Snøskredvarsel for Indre Sogn fredag 25.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg snø.

Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det finnes godt med løs snø tilgjengelig for vindtransport og varslet vind med liten kuling styrke fra ettermiddagen vil raskt øke skredfaren i leområder, spesielt i N og V. Det vil være lett å påvirke den ferske vindtransporterte snøen, men skredene forventes å bli maksimalt middels store og faregraden holdes derfor innenfor 2. Snøføyke, mindre naturlig utløste skred og sprekker i snødekket er tydelige faretegn og konservative veivalg anbefales. Eldre fokksnøflak i Ø og S har hatt god tid til stabilisering og det skal generelt mye til for å kunne påvirke disse.
Det ligger 10-20 cm løssnø tilgjengelig for vindtransport. Observasjoner siste dagene tyder på lite spenninger i den gamle fokksnøen og den er stort sett godt bundet til underlaget. I høyfjellet hvor det tidligere har vært vind av betydning, kan det være mulig å påvirke myke fokksnøflak under den siste løssnøen. Det er lokale forskjeller innad i regionen og det er eksempelvis rapportert om mer vind i Sogndalsdalen enn i Jostedalen.
De siste dagene ble det observert begynnende overflaterim på myk snøoverflate flere steder i regionen. Det er også observert kantkorn over og under skarelag nede i snødekket flere steder i regionen, men med store lokale variasjoner. Foreløpig ansees ikke dette som et skredproblem.
1 - 3 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørøst.
-13 °C til -8 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område.
Bris fra sørøst., endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen.
-15 °C til -9 °C på 1400 moh.
Skyet.
Mest nedbør ytterst i regionen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Indre Sogn / Sogndal

Snø

25.01.2019 kl. 13:40

888 moh

Maria Leganger (Ukjent)

Vær

Ikke nedbør 3 m/s fra SØ ↖ 80% skyer

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

2 Moderat Med økning av vind vil fokksnø bli et problem over tg så en 2er er nok riktig mtp å dekke hele fjellet. Unde tg få muligheter for skred, foruten evt str 1 løssnøskred i bratt lende. Varslet faregrad er riktig

Snødekke

Ikke snøfokk 5 cm nysnø Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Funn av begynnende kantkorn mellom det som ser ut som to små skarelag. Dette er jo akkurat her hvor jeg gravde, så mulig de er større/mer tydelige andre steder. Ca 40-45 hm ned i snødekket. Ellers fin og løs snø, lett og tørr ca 10-15 cm, deretter fastere som gir gid såle. Bindingen i de øverste lagene er god.

ObsID: 177635

Indre Sogn / Luster

Snø

25.01.2019 kl. 12:30

1150 moh

Anderseskeland (Ukjent)

Notater

Observerte tydelige kantkorn under skarelag ved tynt snødekke nær topp av Grøndalseggi.

Vær

-9 °C fra Ø ← 50% skyer

Tester

21@20cmQ3 Virker som at laga i snødekket har festet seg godt. Lilleblokk-test gav utløsning på 21 slag 20 cm ned, men kun deler av blokka gikk i brud.Q3. Begynnende kantkorn under nyeste skarelag, 90 cm under overflate der jeg gravde.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt.

Snødekke

190 cm totalt Ikke snøfokk 5 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Nysnø i hele terrenget, tynt lag på Grøndalseggi som startet å bli vindpåvirket, men ikke fokk.

ObsID: 177649

Indre Sogn / Luster

Snø

25.01.2019 kl. 12:16

1019 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Etcn20 i fokksnø fra lørdag siste helg. Lbt gir brud i snmeltekant, men det under 5 cm p+ smeltefryseskare
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Mott øst
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  .mott vest

Vær

Ikke nedbør 0 m/s 60% skyer

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut Mulig 2 - Middels Få bratte heng NØ, Ø, SØ, S over 800 moh Ingen endringer fra igår ennå siden vinden ikke er kommet ennå.

Skredaktivitet

25. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet God sikt til mye terreng

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

1 Liten Nå situasjonen. De storesnøfall siste uke ble flyttet av vestlig vind lørdag. Mulig kraftigs vind i sogndalsdalen contra jostedalen. Disse fokksnøflak virker nå til å ja stabilisert seg bra og vil være vanskelig å løuse ut. Mandag kom der 5 cm nysnø uten vind. Har ver vindstille i fjellet siden. Altså nok så stabile forhold. Under siste ukes snøfall er der ved denne høyde flere tykke skarelag som bygger bro over et tykt lag med kant. Dette gir respons i lbt men ikke i ect. Regner det ikke so. Problem, men kan nevnes i tekst med fokus på tynt dekke i høyden hvor overliggende skare vil være tynner. Fg 1 Stabilt som nå hvis der ikke kommer vind. Sjap økning til fg2 hvis vinden kommer Varslet faregrad er for høy Bra varsel. Stemmer hvis der kommmer vind

Snødekke

74 cm totalt Ikke snøfokk 2 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Lite endringer siden i går hvor varslet beskrev situasjon godt. Varslet vindøkning i ettermiddag vil kunne flytte en del snø. Tro da vi vil få en situasjon med str 2 mange heng. Lett å løse. Muligens noen naturlig også.

ObsID: 177598

Indre Sogn / Luster

Snø

25.01.2019 kl. 11:18

985 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Mott vest
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Mott øst
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@obskorps Kommentar:  Mye snø tilgjengelig for transport.

Vær

0 m/s 50% skyer Vindstille her ennå. Men ser ut til at der kan komme vær inn fra vest snart.

Snødekke

1 cm nysnø Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr

ObsID: 177580

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.01.2019 kl. 20:09

1022 moh

Maria Leganger (Ukjent)

Notater

Lett vindpåvirket snø over tregrense, ellers læst og fint. Små rimkrystaller i skogen, ikke over TG.

Vær

Ikke nedbør 11 °C 0 m/s

Faretegn

Rimkrystaller Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Skredfarevurdering

1 Liten Varslet faregrad er riktig

ObsID: 177277

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.01.2019 kl. 13:14

1348 moh

martin@obskorps (****)

Skredaktivitet

23. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredfarevurdering

1 Liten basert på tur 450 - 1350. god sikt i alle retninger. stille og roligt i fjellet de siste dag. varslet beskriver situasjonene bra. se snødekke som sander skriver må vi følge godt med på utvikling av kant, serlig der hvor vind har fjernet snø fra site uke ned til mildværessakren i høyden. vindøkning som er varslet fredag vil gjøre at skredfaren vil stike kraftigt og raskt. tror at snøen fra mandag 21. vil være et potent svaklak ved pålagring. Varslet faregrad er riktig fint varsel i dag og for i morgen også

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Snø til fjorden forsatt. i skogen er det forsatt løs snø med god skifører i alle himmelretninger. dekket blir gradvis hardene ned over til mildværsskaren. Der finnes rim i skogen her, men den står på mykt underlag. over skogen er der her absolut ingen vindtegn i snøen som kom mandag. Denne snøen, ca 5 cm, ligger forsatt som flotte stella krystaller som er lett synlige med det blotte øye. Ved vindøkning vil denne flytte seg svert lett og vil i leheng ha stor evne til og funger som svakt lag. under mandagssnøen ligger det store snøfallet fra siste uke. det har her i området vert utsatt for noe vind og på utsatt plasser er dette helt vekblåst og vi har således bare 5 cm fra mandag over mildværsskare. Men de fleste plasser ligger siste ukes snøfall som 4f myke flak. virker til og ha gode bindinger til underliggende snø og mildværsskare.

ObsID: 177314

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.01.2019 kl. 13:00

1198 moh

oholsen (Ukjent)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 1 Av:  Notater Opphavsrett:  oholsen

Notater

I høgda der snødekket er veldig tynt er det store godt uvikla kantkorn heilt nede ved bakken under skarelag. Skarelaget er smelteomvandla frosen snø/hard is, skal mykje til å påverke. Store lokale forskjellar, 10meter lenger bort der snødekke var tjukkare var det berre antydningar til oppbyggande kantkorn rundt skarelag.

ObsID: 177259

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.01.2019 kl. 13:00

1206 moh

Asmkar (Ukjent)

Faretegn

Rimkrystaller Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Rimkrystaller, ikke veldig store. Fra rundt 900moh og oppover

ObsID: 177270

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.01.2019 kl. 12:29

816 moh

Anderseskeland (Ukjent)

Notater

Usikker på gjenkjenning av kantkorn.

Vær

Ikke nedbør -5 °C 3 m/s fra NØ ↙ 50% skyer

Tester

@60cmQ3 Lilleblokk-test, løste ikke ut på slag. Spade i bakkant og vipping løsnet blokk i lag under nyeste skare. Mulig tynt lag kantkorn.

Snødekke

115 cm totalt Lett snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr

ObsID: 177201

Indre Sogn / Luster

Snø

23.01.2019 kl. 12:18

1457 moh

jostein@nve (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  jostein@nve
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jostein@nve

Vær

1 m/s

Skredaktivitet

23. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Faretegn

Ingen faretegn observert Ligg litt overflaterim, men det ligg på mjukt underlag

Snødekke

Ikke snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Dei 10cm som kom natt til måndag ligg stort sett urørt

ObsID: 177197

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.01.2019 kl. 12:14

1254 moh

Sander@ObsKorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sander@ObsKorps Kommentar:  Fint på tur i dag. Martin frå SVV i godt driv oppover.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sander@ObsKorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sander@ObsKorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Sander@ObsKorps Kommentar:  Elektronisk snøprofil kjem seinare.

Vær

Ikke nedbør -7,8 °C 0 m/s 10% skyer Fint og roleg vær i dag.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut Mulig 2 - Middels Få bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S over 900 moh

Skredaktivitet

23. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Ikkje sett ferske skred.

Tester

ECTN14@25cmQ3 God På ca 1050moh i Ø vendt heng ved Vardafjellet.

ECTP13@35cmQ2 Middels I profilen. Ca 1240moh i Ø vendt heng.

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Har hatt god sikt, sett store delar av terrenget.

Skredfarevurdering

1 Liten Gjekk frå Rindabotn 600moh til ca 1300moh ved Blåfjell i Sogndalsdalen. Eg anser fortsatt den nedsnødde nysnøen som hovedproblemet. Skredproblemet i dagens varsel stemmer godt med mit inntrykk av dagens situasjon. Har observert kantkorn. Spesielt der snødekket er tynt. Ser ikkje på dette som eit problem endå, men me må følgja med på dette laget framover. Må vind eller nedbør til for at skredfaren skal auka. Kantkornlaget vil utvikla seg ved lengre kuldeperiodar. Varslet faregrad er riktig Er usikker på om skredproblemet med laussnøskred skal vera med i varselet. Er kanskje nok med eit skredproblem på fg 1. Sjølv om størrelse 1, er muleg å løysa ut naturleg i bratt terreng. Kanskje ta det med som tekst i varselet.

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Littover tregrensa er det litt tørr laussnø over eit litt meir vindpåvirka fokksnølaget. Fokksnølaget er fingerfast mens den øvste snøen er knyttnevefast. Denne snøen ligg over ein snøpakke som er påverka av mildvær. Under det øvste mildværskarelaget fann me delvis utvikla kantkorn der kor snødekket var tynt. Der kor snødekke var tjukkare va ikkje kantkorn like utvikla.

ObsID: 177234

Indre Sogn / Sogndal

Snø

23.01.2019 kl. 09:43

980 moh

Sander@ObsKorps (***)

Vær

Ikke nedbør -6,8 °C 0 m/s 10% skyer Delvis skya siste døgn. Roleg vær.

ObsID: 177149

Indre Sogn / Ved Tylderingen

Snø

22.01.2019 kl. 20:00

976 moh

Frankhave (*)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kommentar:  Vindtransport fra øst inn i vest vendte heng

Faretegn

Vindtransport av snø, vind fra øst

ObsID: 177091

Indre Sogn / Luster

Snø

22.01.2019 kl. 12:55

769 moh

SNO-Liv (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  SNO-Liv

Vær

Ikke nedbør fra N ↓ 100% skyer

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk 8 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr

ObsID: 177036

Indre Sogn / Luster

Snø

22.01.2019 kl. 12:05

1312 moh

Kristoffer (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kristoffergh88

Snødekke

Lett snøfokk Vindpakket myk Lett flakete

ObsID: 177068

Indre Sogn / Luster

Snø

22.01.2019 kl. 11:51

1282 moh

Kristoffer (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kristoffergh88

Vær

Ikke nedbør 1 m/s 60% skyer Snøoverflaten har 5-20 ubunnen og upåvirket snø hele veien fra Myri til angitte punkt. Litt trekk igjennom vanndalen. Vindstille på ryggen mot myrhyrna

Skredaktivitet

22. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

Lett snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Overflaterim

ObsID: 177067

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org