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Stabiliseringen av de ferske fokksnøflaken vil gå svært sakte. Kulde bremser prosessen, men verst er der fokksnøen har lagt seg over vedvarende svake lag. Vedvarende svake lag som rim og kantkorn vil hindre fokksnøen å stabilisere seg i lang tid. Men det er usikkerhet knyttet til utbredelsen av problemet. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn. Vær også klar over at det enkelte steder kan ha utviklet seg et svakt lag med kantkorn lenger ned i snødekket. Dette kan gå til brudd med større tilleggsbelastning. Utbredelsen er trolig liten.
Snøoverflaten varier fra løssnø i skogen til mer vindpåviket snø i høyden. Snøgrensa er lavest i indre strøk med skiføre ned til 200 moh. Det er godt med snø over 700 moh nå.
Nysnø og vind fra sørvest og vest har dannet ferske flak over vedvarende svake lag med kantkorn og rim. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen. Rim forventes stort sett blåst bort i vest- og sørvest-vendt terreng. Det er også observert små kantkorn flere steder lengre ned i snødekket. Både rundt et skarelag og mellom fokksnølag. Men trolig for lite utviklet til å utgjøre et eget skredproblem.
5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra vest., endring til bris fra vest om ettermiddagen.
-14 °C til -8 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.
Mest nedbør i nordvest

For oppdatert værvarsel se yr.no
3 - 6 mm nedbør i døgnet.
Bris fra vest.
-14 °C til -8 °C på 1400 moh.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Indre Sogn / Årdal

Snø

11.01.2021 kl. 18:52

1009 moh

KrLarsen (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  KrLarsen Kommentar:  Dette er oppe i normalt sett avblåst terreng uten vindskjerming. Ingen tegn til vind i snøoverflata.

Vær

Ikke nedbør -12 °C 3 m/s 40% skyer

Snødekke

Ikke snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Bare ubunden løs snø det siste som har kommet. Ingen tegn til flakdannelse eller bindinger i den ferske snøen ennå. Ingen pågående vindtransport å se heller. Er dog godt med snø tilgjengelig for vindtransport om vinden skulle ta seg opp.

ObsID: 248627

Indre Sogn / Sogndal

Snø

11.01.2021 kl. 18:34

914 moh

Gustav@NVE (****)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  Gustav@NVE
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Gustav@NVE Kommentar:  Orion 😊

Tester

ECTP4@40cmQ3 Dårlig Gikk i under 20 cm fokksnø i toppen på gammel kant. Fjernet 20 cm F nysnø.

Vær

Ikke nedbør -8 °C 3 m/s fra SV ↗ Kaldt og stjerneklart

Snødekke

Ikke snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr

ObsID: 248622

Indre Sogn / Sogndal

Snø

11.01.2021 kl. 10:14

1006 moh

Sander@ObsKorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Sander@ObsKorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sander@ObsKorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Snø -7,5 °C 2 m/s fra SV ↗ 100% skyer Snøbyger. Komme ca 25cm med snø sidan fredagen.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S over 700 moh Vurdering etter dagens tur.

Skredaktivitet

11. jan. 6-12 (+01:00) Ingen skredaktivitet Lite sikt.

Skredfarevurdering

2 Moderat Fint skiføre i fjellet no. Det har komme ca 25cm med nysnø i fjellet sidan fredag. Det har ikkje vore noko vind av betydning i den nye snøen. Derfor har me ikkje noko flak å snakka om over kantkornlaget. Når det kjem vind som flyttar på snøen, vil skredfaren auka og me vil då få ein skredproblem som kan følge oss i ei stund framover. Varslet faregrad er for høy Tenker at varsla faregrad var for høg når eg var ute på tur i dag.

Snøprofil

20 cm F PP/DF D, 5 cm 4F RG/FC 1 mm D, 3 cm F FC D, 25 cm 4F/1F RG D, 25 cm P MFcr/FC D Ca 1000moh i NØ vendt side

Snødekke

120 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Komme ein del nysnø ila dei siste døgna. Fortsatt lite vind i den "nye" snøen. Men den ligg over eit lag av kantkorna snø.

ObsID: 248586

Indre Sogn / Sogndal

Snø

11.01.2021 kl. 09:37

956 moh

Martin_S@obskorps (***)

Vær

Snø 100% skyer Lett snøfall S1-S2 fra 8 til 11. Ingen vind på de høyder jeg var.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels Tørr ikke o vare veldig spesifikk ift utsatt sektor eller høyde mtp hvor lite terreng jeg såg i og over tredgrensa. Utbredelse og utløsbarhet er og usikkert. Der vi var manglade det pop i flaket og det ser ut som at bindinger i svake lag begynner o sterkes, men det produserte q1-q2 glatte brudd i overgangen mot fokksnøflaket. Mulig at høyere opp der vinden har fått tak i overflaten litt bedre kan det vare mer potent.

Skredfarevurdering

Har egentlig litt lite å gå på for å gjøre en ontlig vurdering. Inntrykket er at i tredgrensa er det ikke nokk trøkk i flaket for å gi noe særlig forplanting i dette området. Høyere til fjells kan det sikkert vare en annan situasjon. Den nye snøen de siste 2 døgnene viker i seg sjøl i hvert fall ikke vare nokk til å bikke nåla på fare. Roligere vær fremover gir snødekket tid å stabilisere seg med den nye lasten, menn mtp vedvarende krystaller i det svake laget kommer det nok ta litt mer tid enn vanlig.

Snøprofil

20 cm F PP D, 20 cm 4F/P RG D Mulig det er litt kant i dette flaket som ev påvirker mekaniske egenskaper., 10 cm 4F FCxr 1 mm D Gamle FCsf fra kuldeperiden. Inntrykket er at i hvert fall her øker dette laget i styrke og går mot RG, men hade ikke tid o undersøke veldig nøye. Kan vare at akkurat i toppen av dette laget er FC bedre utviklet. , 10 cm P/K MF Gammel smeltepakke, det finnes sikkert lag med både MFcr og FC og greier i denne hvis man pirker i det. Kjapp profil i tredgrense. Hade ikke tid eller lys til o se veldig nøye. Jeg ser for meg at denne er sånn ca representativ for tredgrensa, der vinden presis har fått tak i snøen tidligere.

Snødekke

I skogen ubunden eller i stort sett ubunden lett løssnø 20-40cm på hard, oppkjørt bunn eller gammel fokksnø. I skoggrens 20cm lett ubunden snø på myke til harde flak, se profil. Uventet tørr og lett nysnø.

ObsID: 248575

Indre Sogn / Luster

Snø

11.01.2021 kl. 09:05

326 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Lett nysnø 8cm og overskyet / lett snøvær

Vær

Snø -4 °C 0 m/s Lett lett snøvær , lavt skydekke. Virker som rolig vindforhold. Nysnøen er lett / luftig og tørr.

Snødekke

22 cm totalt 8 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Lett nysnø helt ned til havnivå. Helgens snøfall pluss nattens har gjort det vinterlig også nede ved havnivå. Snødybde målt der punktet er plassert.

ObsID: 248552

Indre Sogn / Sogndal

Snø

11.01.2021 kl. 09:00

860 moh

Sander@ObsKorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sander@ObsKorps Kommentar:  Ca 10 cm nysnø ila natta

Snødekke

10 cm nysnø

ObsID: 248542

Indre Sogn / Luster

Snø

10.01.2021 kl. 19:22

994 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 9 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Været
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Tydelig skille mellom hvit nysnø og blankere overflatekant , dette fra rundt 500-600moh skogen i «ytre strøk» snødybden er nok bare 30-40cm
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Ja «ta seg frem» føre her fra rundt 400moh
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Fint med litt gress under snøen lite hold i den her nede.
Bilde Av Faretegn
Bilde 5 av 9 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Kutta understøtte svært mykt flak knyttneve +
Bilde Av Faretegn
Bilde 6 av 9 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mykt flak føles som løs snø ja er nok knyttneve +
Bilde Av Faretegn
Bilde 7 av 9 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  En liten sprekk nedi skogen, snøen er løs .
Bilde Av Snødekke
Bilde 8 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Brøyteføre tråkker også nedi overflatekanten
Bilde Av Snøprofil
Bilde 9 av 9 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Drønn i snøen Drønn når jeg nærme meg toppen på 1000moh vinden hadde tatt noe mer rundt toppunktet. Drønnet hadde forplanting.

Ferske sprekker Litt mer vind i snøen så sprekker det opp, sprekkene var småe på min tur fordi myke flak. Hvis du har hardere flak feks bærende blyant kan du få mye lengre sprekker.

Skredproblem

Tørre løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV Snø som fortsatt er løs sklir ut på hardere snø under.

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Svært lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S over 700 moh Nysnø har dannet flak over overflatekant som svært lett lar seg løse ut. Usikker på utbredelsen men later til at den kanskje ikke er så stor? Vinden har vært snill / liten. Men vær obs der man har flak over denne løs snø så løsner det lett , fjernutløsning fra slakt terreng er også mulig.

Vær

Snø -7 °C 0 m/s 100% skyer Etter en lang periode med kaldt klart vær så kom det inn skyet og snøvær på Lørdag ettermiddag. I følge værstasjoner var det noe vind på Lørdag men den roet seg utover Søndagen . Det har vært perioder med opphold i snøværet men også perioder med intenst snøvær. I dag var det -7 og vindstille på 900moh ved fjorden var det -1. Så varmere enn når det var kaldt og klart og mer normalt med kaldere i høyden enn lavlandet før i uka var det motsatt.

Skredaktivitet

10. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Mørkt / dårlig sikt det er ikke umulig at det kan ha løsna naturlig i øst heng

Notater

Snødekke i skogen 500-600moh https://vimeo.com/498960724

Skredfarevurdering

2 Moderat Skitur 350-1000moh fra bunn av Heggmyrane og oppover øst «ryggen» til 1000moh. Etter en lang periode med kaldt og klart vindstille, vær kom nysnøen utover Lørdagen. Det har i perioder snødd tett helt ned til fjorden. Denne snø har lagt seg over et løs lag av overflatekant med noe rim inni seg. Du får tydelige faretegn der overliggende snø har fått vind i seg. Men på min tur i dag var det ikke mye vind i denne snøen og det var fortsatt fint skiføre og raskt, fordi du kjører nedi denne raske overflatekanten. Vinden styrer dette. Der det frakter snø og danner flak , over overflatekanten vil det være svært lett å løse ut skred. I morgen er det ikke meldt så mye vind men litt nysnø kan komme. Utover uka er sola meldt komme frem og kaldere vær meldt, Tirsdag er det meldt kuling fra nord. Som vil gjøre at snøen flaker seg i andre himmelretninger enn nå. Skredfaren holdes på betydelig faregrad trolig en god stund nå. Fordi overflatekanten forsvinner bare med kraftig regn. Hardere flak over vil gjøre det vanskeligere å påvirke den men den forsvinner ikke. Landa på få heng i dag, men helt riktig å melde noen heng. Det virker svært lett å løse ut skred der vi har flak over denne overflatekanten. Tirsdagen vil det nok kanskje også være svært lett , men da havner fort på fg 4. Og det er kanskje noe høyt, eller ?

Snøprofil

20 cm F+/4F- DF/PP 0 mm/0 mm D, 12 cm F FCsf 1 mm/0 mm D Finnes nok noe rim i dette laget , 1 cm K MFcr 0 mm/0 mm, 4 cm 4F- FC 1 mm/0 mm D, 15 cm P MFcr/FC 0 mm/0 mm D Mange skarelag / kant, 35 cm P+ MF/MFcr 0 mm/0 mm D -7,7 °C @ 0 cm, -7 °C @ 10 cm, -6,5 °C @ 20 cm, -5,5 °C @ 30 cm, -4,6 °C @ 40 cm, -3,2 °C @ 50 cm, -1,9 °C @ 60 cm, -1,4 °C @ 70 cm 860moh nø -7 i lufta

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Siden Lørdag ettermiddag har det kommet rundt 15cm nysnø pluss minus. Det har snødd helt ned til havnivå, men det er fortsatt skrint med snø og stedhvis dårlig med såle i lavere områder. I indre strøk er det mulig med skiføre fra 200-300moh og jeg gikk på ski i dag fra bunn av Heggmyrane skisenter - 350moh, men det er lite ja. Og det går ikke ann å sette fart på skiene. Men å «ta seg frem» rolig er mulig. Det var også andre skispor her. Du må gjerne over 700-800moh før du nærmer deg 1 meter snø pluss minus. Det var kaldt og klart før snøværet så under nysnøen finner du et lag med løs og luftig overflatekant ca 10-15cm tykt med iblandet rim her og der. Rimet var størst i lavere områder med flere cm store der, mindre i høyden. Nysnøen ligger mange steder uten særlig vind i seg, enkelte topper har den flaket snøen mer. Men på min tur i dag tråkket jeg nedi overflatekanten. Dette ga et raskt skiføre i også slakere terrenget fordi denne snøen bremser svært lite.

ObsID: 248487

Indre Sogn / Sogndal

Snø

10.01.2021 kl. 15:05

1027 moh

Linda@Nortind (**)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Linda@Nortind

Vær

Snø -7,3 °C 1 m/s fra SV ↗ 100% skyer Lett snødryss

ObsID: 248449

Indre Sogn / Sogndal

Snø

10.01.2021 kl. 13:37

567 moh

Christian Lund (Ukjent)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 1 Av:  Notater Opphavsrett:  Christian Lund

Notater

Normalruta Grøssete er ikke klar, lite snø

Snødekke

20 cm nysnø

ObsID: 248424

Indre Sogn / Sogndal

Snø

10.01.2021 kl. 11:41

746 moh

Simenhosar@gmail.com (Ukjent)

Vær

Snø 100% skyer

Faretegn

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden

ObsID: 248484

Indre Sogn / Luster

Snø

10.01.2021 kl. 09:28

594 moh

Sigbjørn (***)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 1 Av:  Notater Opphavsrett:  Sigbjørn

Notater

10cm nysnø siste døgn

ObsID: 248345

Indre Sogn / Sogndal

Snø

09.01.2021 kl. 11:00

1313 moh

Anderseskeland (Ukjent)

Vær

Snø -8 °C fra V → 100% skyer

Snødekke

Skare Ørlite skarelag på overflata av snødekket. Ca 1-2mm tykt. Lett snøføyk i terrenget, ikke noe tegn til snøfokk på dette tidspunkt.

ObsID: 248230

Indre Sogn / Sogndal

Snø

08.01.2021 kl. 15:12

1394 moh

Linda@Nortind (**)

Vær

Ikke nedbør -9 °C 0 m/s Mye rimdannelse i snøoverflaten i alle himmelretninger.

ObsID: 248120

Indre Sogn / Luster

Snø

08.01.2021 kl. 15:11

1262 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Pent vær utsikt over Hafslovannet
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Snødekke stort sett sånn går å «vasser» i overflatekant med rim på toppen. Rimet er svært store flere cm i lavlandet betydelig mindre i høyden.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mot Nonskar
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mot Grøndalseggi
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snøprofil

0,5 cm F SH 2 mm/3 mm D, 10 cm F FCsf 1 mm/1 mm D, 5 cm F+ FCsf 1 mm, 3 cm 1F- RGxf 1 mm, 4 cm 4F+ FC 1 mm D, 4 cm K MFcr D, 9 cm 4F+ FC 1 mm D, 20 cm K FCxr/MFcr D, 2 cm 1F- FCxr D, 23 cm K MF/MFcr D -12,8 °C @ 0 cm, -11,7 °C @ 10 cm, -9,3 °C @ 20 cm, -7,6 °C @ 30 cm, -5,1 °C @ 40 cm, -3,8 °C @ 50 cm, -2,8 °C @ 60 cm, -2,4 °C @ 70 cm 1150moh øst -7,5 i luften.

Tester

ECTN16@19cmQ3 Går på løs kant over skare rufsete brudd

Vær

Ikke nedbør -7,5 °C 0 m/s Pent kaldt vær noe varmere i høyden enn nede i bunnen. Gaupne sentrum ved fjorden hadde -10 nå i ettermiddag, i solen vil du kjenne på huden at den varmer litt og lufta vil også bli varmet opp noe:

Faretegn

Ingen faretegn observert Men øverste snø er løs lett og luftig og vil skli ut på hardere snø.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 700 moh Finnes kant under fokksnø , finnes også over under skarelag. Trolig er det lite «spenninger» i overliggende snø og trolig blir evt skred små, men skal ikke utelukke middels skred. Setter lett å løse ut siden det ligger ganske så opp i dagen mange steder.

Skredaktivitet

8. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

1 Liten Kaldt klart vær i nær sagt hele Januar hittil har gitt svært gode forhold for å skape løse lag av kantkorn. Dette har nå også begynt å skje lengre ned i snødekke og de er ganske tydelige nå. Flaket over virker derimot til å ikke ha all verdens «spenninger» i seg og er ganske så tynne. Der de er tykke finner du trolig ikke kanten pga for langt ned til den og temp gradient har vært annerledes der. Men oppsummert har snødekke en ugunstig lagbygging, nå men det mangler stort sett flaket over. Det ligger mye løs luftig snø- overflatekant / rim i overflaten som gir fint skiføre, og vil løsne lett som tørre løssnøskred der den ligger på hardere snø. Vi ligger nok helt på vippen mot fg2. Nå meldes det om snø fra i morgen ettermiddag og videre utover Søndagen. Med litt vind også vil det danne flak som er svært lette å løse ut. Skredfaren er raskt økende når vind og snø kommer og smetter fort opp i fg 3. Den vil også holde seg der evt noe synkende utover uka. Men det er ikke godt å si helt hvor raskt - tregt det evt stabiliseres. Drønn og sprekker og skred som løsner svært lett , er å forvente når vi får flak oppå denne løse snø vi har i snødekke nå. Jeg tror nok ikke utbredelsen er så begrenset på kanten lengre ned. Den finnes nok mange plasser der vi ikke har mer tykke lag med fokksnø - 70-80-90 cm++++. Men uansett det har ikke så mye å si, det er nok av svake lag i snødekke som kan kollapse når vi får flak over. Ellers enig i at vi ikke meldte løsnøskred i dag, trodde vi faktisk gjorde det helt til jeg leste varselet nå i ettermiddag. Og enig i at det ikke meldes nedføyket rim, dette vil mest trolig blandet seg med overflatekanten. Og enig i at det meldes svært lett å løse ut også for Søndagen, spørsmålet er jo når vi skal ned på lett å løse ut?

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Overflatekantkorn Tørr Det er skint med snø i skogen og du må gjerne over 700-800moh før du får i underkant av 1 meter med snø. Men det er skiføre fra 200-300moh i indre strøk. Snødekke har virkelig begynt å bli løst nå, etter en god uke med kalde temperaturer og ingen skyer. Først skjedde dette i overflaten men nå har det også skjedd lengre ned. Så du finner rim og overflatekant de øverste 10-25 cm gir fint skiføre, så har det utviklet seg kant lengre ned. Både i fokksnøen over skare og under skare. Det er mest snø i vest til nord sektor men snø i alle himmelretninger. På utsatte rygger og topper og noe nedi daler, kan du finne skarelag høyt oppi dagen. Og noe fokksnø lommer.

ObsID: 248124

Indre Sogn / Sogndal

Snø

08.01.2021 kl. 15:00

1079 moh

oholsen (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  oholsen Kommentar:  3mm grid
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  oholsen Kommentar:  3mm grid

Snødekke

Rim på mykt underlag Over ca. 1050moh ligg snøen i observasjonsområdet heilt uberørt av vind i alle himmelretningar. Rimkrystallane er +- 1,5mm.

ObsID: 248140

Indre Sogn / Luster

Snø

08.01.2021 kl. 14:29

1422 moh

Ellinor (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Ellinor

Vær

Ikke nedbør 0 m/s

Snødekke

Påbegynnende kantkorn under skarelag, 20cm ned i snødekket

ObsID: 248112

Indre Sogn / Sogndal

Snø

08.01.2021 kl. 14:00

1036 moh

oholsen (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  oholsen
Bilde Av Skredproblem
Bilde 2 av 5 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  oholsen
Bilde Av Skredproblem
Bilde 3 av 5 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  oholsen
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  oholsen
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  oholsen

Tester

LBT@35cmQ3 Brudd i kanting under skarelag, måtte veldig stor kraft til får å få brudd. Ujamn bruddflate.

Vær

Ikke nedbør 0 m/s -22 grader på parkeringa i Svedalen

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Svært vanskelig å løse ut Antydning til kanting under skareleg 35cm frå topp. Fant og kanting rundt skarelag lenger nede i snødekket 60cm frå topp.

Skredfarevurdering

1 Liten Fokksnøen verkar her til å ha god stabilitet uten spenningar. Kanting nede i snødekket er i dag på observasjonspunktet heller inga problem då det krev stor kraft for å få til brudd og bruddflata ujamn, krystallane er små <1mm og lite utvikla. Det ligg og under eit skarelag. Varslet faregrad er riktig

Snødekke

135 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Vindpakket myk Tørr Enkelt områder med lett vindpakk, heilt i grenseland at den holdt seg bunden i handa med ujamn ubredelse i SØ/S/SV frå 800moh og opp til 1050moh. Over dette var snøen heilt upåverka. 10cm innsynking med skia.

ObsID: 248139

Indre Sogn / Sogndal

Snø

08.01.2021 kl. 11:51

1076 moh

Marina@VLFK (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 7 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@VLFK
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@VLFK
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@VLFK
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@VLFK
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@VLFK Kommentar:  Overflatekantkorn og noko begerkrystaller
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 7 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett: 

Snøprofil

0,5 cm F SH 3 mm/0 mm D, 6,5 cm F FCsf/FC 1 mm/1 mm, 4 cm 4F FC/RG 1 mm/0 mm D, 129 cm P RG 1 mm/1 mm D -13 °C @ 0 cm, -12 °C @ 10 cm, -11 °C @ 20 cm, -9,1 °C @ 30 cm, -7,7 °C @ 40 cm, -5,5 °C @ 60 cm, -4 °C @ 80 cm, -2,8 °C @ 100 cm, -2 °C @ 120 cm, -1,2 °C @ 140 cm

Tester

ECTX God

LBT@103cmQ2 Stor tilleggsbelastning måtte til for å få ut noko.

Vær

Ikke nedbør -9 °C 2 m/s fra SV ↗ Fin dag! I stort sett lite vind, liten trekk frå S/SV. Sol og skyfri himmel.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredproblem

Tørre løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 800 moh Har i det siste dagane observert mange sluffskred. Utløyst av skikøyrare i bratte heng. Har ikkje køyrt så bratt idag og heller ikkje sett nye sluffskred i området idag.

Skredaktivitet

8. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

1 Liten Stabile forhold for tida. Muleg å finne nokon få lommer med fokksnø i Sogndalsdalen, der lokal vind (bretrekk/dalatrekk) har jobba. Er meldt auka vind og nedbør dei kommande dagane. Det kan gi fokksnøflak som er svært lett å løyse ut da vi har godt utvikla kantkorn og rim i overflata etter lenger periode med lite vind og lave temperatura. Om været slår inn - Vær obs på drønnelyda og skytande sprekker! Varslet faregrad er riktig

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Overflatekantkorn Tørr Fin tørr laus snø ca 5-15cm, over meir kompakt relativt homogent snødekke (P hardhet). Overflatekantkorn i det øverste cm av snødekket. Heilt i overflata er det rim, som eg syns likna litt på begerkrystaller (dei er blitt meir koppforma som begerkrystaller), ser detta i alle himmelretninger i detta område. Har ikkje vore nokon særleg vind i detta område, men eg har observert lokale områder som vore meir vindpåvirka, av feks bretrekk/dalatrekk? andre områder i Sogndalsdalen for eit par daga sidan.

ObsID: 248117

Indre Sogn / Luster

Snø

08.01.2021 kl. 10:39

765 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Hest har solen kommet på, skispor synes fortsatt.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Fortsatt stikker store steiner opp her på 750moh men ok med snø her oppe, noe mer skrint i skogen.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Ned mot Leirdalen fortsatt skygge der

Vær

Ikke nedbør -8,5 °C 0 m/s Pent og kaldt vær, liten daltrekk er det men vindstille vil jeg kalle det. Kaldere i nede enn oppe, målte -14 på parkering 400moh. Mens her er det nå -8,5 på 750moh. Litt småkaldt i skyggen ser sol på toppene.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Overflatekantkorn Tørr Skispor synes i terrenget også på høye topper. Ingen nysnø. Sist nysnø var Lørdag 2 Januar med 2-5cm. Ellers i Januar har det vært kaldt, klart og vindstille.

ObsID: 248068

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org