Snøskredvarsel for Indre Sogn søndag 24.02.2019

2
Moderat
Publisert:

Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fokksnø i høyden kan også gi skred.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
1 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Synkande temperatur virkar generelt stabiliserande for snødekket. Litt nedbør og sterk vind frå vest vil byggje mindre ferske fokksnøflak i ausvendte leområder. I høgfjellet må ein vere merksam på at det framleis ligg eit vedvarande svakt kantkornlag. I bratte sørvendte sider kan ein forvente mindre våte laussnøskred.
Det siste døgnet har det vore plussgrader over 1700 moh og snøoverflata er varmepåvirka høgt til fjells. Snødekket er generelt delt i ein gamal og ny del i høgfjellet. I den nye delen i overflata finn ein vindtransportert snø av ulik hardleik og djupn (20-40 cm), med meir snø i typiske leområder. Den gamle delen er prega av mildvêr og regn, og har vore gjennomfukta opp til om lag 1100 meters høgde. Det har i periodar vore stor avsmeltning og det er no mindre snø enn normalt i regionen.
Det finst vedvarande svake lag med rim og kantkorn i regionen over 1100 moh, seinast bekrefta av observatør 21.02. Dei svake laga ligg under relativ hard fokksnø og skarelag, men laga viser liten grad til å vere nøytraliserte av mildvêret siste tida. Det krevst generelt stor tilleggslast for å påvirke desse laga, men ein må vere særs merksam der snødekket er tynt.
Det er laurdag observert fleire laussnøskred på Togga.
Laurdag føremiddag er det lett skya og plussgrader heilt opp over 1700 moh.
0 - 1 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørvest., endring til liten kuling fra sørvest om kvelden.
-1 °C til 4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 2000 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
3 - 8 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra vest.
-7 °C til 2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 900 moh natt til søndag.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Indre Sogn / Luster

Snø

24.02.2019 kl. 15:00

1196 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Rundt 900moh begynner skaren/skorpen så tykk er den der, ikke bærende for ski.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Temp målt på rundt 950moh
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Profil på ca 950moh i syd. Ingen svake lag funnet bortsett fra vått opphoping. Det er mange tykke harde lag, og gode bindinger. Fin iglo snø feks.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Skaren på toppen
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Hei nå kom solen, skiløpere brøytet i gjennomslag skare solen kaster skygge. Rundt 1050moh.
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  På 1200moh ligger det ørsmå mengder med nysnø.
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Liten lomme med innblåst snø, ca 1-2cm kanskje. På skaren. Øst side, toppen av Vorfjellet 1209moh.

Vær

Ikke nedbør 1,5 °C 5 m/s fra NV ↘ 60% skyer Noe kaldere vær en siste to døgn. Men en 0 grense rundt 1100moh. Noe vind i høyfjellet men kun av bris styrke. Kanskje noe mer skyet enn værmeldingen, men solen kom igjennom sånn i 13 tiden, lett regn i dag tidlig med ørsmå mengder nysnø i høyden over ca 1100moh.

Faretegn

Ingen faretegn observert Bortsett fra litt bløtt / råttent under ca 700moh.

Snødekke

120 cm totalt Ikke snøfokk Nysnøgrense på 1100 moh. Snøgrense på 200 moh. Grense for lagdelt snø er på 700 moh Skare Ørsmå mengder nysnø over ca 1100moh. Blåst fra vest så lå noen lommer der jeg var i østlig formasjoner over denne høyden. Ellers har dekke fryst noe til og var bærende skare over ca 1100moh for skiløpere i dag. Gjennomslags skare og krevende/vondt skiføre mellom 1100moh og ca 800-900moh. Mer våt løs snø under 800moh mer og mer våt jo lengre du kommer ned, lager skikkelige dype spor med ski, store grove korn. Ikke helt bra å lage sånne dype spor, men men sånn er føre rett og slett. Snødybde er målt på ca 950moh i syd side. Ved fjorden er det helt bart og plenen begynner å komme frem på 100moh her i Sogndal. På yr sin målestasjon for snødybde bla, Anestølen i Sogndalsdalen 421moh er det 47cm snø, den 12feb var det 77cm.

Skredaktivitet

24. feb. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Trolig ingen dagsferske skred. Men så flere våte løsnøskred noen hadde løsna som tynne flak også, men mer blitt våte løsnøskred etterhvert.

Skredfarevurdering

2 Moderat Over 900moh har det blitt skare/skorpe på snøen, bærende over for ski over 1100moh. Dette gir et mer stabilt dekke opp til der kanten er, ca 1300moh. Kanten er det som holder fg på 2, under ca 1300moh er skredfaren fg 1. Der snøen er vått/råtten kan man løsne ut våte løsnøskred, under ca 800moh i dag. Solen kom ikke riktig frem i dag, litt for seint for at det skulle løsne noen ting. Men varmer når den er fremme på snøen nå. Kanten blir der i høyden og holder fg på samme nivå. Den blir nok noe vanskeligere å løsne ut. I lavlandet vil faregrad trolig være lavere. Noe nysnø kan gi mindre områder med fersk snø, kan løsne på glatt skare eller løs snø. Men trolig bare str 1 skred. Kulde vil rask stabiliseres det våte dekke men er ikke meldt så kaldt, heller ganske varmt for årstiden å være. Varselet er fint. Men kanskje få med at fg er lavere i lavlandet og at det er kanten som holder fg på nivå 2. I dag var dekke fryst til noe til å det er raskt stabiliserende. Men skal jo bli varmere igjen da.... Så da mykes det opp igjen.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 800 moh Gjelder bratt terreng i lavlandet der smelteformene ikke hadde fryst. Har ikke noe sånn skare gli lag, så sklir ikke så lett ut nå som før helgen feks. I lavlandet er det en råtten masse som du synker langt ned med beina, under ca 600-700moh. Lengre ned tråkker du med sko rett til bunns.

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1400 moh Lett til vanskelig å løse ut. Kanskje noe mer vanskelig å dag enn i går, men setter lett jeg. Men er litt usikker. Har ikke vært så høyt i dag. Men trolig er den tørr også i dag. Blitt kaldere så ingen grunn til å tro noe annet. Ligger også under skare lag, så kunne ha meldt under skare kant også, kanskje.

ObsID: 182833

Indre Sogn / Sogndal

Snø

24.02.2019 kl. 13:53

1136 moh

EirikJH (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  EirikJH
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  EirikJH

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Ikke så mye der vi var. Kom som regn når vi startet. Snø høyere opp.

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Våte skred ned mot anestølsvatnet

ObsID: 182815

Indre Sogn / Salen

Snø

24.02.2019 kl. 13:30

1082 moh

derute.no (Ukjent)

Tester

CTH25@100cmQ3 God Bruddet gikk på et lag av kantkorn som lå på et 4 cm tykt skarelag. Under skarelag var det kantkorn/rennsnø ned til bakkenivå.

ObsID: 182887

Indre Sogn / Sogndal

Snø

24.02.2019 kl. 12:31

791 moh

sindrejh (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett: 

Vær

Sludd 0 °C

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Flakskred ca. 1025 moh i sørlig eksp. (opp mot Sogndalseggi). Str. 3. Str. og bruddkant indikerer god forplantningsevne, så antar det har gått i kantkorn. Vanskelig å si når det har gått, men skarp bruddkant så i alle fall etter snøfall onsdag. Var ikke helt framme ved skredet.

ObsID: 182797

Indre Sogn / Sogndal

Snø

24.02.2019 kl. 11:50

667 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 10 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 10 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 10 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 4 av 10 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 5 av 10 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Snødekke
Bilde 8 av 10 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Skredet er registrert av Sindre.
Bilde Av Faretegn
Bilde 9 av 10 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Faretegn
Bilde 10 av 10 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder

Vær

Regn 1 °C 5 m/s fra V → 70% skyer Vindhastighet varierte. Kast med kraftigare vind opp til ca 10m/s. I bollen inn mot Sogndalseggi varierte vindretninga frå N gjennom Langedalen til vind frå V. Kraftige regnbyger på veg inn i dalen, noe solgløtt og litt dryss av snø når vi kom inn i bollen på ca 850moh.

Faretegn

Mye vann i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Snødekke er svært vått. Kraftige regnbyger i området i løpet av turen idag.

Ferske skred Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Mange våte

Snødekke

Våt løssnø Meget våt

Skredaktivitet

24. feb. I løpet av dagen (+01:00) Våte løssnøskred Mange (10 eller mer). 2 - Middels. Naturlig utløst Noen bratte heng. N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV. Under 1200 moh

ObsID: 182821

Indre Sogn / Sogndal

Snø

24.02.2019 kl. 09:26

417 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Kraftig snøfokk langs ryggen. Skya i høgre sida av bilde. Vind fra vest.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

ObsID: 182755

Indre Sogn / Luster

Snø

23.02.2019 kl. 17:30

1328 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Litt vann som hopper seg opp over lag. Profil fra nærmest flatmark på 1120moh.
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Tåke på morran i lavlandet
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Solen bak skyene.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Innsykning fot på ca 700moh.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Snødekke og været, et eldre flak skred også i bilde.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 6 av 8 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  På sva glir også ut noe snø, glideskred.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 7 av 8 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kommentar:  Ellers kan nevnes at gått ca 5stk flakskred, bla ca 3 i området med rød sirkel. Skredene her ikke så høye brudkanter men har ganske så lange utløpt. Trolig gått ved siste mildværsperiode og ikke nå, noe føyket/snødd igjen.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 8 av 8 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kommentar:  Er så dårlig lys så tror ikke du ser de eldre skredene på bilde.

Vær

Ikke nedbør 3,5 °C 5 m/s fra V → 100% skyer Målt på 1120moh litt vind fra vestlig retning, økende med høyde over havet. Noe tåke i lavlandet mest på morran men også noe utover dagen/kvelden.

Faretegn

Mye vann i snøen Har hoppet seg noe vann over hardere lag i dekke på 1150moh. Ellers er øverste dekke våt / fuktig, høyt til fjells. Fortsatt det på 1330moh. Smelteriller avtar betydelig over ca 1100-1200moh.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 100 moh. Grense for lagdelt snø er på 700 moh Våt løssnø Våt Snødekke er preget av varmen. Våt/fuktig selv på 1330moh. Men bedre glid i den der en lavere ned, sugende under ca 1100moh og ganske så råtten under 700moh. Er snø i alle himmelretninger men mest snø i le for vind fra vest. Ellers målte jeg snødekke til isotermt på 1150moh, men vann som hoper seg noe opp over lagene, gravd ca 120cm ned snødybde noe mer. På 1330moh finner jeg tørr kant under hardere lag/skare.

Skredaktivitet

23. feb. I løpet av dagen (+01:00) Våte løssnøskred Flere (6-10). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV. Under 1000 moh Hørte noen. Drar også med seg jord i lavere terreng.

Skredfarevurdering

2 Moderat Varm dag høyt til fjells, selv litt vind kjølner ikke dekke. 0 grense trolig på ca 1700moh, dette gjør at nysnø fra tidligere i uken har blitt vått/fuktig, var dette til 1330moh. Var ikke høyere. Under ca1100moh sug i den med ski, nærmest «råtten» snø under 700moh enkelte plasser. Kanten var tørr på 1330moh, under hardere lag/skare. Men vær obs høyt til fjells på tynnere dekke, der skaren er borte. Ellers gjelder våte løsnsøskred der overliggende snø har blitt vått. Finnes opphoping av vann i dekke anses ikke som et skredproblem. På 1330moh var overliggende nysnø, våt / fuktig. Fuktigheten vil trenge nedover i dekke, og mulig fukte kanten. Tror ikke skred løsner naturlig pga dette, men kan skje, skredene vil bli store hvis det skjer. Kaldere vær vil stabilisere dekke. Regn i lavlandet takler nok dekke bra. Nysnø i høyden binder seg bra til vått dekke, for en «varm» velkomst. Kanten vil nok bli bevart som tørr over ca 1400moh. Men mildvær bidrar til hardere dekke, som gjør det vanskeligere å påvirke. Kanten høyt til fjellls bør undersøkes nærmere, kun raskt hull i bakken i dag. Ellers vil sol varme dekke spesielt i syd sektor, hvis den kommer frem.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Lett å løse ut Mulig 3 - Store Få bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1400 moh Høyt til fjells finnes fortsatt tørt kantkorn. Mulig du må enda høyere før lett å løse ut. Pga ligger under noe hardere lag / skare. På profil gravd 1150moh anser jeg dette lag som så og si nøytralisert, men du kan finne spor av det også her. Men var våte i dag. Gravd super fort på 1330moh, der var det tørt. Lå under hardere lag, men betydelig mindre skarelag/harde lag her oppe enn på 1150moh.

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut Mulig 1 - Små Noen bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 1000 moh Pga våt nysnø oppå hardere skarelag.

ObsID: 182709

Indre Sogn / Luster

Snø

23.02.2019 kl. 16:23

247 moh

jostein@nve (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  jostein@nve
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  jostein@nve
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 3 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  jostein@nve
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 4 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  jostein@nve

Skredaktivitet

23. feb. I løpet av dagen (+01:00) Glideskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Få bratte heng. N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV. Over 300 moh Har sett nokre Glideskred i dag. Ser at det har gått ein del siste dagar også

ObsID: 182687

Indre Sogn / Vetle-Knipen

Snø

23.02.2019 kl. 14:30

1404 moh

Fredrik@NF (Ukjent)

Bilde Av Skredproblem
Bilde 1 av 2 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Lien Kommentar:  Bilde syner utglidning. (Ingen tegn ved spad, men framprovosert ved hopp)
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Lien Kommentar:  Snødekket, ca. 34 grader helling.

Skredfarevurdering

2 Moderat Kantkornet snø i ferd med å bli omdanna til smelte formet løssnø. 1378 Moh Fant eit svakt lag med ca. 10-15 overdekk av blaut løssnø. Ingen teken til utglidning ved slag på spade. Fikk provosert utglidning med forplantning ved å hoppe. Område var le side, det vart gravd ca 2m djupt. (Total ca 3,2 m) Tydeleg lag med kant kornet snø som er i ferd med å smelt om, sannsynleg vis på grunn av høy temperatur og nedbør. Varslet faregrad er riktig Varsel frå varsom stemmer godt med observasjon.

ObsID: 182702

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.02.2019 kl. 14:13

942 moh

sondrekv (**)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  sondrekv

Snødekke

120 cm totalt Stort sett gjennomfuktet snødekke.

ObsID: 184798

Indre Sogn / Luster

Snø

23.02.2019 kl. 13:58

1023 moh

Rune@nortind (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Rune
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Rune

Vær

Ikke nedbør 6 °C 5 m/s fra V → 100% skyer

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: På dette stedet. Beskrivelse:

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk Snøgrense på 0 moh Våt løssnø Våt

Skredaktivitet

23. feb. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Tester

ECTN14@40cmQ3 Middels

Skredproblem

Våte flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Lett å løse ut Mulig 3 - Store Få bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1200 moh

ObsID: 182676

Indre Sogn / Luster

Snø

23.02.2019 kl. 13:58

1023 moh

Sivert Hennum (Ukjent)

Vær

Ikke nedbør 9 °C 5 m/s fra V → 100% skyer

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: På dette stedet. Beskrivelse:

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 0 moh Våt løssnø Meget våt

Skredaktivitet

23. feb. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Tester

ECTN14@40cmQ3

Skredproblem

Våte flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Lett å løse ut Mulig 3 - Store Få bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1200 moh

ObsID: 182677

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.02.2019 kl. 10:39

402 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Togga
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Grånipa

Faretegn

Ferske skred Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Observerte fleire våte løssnøskred på Togga, Grånipa

ObsID: 182635

Indre Sogn / Rindabotn

Snø

22.02.2019 kl. 15:30

806 moh

Johannes_SB@Naturguide_HVO (Ukjent)

Skredaktivitet

22. feb. 12-18 (+01:00) Våte flakskred Noen (2-5). 1 - Små. Lett å løse ut Noen bratte heng. SØ. Mellom 1000 moh og 400 moh

ObsID: 182569

Indre Sogn / Luster

Snø

22.02.2019 kl. 13:06

742 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Solen bak tåken.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kommentar:  Eksempel på våte løsnøskred ned vest fra Geisdalsnosi.

Vær

Ikke nedbør 3 °C 0 m/s 100% skyer Mildt og lummert vær. Kanskje kommer solen?

Faretegn

Mye vann i snøen Ikke noe opphoping av vann i dekke. Men øverste nysnø, ca 25cm fra tidligere i uken blir våt / fuktig av varmen. Buksa blir vått nederst.....

Snødekke

82 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 100 moh. Grense for lagdelt snø er på 0 moh Våt løssnø Våt Mindre snø enn normalt for årstiden. På ca 750moh i Jostedalen i dag målte jeg 82cm snødybde. Snødekke er det samme som man finner i Sogndalsdalen på denne høyde. Altså nysnø som er våt / fuktig oppå eldre mer smelteformet dekke. Dekke er isotermt ( men målte ikke) og våt/fuktig, på denne høyde. Ellers finner du snø i alle himmelretninger men mest i N-S pga dominerende le side i vinter. På rygger og topper er det mindre snø og noe frem-stikkende busker kan man se her og der.

Skredaktivitet

22. feb. I løpet av dagen (+01:00) Våte løssnøskred Mange (10 eller mer). 1 - Små. Naturlig utløst Mange bratte heng. N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV. Under 1500 moh Sett et hørt flere, høres ikke så store ut. Men går høyt til fjells.

Skredfarevurdering

2 Moderat Ca 25cm nysnø fra Tirsdag ( med vind fra vest/nordvest, 15cm) og Onsdag ( uten særlig vind, 10cm) denne uken. Fikk i går varme på seg til ca 1000moh. I dag Fredag var det varmt enda høyere med en 0 grense rundt 1700moh. Dette gjør at denne nysnøen blir våt øverste par cm, så fuktig under der. Gått sikkert flere hundre str 1 våte løssnøskred pga dette, enkelte str 2, til ca 1500moh, sånn jeg kunne se. Dette er det mest åpenbare skredproblemet. Denne nå våte/fuktige nysnø ligger på hardere skare, og som skiløper vil du også lett "kutte" ut denne snøen som våt løssnø. Det finnes kant / rim over ca 1100-1200moh i dekke, som trolig ikke er påvirket av mildværet. Ligger under hardere snø / skare, som beskytter detter laget. Skiføre er preget av varmen, men er ganske så god glid i denne våte/fuktige snø, finnes dårligere skiføre. Ny varm dag i morgen, men mange skred har gått allerede. Så forventer at denne våte løssnøskred aktivitet roer seg i morgen. Men fortsatt kan det gå skred naturlig. Det er lite sannsynlig at kanten / rimet blir løst ut pga varmen. På lengre sikt når det blir kaldere, så vil dekke stabiliseres raskt. Og trolig vil det blir enda vanskeligere å påvirke kanten / rimet i dekke og etter mitt syn kan vi mulig tone dette skredproblem noe ned, når dekke fryser igjen. Men vi får vel opp å grave høyt til fjells da når Mandagen kommer.....

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV mellom 1500 moh og 0 moh Pga varme på nysnøen fra tidligere i uken. Gikk mange slike i dag, men klart flest str 1, enkelte str 2 også. Kun øverste del av snødekke som går. Høyere til fjells over ca 1700-1800moh kan man finne tørrere snø, men få bratte heng i regionen over denne høyde så tar ikke med som eget skredproblem.

ObsID: 182510

Indre Sogn / Sogndal

Snø

22.02.2019 kl. 12:00

556 moh

AndersThorbeck (Ukjent)

Vær

Ikke nedbør Skiftende skyete, tåkete, litt sol. Tidvis god utsikt, generelt for skyet.

Skredhendelse

22. feb 12:00 (+01:00) Vått løssnøskred 1 - Små Naturlig utløst S-vendt Skredet startet på 906 moh Brattheng Stadige små naturlig utløste skred ned veldig bratte heng på sørsida av Fivelholten, nord for der vi gikk. Et stykke unna naturlig turtrasé.

Snødekke

25 cm totalt Våt løssnø Våt 20-30 cm kram snø under tregrensa, hardt lag i bunn. Ved ca. 1000 moh ble det skarelag på snøoverflaten (visstnok pga utstråling fra snøen pga litt blå himmel).

Skredaktivitet

22. feb. I løpet av dagen (+01:00) Våte løssnøskred Flere (6-10). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. S, SV. Over 0 moh

Notater

Var på guidet topptur opp mot Kjeipen. Gikk til ca 1100 moh. Fra hytta Påfunn var vestre elv for bred til å krysse, men østre elv var tørr, så det gikk fint å gå opp der. Jeg er ingen erfaren snø-/skredobservatør, men var med en erfaren tindeveileder.

Ulykke/hendelse

Snø Påvirket ingenting Topptur

ObsID: 182567

Indre Sogn / Luster

Snø

22.02.2019 kl. 11:28

637 moh

Rune@nortind (Ukjent)

Skredaktivitet

22. feb. 0-6 (+01:00) Våte løssnøskred Flere (6-10). 1 - Små. Naturlig utløst SØ, S, SV. Over 0 moh

ObsID: 182489

Indre Sogn / Sogndal

Snø

21.02.2019 kl. 17:30

1195 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 7 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Super lite men fuktig / våt snø begynner å miste feste punktet til sin nabo, og sklir ut som snøballer.
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 7 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Lett yr / regn og tåke når jeg gikk oppover
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 7 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Men så lettet været betraktelig.
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 7 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Tåka ja
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Snødekke på 800moh 22cm nysnø siden Tirsdag. Første 1cm er våt blanke smelteformer, neste 21cm er fuktig hvit snø. Tåke. Pluss 0.5 i lufta. Denne nysnø målte jeg til 0.0 grader, isotermt altså.
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  På ca 1200moh ser vi dette skille mellom gammel snø som er skare, den blanke overflate i bunn her. Så har vi 25cm nysnø oppå her. Denne nysnø hadde i ettermiddag er liten skorpe, så løsere snø på hardere snø. Den var nesten helt tørr, D-M kan man si. Målt temp 10cm nedi dekke var -1.6 grader.
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Tykkelse på skorpen/skaren på toppen av dekke , ca 1200moh. Sånn her er det mellom 1000-1200moh men snøen under er mer fuktig lavere ned.

Vær

Ikke nedbør -1 °C 3 m/s fra SV ↗ 50% skyer Lett yr/ regn lokal tåke, dårlig sikt når jeg gikk ut fra bilen. Men så kom jeg litt over tåka og den lettet. Ble mindre skyer på himmelen også. Men tåka lå fortsatt noen steder. 0 grensen rundt 900moh. Og minus i høyden over det.

Faretegn

Ingen faretegn observert Bortsett fra at snøen er våt/fuktig under 1000moh

Snødekke

115 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Skare Tørr Det er mest snø i sektorer i le for vind fra vest. Men finnes snø sånn jevnt over. Snødybde stiger veldig med høyde over havet. I sentrum av Sogndal er det kun 0-5cm snø. Mens på 800moh er det ca 115cm. Vanlig det. I går kveld var det nysnø på alle trær nå i ettermiddag var den borte pga varmere vær. Se ellers kommentarer under bildene.

Skredaktivitet

21. feb. I løpet av dagen (+01:00) Våte løssnøskred Ett (1). 1 - Små. Naturlig utløst Få bratte heng. SV, V. Under 800 moh Har nok gått flere str 1 mulig str2 våte løsnøskred i dag når nysnø fikk varme på seg. Jeg har sett et. Som skiløper kuttet du lett ut denne fuktige snø, ligger på hard skare.

Skredfarevurdering

2 Moderat Nysnø Tirsdag / Onsdag tilsammen ca 25cm. Har blitt fraktet med vind fra vest/nord vest på Tirsdag. Onsdagens nysnø,10cm kom uten særlig vind. Denne nysnø har fått varmen i seg nå i ettermiddag, så under ca 1000moh, gjaldt våte løsnsøskred. Sklir lett ut på hard skare. Høyere til fjells gradvis tørrere men må nok over 1200-1300moh, før tørre flakskred gjelder. Det finnes svake lag, kant/rim under hardere fokksnø/skare. Kan påvirkes høyt til fjells ved tynnere dekke/mindre tykkelse på skaren. Onsdag ble det observert rim - over 1300moh på hardt dekke, denne har trolig nå fått 10cm nysnø uten særlig vind på seg. Trolig blanda seg. Men ikke bekfrektet/avkreftet. Oi meldt varmt ja i morgen. Dette vil gjøre at grensen for våte skred går høyere til fjells. Snøen i høyfjellet hadde fått dannet en liten skorpe på seg nå i ettermiddag, under denne ca 10cm tørrere løs snø. Når varmen når denne snø, først mykner skorpen, så tar fatt på tørre snøen. Øker sjansen for våte løssnøskred. Høyt til fjells kan det fortsatt være mulig å løsne tørre flakskred. Følg med på tempen i snøen. Svake lag ligger under hard fokksnø/skare, og vil trolig ikke bli påvirket av varmen, men man vet jo aldri.. Varslet faregrad er riktig For varslet i morgen tenker jeg at det ser fint ut. Men skal man pirke, så kan tørre flaskred, gjelde før varmen når høyt til fjells, første del inn i døgnet.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut Mulig 2 - Middels Få bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S over 1200 moh Setter 1200moh jeg, men kunne kanskje satt høyere. Nysnø fra tidligere i uken. Har blitt fraktet med vind fra vest/nord vest, Tirsdagen. Kom 15cm den dagen. Onsdagens 10cm kom uten noe særlig vind. Kan også løsne på hard skare der flakene er tynnere.

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 1000 moh Nysnø tidligere i uken har fått varmen i seg, sklir lett ut på hard skare. Har nok gått en del også naturlig skred i dag på dette problem.

ObsID: 182386

Indre Sogn / Årdal

Snø

21.02.2019 kl. 17:13

1017 moh

KrLarsen (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  KrLarsen Kommentar:  Bilde tatt mot vest, noen små åpninger i skydekket.

Vær

Ikke nedbør 1 °C fra V → 95% skyer Ser ut som om det meste av nedbøren siste døgnet har kommet som fuktig nysnø, kanskje overgang mot noe regn. Ser ut som om nullpunktet ligger litt over 1000 MOH her, kanskje noe høyere.

Snødekke

12 cm nysnø Våt løssnø Fuktig Før siste nedbøren har mye smelta vekk der det har vært avblåst og snødekket var tynt.

ObsID: 182380

Indre Sogn / Sogndal

Snø

21.02.2019 kl. 14:44

117 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Lavt skydekke og pluss 3 i Sogndal Sentrum, lett regn nå.

Vær

Regn 3 °C 0 m/s 100% skyer Lett regn og overskyet i Sogndal sentrum. Temp har steget utover dagen fra rundt pluss 0-1 i dag tidlig.

Snødekke

15 cm totalt 8 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Snødybde fra 100moh. Ved fjorden ligger det kun disse ca8cm, etter Onsdag kveld / natts snøfall. 8cm nysnø som nå har blitt fuktig på vei til våt, slaps.

ObsID: 182362

Indre Sogn / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

21.02.2019 kl. 12:27

188 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Stort snøfall

Skredfarevurdering

2 Moderat Moderat skredfare (vurdert fra veg). stabilt vær utan nedbør eller vind. FV337 Hafslo - Veitastrondi er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: meldt samme værtypen komande døgn.

ObsID: 182327

Indre Sogn / Sogndal

Snø

21.02.2019 kl. 10:58

1146 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  N-vendt 1150 moh..
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  martin@svv

Faretegn

Ingen faretegn observert Kan muligens bli mye vann i snøen utover dagen.

Snødekke

Ikke snøfokk 10 cm nysnø Våt løssnø Fuktig Ca 10 cm nysnø i spor fra igår. Fuktes nå av yr/regn i overflaten iallefall opp til 1200 moh. Ikke sug foreløpig og overraskende fint skiføre. En del tørr snø (20-40 cm) over gammel smelteomvandlet snø, tror ikke mildværet klarer å gjennomfukte dette idag over ca. 1100 moh. Fuktigere under tregrensa.

Tester

ECTP22@72cmQ2 Middels Delvis avrundet kantkorn. Rim feilet ikke på 62cm.

ECTN8@7cmQ2 Middels Nysnø

Skredfarevurdering

2 Moderat Det finnes små nysnøflak etter siste snøfall, men disse er tynne. Binding av litt eldre snø til skare er middels god. Denne er vanskeligere å påvirke, men kan kanskje gi opp mot str 2 skred. Jeg fant både tynne lag av rim og kantkorn på 1150 moh. Der jeg var anser jeg disse som svært vanskelig å påvirke. Se forøvrig ECT og profil fra Andreas og Sander i går og se evt på sammenheng. Mildvær, mange skredproblem med VVSL forsvarer FG2, selv med "svært vanskelig å påvirke"bpå VVSL. Nattefrost i høyden kan virke stabiliserende. Antar likevel våte små skred kan gå høyere etterhvert som det blir mildere. Pga av mye tørr løssnø i fjellet, er våte skred mer sannsynlig enn hvis det hadde vært vindherjet. VVSL ligger stedvis under tykke mildværsskarelag, dette gjør de både vanskelige å påvirke, samt også vanskelig for mildvær å nå ned til. Varslet faregrad er riktig Godt varsel! Skredrosa til nysnøflak og teksten i vurderinga er dog ikke helt samstemt.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 1000 moh Antar dette skredproblemet ila dagen med mer regn og mildvær.

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en meter Svært vanskelig å løse ut 3 - Store over 1100 moh Har ikke oversikt over sektorene for dette skredproblemet. Iallefall i NØ hvor jeg gravde. Finnes også rim høyere opp. I nedsnødd kantkorn var det også iblandet litt rim. Valgte likevel kantkorn siden det gikk til brudd på ECT, selv om rim også lå høyere i snødekket.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S over 1000 moh Kan også kanskje være dårlig binding til skare, str 2, få bratte heng.

ObsID: 182298

Indre Sogn / Sogndal

Snø

21.02.2019 kl. 09:52

1072 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  Snø over skare. Nysnø fra liggende stav og oppover. Fuktig i toppen.

Vær

Yr 0 °C 4 m/s fra SV ↗ Tåke/lavt skydekke

Snødekke

Mye tørr løssnø (10-30cm) Fuktig Ca. 10 cm snø lagt seg i spor fra igår. Myk 4F. Tilsammen opp mot 40 cm over mildværspakke. Hinne på toppen av fuktig snø, 1-2cm. Under tregrensa er mye av nysnøen fuktig. Finner nysnølag i nysnøen over 1000moh. Ingen oppsprekking sålangt. Stabiliserer seg antagelig fort og blir trolig kun små skred i nysnøen. Bedre bindinger ved skare, men bryter med moderat kraft i handpit. På vei oppover, kommer mer fra høyden.

ObsID: 182264

Indre Sogn / Sogndal

Snø

21.02.2019 kl. 06:57

202 moh

Sander@ObsKorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Sander@ObsKorps Kommentar:  Nysnø.

Vær

Ikke nedbør 0,7 °C Har snøa ca 10cm sidan i går. Alt kom stort sett i går kveld.

ObsID: 182242

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org