Snøskredvarsel for Indre Sogn torsdag 07.02.2019

3
Betydelig
Publisert:

Krevende situasjon. I tillegg til mye nysnø og vind finnes det områder med vedvarende svake lag under den ferske fokksnøen som gir et ustabilt snødekke.

Illustrasjon av ferdselsråd Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø under skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Oppdatert onsdag kveld: Det rapporteres om opp mot 25 cm nysnø i regionen som er kommet i løpet av onsdagen og det er fra før mye tørr løssnø tilgjengelig i terrenget. Nysnø og vind på onsdag førte til ferske nysnøflak i N-vendte lesider og terreng som samler vindtransportert snø. Utbredelsen er avhengig av hvor vindutsatt stedet er. Lettere vær med mindre pålagring på snødekket på torsdag gir snødekket tid til gradvis stabilisering, men det vil fortsatt være mulig å løse ut skred som skiløper. Stedvis kan nysnøflakene ligge rett på glatt skare. Vær varsom i områder med tynt snødekke og der fokksnøen er myk. Her vil det være enklere å påvirke svake lag med nedsnødd kantkorn og rim i snødekket.
Snøoverflaten varierer avhengig av vindpåvirkning de siste dagene. I skogen og skjermede formasjoner er det enten tørr løssnø eller myke flak. Lokalt kan det ligge 10-30 cm tørr løssnø. Høyere til fjells og på vindutsatte plasser er flakene hardere eller avblåst ned mot gammel skare. Det ligger mest snø i lesider mot S og Ø etter tidligere vind og snøfall. Det gamle snødekket er prega av mildvær fra starten av januar.
Det er observert overflaterim etter klarvær siste netter med til dels store krystaller. Der disse ligger på myk snøoverflate, kan de blande seg med nysnø og ikke utgjøre et svakt lag. Kaldt vær siste tiden har også ført til utvikling av kantkorn både i løs snøoverflate og rundt skarelag nede i snødekket.
Det er observert løssnøskred og enkelte mindre flakskred siste dager. Noen skiløperutløst, andre naturlig utløst. Noen skred går på
Det er spredte observasjoner på drønn og skytende sprekker i snødekket. Observasjoner fra Fjærland søndag viser stort sett lite spenninger i den vindpåvirkede snøen i dette området.
6 - 11 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra sør., endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen.
-11 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 300 moh om kvelden.
Skyet.
Mest vind midt på dagen. Høyest snøgrense ved fjorden.

For oppdatert værvarsel se yr.no
1 - 3 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørvest., endring til bris fra sør om formiddagen.
-12 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om kvelden.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Indre Sogn / LUSTER

Snø

07.02.2019 kl. 21:03

860 moh

NjålØ (Ukjent)

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Frisk vind fra NØ gir tydelig vindtransport

ObsID: 179649

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

07.02.2019 kl. 19:14

927 moh

Larso (Ukjent)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Larso

Snødekke

Vindpakket myk

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Vær

Snø

Skredfarevurdering

Varslet faregrad er riktig

Skredaktivitet

7. feb. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 1 - Små Mange bratte heng. N, NØ, NV. Over 900 moh

ObsID: 179651

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

07.02.2019 kl. 19:01

520 moh

Andreas@nve (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Andreas@nve

Vær

Snøvær. 0 -gradersgrense på ca 400-500 MOH nå

ObsID: 179643

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

07.02.2019 kl. 16:30

417 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Bruddkant, ser ikkje tegn til skispor inn mot skredet, når eg ser gjennom kikkert. Ser skispor langs ryggen.
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Skredet ser ut til å ha stoppa i øvre del av skoggrensa

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Observert skred på Togga, Ø-vendt side.

Skredaktivitet

7. feb. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst Ø

ObsID: 179634

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

07.02.2019 kl. 14:04

1160 moh

Andreas@nve (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Andreas Haslestad Kommentar:  Bilde tatt mot nordvest. Dårlig lys og vanskelig å se noe. men stor omfordeling av den løse snøen i natt.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Andreas Haslestad Kommentar:  Variasjon i avblåst og innblåst
Bilde Av Faretegn
Bilde 4 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Andreas Haslestad Kommentar:  Stedvis knedypt med fersk fokksnø. Innsynk til midt på leggen med brede ski.

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 12 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Vindpakket hard Tørr All den løse snøen som har ligget i snøoverflaten siste uke og rekrystallisert er nå omfordelt over ca 900 moh etter vind fra S-SV. På vindutsatte plasser over skogen er det blåst rent til gammel skare og fokksnø. Det ligger nå fokksnø mot NV-N-NØ-Ø av ulik hardhet og tykkelse fra 4F-P, hardere jo høyere og mer vindutsatt en kommer. Snøen har vært påvirket under gunstige temperaturer og virker fuktig opp til ca 900-1000 moh. Over dette fortsatt tørr. Det mest framtredende skredproblemet er i dag fersk fokksnø over nedføyket lag av kantkorn. Det finnes også kantkorn i forbindelse med skare fra januar (best utviklet under skare), men det skal mer til å påvirke dette laget. Får imidlertid brudd i det også i noen-få plaser på tynt snødekke med stor innlasting av fersk fokksnø over.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Lokalt mye vindtransport fra i går kveld/natt der jeg var. Her har vinden tatt mest fra S-SV. Avblåst ned på gammel fokksnø og eldre skare på vindutsatte plasser og stedvis mye fokksnø som ligger på nedføyket lag av løs snø. Brudd skjer i overflatenær kantkorn fra siste uke. Finner også noe innblandet rim i bruddet.

Ferske sprekker Skytende sprekker i forbindelse med alle drønn selvsagt.

Drønn i snøen Mange drønn i snøen. Nesten alt jeg var borti av fersk fokksnø, drønnet. Større utbredelse jo hardere flak.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 800 moh

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, V, NV over 800 moh

Vær

Ikke nedbør -1 °C 4 m/s fra S ↑ 100% skyer Vinden har løyet og blåste nå lett bris fra S ca. Det har vært stor vindtransport av nysnøen og den løse snøen fra siste uke siden i går kveld fra SV-S. Mildt i lufta høyt til fjells og fokksnøen virket ganske lett fuktig til ca 900 moh. Tynn hinne av vind og mildværskare noen steder til ca 900 moh.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Vinden tok seg opp i går kveld og førte umiddelbart til at fokksnø som la seg over det nedføykede laget av kantkorn var lett å løse ut fra i går kveld. Fra morgenen i dag oppleves det drønn og skytende sprekker i mange/de fleste innlastede heng av fersk fokksnø. Størrelse øker med hardhet i flaket. Altså svært lett å løse ut. Denne ferske fokksnøen er fuktig - tørr til ca skoggrensa og gradvis tørrere over. Gunstig temperatur vil gjøre at spenninger i fersk fokksnø gradvis avtar og det oppleves også gjennom dagen i lavere høyder under ca 1100 moh. Men fokksnøen liigger på løs snø fra siste dager og bruddet skjer i vedvarende svakt lag av nedføyket kantkorn med noe rim iblandet. Ettersom svakt lag er rim og kantkorn opp i 1,5 mm, vil det bli gradvis færre heng som er utsatt ved gunstige temperaturer. Men stabiliseringen går sakte og overliggende flak vil hardne til når kaldt. Så dette problemet vil nok vare med noe mindre utbredelse og mulighet etterhvert. Varslet faregrad er riktig Opplevde på morgenen i dag: Svært lett å løse ut i mange bratte heng,, men gradvis avtagende som følge av gunstige temperaturer. Varselet stemmer derfor med det jeg opplevde på slutten av dagen. Det er nok flest heng med str 2-middels som er svært lett å løse ut, men noen harde flak i le for store oppsamlingsområder vil nok også kunne gå som str 3- store pga svakt lags egenskaper.

Tester

ECTP3@28cmQ1 Dårlig Det er dette laget som i dag er hissig

ECTP3@30cmQ1 Dårlig Bryter og propagerer svært lett i nedføyket lag av små kantkorn. Finner også antydning til små rimrystaller i laget

Skredaktivitet

7. feb. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Ingen ferske skred observert. men de fleste holdt seg i skogen, siden vinden hadde herja over skoggrensa

Snøprofil

18 cm P RG 1 mm/0 mm D, 10 cm 4F DF 1 mm/0 mm D, 2 cm F FCsf/SH 1 mm/2 mm D Rimlag Dette er det nedføykede laget av overflatenær kantkorn som har vært dannet og omtalt siste uke i Sogn. Også rim, men mest kant, 4 cm 4F RGxf/DF 1 mm/1 mm D, 10 cm P RG 0 mm/0 mm D, 3 cm K MFcr 0 mm/0 mm D, 2 cm 4F FC 1 mm/2 mm D Dette er skredproblem 2, 40 cm 1F/K MFpc/FCxr 0 mm/0 mm D Gamle snødekket som smeltet og frøs på i januar 1 test knyttet til snøprofilen Termometer var tomt for batteri, derfor dessverre ikke noe temperaturprofil til denne.

ObsID: 179600

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

07.02.2019 kl. 12:55

1106 moh

Andreas@nve (*****)

Faretegn

Drønn i snøen Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Ferske sprekker Område: I dalen/fjorden. Beskrivelse: Mange og hyppige drønn og sprekker. Svært lett å løse str 2 tenker jeg

ObsID: 179574

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

07.02.2019 kl. 12:42

1090 moh

Andreas@nve (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Andreas@nve Kommentar:  Innblåst heng med fersk fokksnø 70 cm-100 cm enkelte steder. Innsyn til under kne med brede ski
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Andreas@nve Kommentar:  Konvekse partier avblåst til gammel fokksnø og skare

Snødekke

Lett snøfokk Vindpakket myk Vind fra i går kveld her fra SV-S, har gitt mange bratte heng med 1F-4F flak av fersk fokksnø i lesider og formasjoner som samler fokksnø. Disse hviler på nedøyket lag av kantkornet snø i overflaten fra forrige uke. Drønn øker i romslighet jo høyere til fjells jeg kommer og jo hardere flak. Vindtransport lokalt her fra tregrensa og økende med høyde.

ObsID: 179570

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

07.02.2019 kl. 12:16

984 moh

Andreas@nve (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Andreas@nve Kommentar:  Dårlig flatt lys

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Drønn i snøen Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Lokale små drønn i myke flak. Vind her fra SV har gitt myke 4F-1F flak i lesiden og formasjoner som samler fokksnø. Disse er lett å påvirke som skiløper. Mye vindtegn også høyere i terrenget. Mer info kommer

ObsID: 179559

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

07.02.2019 kl. 07:29

414 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder

Vær

Ikke nedbør -3 °C 1 m/s fra N ↓ 95% skyer Nesten ikkje vind. Liten trekk frå N-NV.

Snødekke

4 cm nysnø Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr Komt ca 4cm i løpet av natta. I løpet av dagen igår va det komt ca 25-30cm. Totalt ca 30-35cm nysnø på siste 24timer.

ObsID: 179498

Indre Sogn / LUSTER

Snø

06.02.2019 kl. 23:33

315 moh

jostein@nve (*****)

Vær

Snø 0 °C

Skredaktivitet

6. feb. 18-24 Tørre løssnøskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Mange bratte heng Høyrer nokon naturleg utløyste skred i fjellsidene her no. Både storleik og om det er laussnø eller mjuke flak vert gjetting. Men kald og svært laus snø utan antydning til bindingar her nede. Utløysande faktor er utvilsomt nysnø. Men usikker på om det blåser inn snø i løsne områder i fjellsidene her

ObsID: 179471

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

06.02.2019 kl. 20:02

1016 moh

Asmkar (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Asmkar

Faretegn

Ferske sprekker Snøen sprekker opp i testheng. Nysnøen sklir på underliggende fokksnø

Skredproblem

Nedføyket svakt lag med nysnø

ObsID: 179433

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

06.02.2019 kl. 19:45

1082 moh

NjålØ (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  NjålØ
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett: 
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett: 

Snødekke

Mye tørr løssnø (10-30cm) Nydelig føre. Snør så mye nå at de gamle spora blir nulla ut. Hogsttraseen nederst på svartholten var til og med fin.

Faretegn

Ferske sprekker Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Sprekker masse opp. Sprekker på 25 m observert. Tynne flak under 10 cm tykke.

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Strl 1 fjernutløst

Vær

Snø 5 m/s

ObsID: 179431

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

06.02.2019 kl. 14:46

596 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  4 cm tør siden kl. 10

Snødekke

5 cm nysnø

ObsID: 179385

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

06.02.2019 kl. 13:45

1221 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Beklager men ikke lett med gode bilder idag

Snødekke

Ikke snøfokk 3 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr fra bunden. gamelt snødekke fra 2018 er nå å betrakte som kant(smeltekant) som ligger under skaren fra 7. januar. denne skaren er å betrakte som bærende (5 cm p+ til k) i allefalle til 1400 moh i sogndalsdalen, mulig noe laverer i jostedalen. over skaren fikk vi 40-70 cm med snø i uke 3 med vind fra NV. Etterfølgende kulde har omvanlet dele av denne snøen, særlig over skarelaget til kantkornet. Det er dette kant som vi tenker krever stor tillegsbelastning, men være opps høyt til fjells hvor dekket er tynt hvor det trolig vil være mulig og påvirke dette hvis man er uheldig. . mandag uke 4 kom der 5 cm med tør nysnø uten vind. denne fik ligge lenge uten å bli flyttet av vind og det er denne som nå mange plasser er blit til relativ velutviklet kant. over den har vi nysnøen fra denne uke 5-10 cm så langt og det fortsetter og snø. dagens obstur viste ingen tegn til vind i øverste del av snødekket, men spørteggbu visers liten kuling fra SSØ i ettermiddag. så trolig meget skummele i forhold i Nordlig sektor nå.

Faretegn

Ingen faretegn observert Dårlig sikt

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en meter Svært vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 400 moh Dette har tidliger vert meldt inn som over 800 moh. grunnet flakdanning som følge av vind over laget. vinden har ofte uteblitt. nå er laget, også i skogen, under p fast 20-45 cm finkornet snø. således mener jeg vi kan senke høyden for laget, men ECTX indikere at dette nok mange plasser er et ikke problem, men mulig hvor dekket er tynt høyt til fjells og så vider, men ikke sikker på at utbredelsen på dette berettiger at vi har det med, men ikke sikker

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, V, NV over 800 moh Dette er kanten under nysnøen fra denne uke. har ikke observert flak over den i dag men spørteegbu viser liten kuling i ettermiddag så dette finnes helt sikkert i høyden. mest utsatt i N-V men i går fik laget noe pålagring i høyden i området ved Asbjørnsnosi og Leirdalen fra Nord. Så OBS OBS alle plasser du finner fersk innblåst snø for kanten var i alle himmelretninger før nedbør denne uke.

Tørre løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 1 - Små N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV mellom 1200 moh og 400 moh ut fra dagens tur er dette problem under 1200 hvor vi ikke hadde vind og finnes i alle himmelretninger, under 400 er der for lite snø her til at det er problem

Vær

Snø 5 m/s fra SV ↗ 100% skyer Ikke nok vind her til å flytte snø på bakken

Skredfarevurdering

3 Betydelig Basert på obstur 600-1200 moh, vert meste i sør. mindre vind enn varslet her i området i dag og ingen vindtegn i snøen her, og heller ikke noen faretegn gir inntrykk av et stabilt dekke hvor løssnøskred og den gamle kanten ved 7. jan skaren er problemet. kanten rett under nysnøen fra de siste dage er nå velutviklet og vil utgjørere et potent svakt lag hvis det føyker ned. Med info fra målestasjon på spørteggbu og kveldens obser på svartholten må vi nå forvente at vinden flere plasser har bygget flak over kanten. Situasjonene blir derfor således at der hvor der ikke har vert vinntransport er vi nok på fg 1 mange plasser, men der hvor der er dannet ferske flak på en klar 3'er. Jeg tror vi må betrakte kanten som er føyka ned i dag som et vedvarende svakt lag. mener derfor at fg 2 for i morgen er for lite. forestille meg at fjernutløsning vil være mulig. Varslet faregrad er riktig ville kutte ut og nevne rim og heller fokusere på kanten som ligger under nysnøen fra denne uke. det er det som folk må fokusere på nå. Rimen er ikke noe problem sidne den er blannet med nysnøen og står på mykt

Skredaktivitet

6. feb. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 179377

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

06.02.2019 kl. 12:05

799 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  martin@obskorps

Vær

Lett snøvær og vind fra skogsgrensen

ObsID: 179364

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

06.02.2019 kl. 10:37

193 moh

Sander@ObsKorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Sander@ObsKorps

Vær

Snø -6,7 °C 100% skyer Kaldt og klart i går. Overskya og temperatur stigning i dag. Snøar lett no.

Snødekke

Store (6mm) fine rimkrystallar som vart danna ila natta, dei ligg på mjuk snøoverflate. Har starta å snøa no, så då blandar dei seg med nysnøen og utgjer ikkje eit fareteik.

ObsID: 179343

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

06.02.2019 kl. 07:38

416 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Rim
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder

Faretegn

Rimkrystaller Område: På dette stedet. Beskrivelse: Rimkrystallene har vokst sidan igår i dette området. Observerte også rimkrystaller på 750moh over Sogndal lufthamn igår.

Vær

Ikke nedbør -17 °C 0 m/s 95% skyer

ObsID: 179314

Indre Sogn / ÅRDAL

Snø

05.02.2019 kl. 16:14

935 moh

KrLarsen (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  KrLarsen

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Fersk vindtransportert snø, danner myke tynne flak som sprekker opp litt rundt skia. Stort sett tynne flak her, men stedvis lommer med 10-20cm fersk fokksnø.

ObsID: 179271

Indre Sogn / LUSTER

Snø

05.02.2019 kl. 16:05

1447 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  martin@obskorps

Snødekke

Ikke vind i snøen før 1200 moh.

Skredaktivitet

5. feb. I løpet av dagen Ser ferske naturlig utløste løssnøskred i sørlig srektor over 1200 moh. Str 1-2. 1 str 1 flakskred også i sør. Se bilde

ObsID: 179273

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

05.02.2019 kl. 13:56

1237 moh

Gaute@rkh-skredgruppe (Ukjent)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Gautehe

Ulykke/hendelse

Snø Påvirket ingenting Topptur

Skredhendelse

5. feb 13:56 Tørt flakskred 1 - Små Personutløst Nedføyket svakt lag med nysnø 5 cm høy og 15 m bred bruddkant Brattheng

ObsID: 179257

Indre Sogn / Navarsete

Snø

05.02.2019 kl. 13:48

831 moh

Asbr (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett: 

Faretegn

Ferske skred Sett et lite skred på vestsiden av Navarsetfjellet. Uvisst når det har gått.

ObsID: 179255

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

05.02.2019 kl. 11:22

1080 moh

Einar (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Einar

Faretegn

Rimkrystaller Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Overflaterim har blitt dannet på toppen av nysnøen fra omtrent 1000 moh. Østlig (nord-østlig) vendt side.

ObsID: 179265

Indre Sogn / LUSTER

Snø

05.02.2019 kl. 10:15

467 moh

martin@obskorps (****)

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I dalen/fjorden. Beskrivelse: Tidvis moderart til kraftig snøfokk på høgste topper. Vind fra nord

ObsID: 179215

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

05.02.2019 kl. 07:13

401 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder

Snødekke

7 cm nysnø Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Kom ca 5-10cm her frammi dalen i løpet av dagen igår.

Faretegn

Rimkrystaller Område: På dette stedet. Beskrivelse: Klarvær og kulde - er gjort at det begynt å danne seg rimkrystaller. Observert her i dalen idag.

Vær

Ikke nedbør -14 °C 0 m/s Klarvær i natt. Temperaturen gjekk frå -4 igår kveld til -14 nå. Ikkje vind.

ObsID: 179196

Indre Sogn / LUSTER

Snø

04.02.2019 kl. 13:30

1139 moh

Sander@ObsKorps (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Sander@ObsKorps Kommentar:  Frå obs punktet. 1140moh, NNV vendt heng. Ca 20 grader bratt. ECT gjekk i brudd mellom 4F og 1F laget. Ca 31 cm frå toppen.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Sander@ObsKorps Kommentar:  Profil frå litt lenger nede på ryggen mot Gråmerri. Ca 950moh, NE vendt heng.
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Kommentar:  Klarna opp utpå dagen.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Vindpakka på toppar og ryggar
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Kommentar:  Grått tidlegare i dag.

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Varierande tjukkelse på snødekket. Det ligg fortsatt ein del laussnø i N-Ø-SØ vendte heng over skoggrensa. På toppar og ryggar som har vorte utsatt for vinden frå SØ er snøoverflata hard under nysnøen som har komme i dag. Tynt snødekke på ryggar og toppar generelt.

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Såg nokre rim under nysnøen. Men dette er ikkje eit skredproblem, sidan det allerede har blanda seg med nysnøen frå i dag.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Vanskelig å løse ut Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, NØ, SV, V, NV over 800 moh Begynnande kantkorna snø, ikkje eigenskapane til eit vedvarande svakt lag endå.

Vær

Ikke nedbør -6,1 °C 0 m/s 100% skyer Snøa ca 1cm ila obsturen. Snøar ikkje no lenger. Været letta litt når det slutta å snøa.

Skredfarevurdering

2 Moderat Obstur i Leirdalen frå 425moh til Gråmerri 1160 moh. Basert på dagen obstur verkar skredfaren generelt stabil. Har gått i S-Ø-N vendte sider, så var kun såvidt innom mest utsatt himmelretning. Men veit frå turar i helga at vinden har frakta snø inn i leheng, austleg sektor. Vinden har følgt dalane meir enn den har følgt varsla hovedvindretning. Periodar med kulde vil føra til at laget med begynnande kantkorna snø vil fortsetta å utvikla seg og verta meir potent. Vind frå sør vil frakta snø inn i leheng og legga seg som flak over svakt lag av kantkorna snø. Varslet faregrad er riktig

Tester

ECTN22@31cmQ2 God

Skredaktivitet

4. feb. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 179154

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

04.02.2019 kl. 08:09

200 moh

Sander@ObsKorps (***)

Vær

Snø -6 °C 100% skyer I gårkveld var det blå himmel og -11 grader kl 21 på denne staden. No er det overskya og - 6 grader. Det snøar lett no, komme ca 0,5cm

ObsID: 179083

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

04.02.2019 kl. 07:09

405 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Snør, komt ca 2cm til nå og snør tett så det legger seg på lua og på jakka. Ikkje vind her.

Vær

Snø -8 °C 0 m/s

ObsID: 179077

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org