Snøskredvarsel for Indre Sogn torsdag 03.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø.

Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Illustrasjon av ferdselsråd Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Fokksnøen etter uværet rundt nyttår stabiliseres gradvis. I få utsatte heng mot Ø-S kan det fortsatt være mulig for en skiløper å løse ut skred i fokksnøen, som kan bli store. Det kan også ligge små ustabile flak av fokksnø i østvendt terreng som er lettere å løse ut. Vedvarende svake lag antas nå å være brutt ned av regn eller ligge under bærende fokksnøflak, og vanskelige å påvirke.
Snødekket er preget av uværet nyttårsaften. Mildvær og regn opp til ca 1400 moh har gitt et fuktig snødekke mange steder. Perioder med storm i fjellet har gitt avblåste rygger og topper. Mye fokksnø av varierende hardhet i overflaten, men også mildværsskare. Det var synkende snøgrense 1.nyttårsdag og i områder som er skjermet for vind kan det ha lagt seg noe løsere snø.
Det er tidligere observert svake lag med nedsnødd rim og kantkorn i regionen. Utbredelsen og tilstanden er usikker etter mildværet nyttårsaften.
Det ble registrert et str 3 skred (radardeteksjon) ved i Utladøla i Luster mandag morgen. Fra Lærdal ble det meldt om stor snøtransport i høyden og mange middels store naturlig utløste skred mandag formiddag.
Onsdag morgen har det kommet 10-15 mm nedbør, over 700 moh for det meste som snø siste døgn. Stort sett minusgrader onsdag.
2 - 5 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra nord., endring til frisk bris fra vest om kvelden.
-12 °C til -6 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra vest.
-7 °C til -1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 600 moh.
Skyet.
Mest nedbør nord i regionen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

03.01.2019 kl. 22:30

900 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Tommestokk er skille mellom ny og gammel snø. Kommet en del 1.Nyttårsdag men dette er øst side, så har også blåst inn her.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  I vest sider er det mindre snø enn i øst. Småe breiner stikker opp i terrenget. Ikke målt snødybde men tipper rundt 50cm kanskje mindre noe steder.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Siggen Kommentar:  900moh øst -1 i luften. Vindstille. Gode forhold for å hygge seg i profil gropa. Snøen over eldre snø på 73cm, er mer moist minus.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Siggen Kommentar:  Skogen, syd 700moh +1 i luften, vindstile.

Skredfarevurdering

2 Moderat Snødekke er ujevnt fordel etter vind fra vest. 1.Nyttårsdag var det stort snøfall i regionen, denne snø har blitt fraktet inn i leheng fra NØ-SV. I andre himmelretninger er det avblåst eller mildværskare, var varmt høyt til fjells (1200-1400moh) på nyttårsaften. Man ser tydelig skille mellom nysnøen fra 1.Nyttårsdag og eldre snø. I dag kom det et lite dryss med snø - over ca 600moh. har landa i alle himmelretninger kommet uten noe særlig vind. Snøen i leheng virker godt bundet der jeg var i dag, men var kun til 900moh. Løst oppå så gradhvis hardere, oppå en seng av fuktig smelteformer. Se profil. Fredag -utover dagen skal temp stige, først på dagen vil nysnø og vind gi ferske fokksnøflak. Men så mildere vær med 0 grense på 1500-1600moh og nedbør som regn, gjør at denne 1.Nyttårsdag snø, går fra å være tørr til å bli våt. Vi får våte skred som skredproblem. Som våte løssnøskred i skogen der denne 1.Nyttårsdag snø er løs. Og våte flak over skogen. Våte flak er noe mindre sannsynlig. Områder vest i regionen ventes faregrad og stige til fg3 andre områder som får mindre nedbør vil trolig faregraden være noen lavere, men våte skred også her. Lørdag - ventes ingen nedbør av betydning men fortsatt varmt, det vil være vanskeligere å løsne fokksnø fra 1.nyttårsdag/Fredag 4.jan. Og vi går til fg 2, med stor belastning i denne fokksnøen. Og kun nevne denne kanten i teksten for Lørdagen. På Søndag mye av det samme som Lørdag - meldt noe nedbør men trolig ikke nok til å øke fg, men over mildsværgrensen vil ferske flak være lettere å løse ut - meldt små mengder nysnø.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV under 800 moh 1.Nyttårsdag snø som har landa i le. På dagens tur virka snøen godt bunden til hverandre. Men tror det har vært noe varmere i Sogndalsdalen enn der jeg var i går feks. Jeg går ned til få heng. Du får mange steder ingen faretegn i snøen, og det er nok fordi den er stabil. Men vær obs der fokksnø er myk gjerne i overgang skog høyfjellet. Men som sagt mange plasser har denne stabilisert seg bra. Så går ned fra noen til få heng.

Snødekke

145 cm totalt Ikke snøfokk 2 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Snøgrense varier, fra 0moh til kanskje 500moh. Gaupne feks ligger det snø i sentrum, hard snø og is. Mens Leikanger må du gått opp i siden før du kan ta på deg skiene. I Årdal må du nok også trolig nærmere 500moh. Her i Sogndal / Hafslo, er snøgrensen rundt 200moh. Men du må gjerne noen til 400moh før skiføre starter her. Snødybden stiger veldig med høyde over havet. Målte 70cm i skogen i dag på 700moh. I Høyfjellet er snøen ujevnt fordel etter vind fra vest. Mest snø i Øst minst i Vest. Målte 145cm på 900moh i Øst. Og betydelig mindre i vest, målte ikke her. Men tipper rundt 50cm

Vær

Snø -1 °C 2 m/s fra V → 60% skyer Super lett snøvær men også stjernehimmel var en liten trekk av og til, fra vestlig.

Skredaktivitet

3. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Mørkt

ObsID: 173856

Indre Sogn / LUSTER

Snø

03.01.2019 kl. 19:59

758 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder Kommentar:  Variert snødekke i skoggrensa til denne høgda. Skare, vindpåvirka og løssnø i samme område. Lavere var det tynt skarelag over fuktig løssnø.

Snødekke

Ikke snøfokk Vindpakket hard Tørr

Vær

Yr -1 °C 1 m/s Tåke, lett snøyr

ObsID: 173857

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

03.01.2019 kl. 12:35

1205 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 2 Av:  Notater Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  S vendt
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  martin@svv

Tester

ECTX God

ObsID: 173800

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

03.01.2019 kl. 11:13

961 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  S-vendt side 950 moh. Ectn23 @30 cm. Ujevn fordeling av snøen over skarelagene.
Bilde Av Notater
Bilde 2 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  S-vendt side 950 moh. Ectn23 @30 cm. Ujevn fordeling av snøen over skarelagene (rasterplaten i bildet), spesielt over tregrensa.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@svv
Bilde Av Faretegn
Bilde 4 av 4 Av:  Faretegn Opphavsrett:  martin@svv Kommentar:  Sprekker opp under mildværsskare der snødekket over skare er tynt.

Skredfarevurdering

2 Moderat Øverste del av snødekket er lett bundet både i skogen og i fjellet. Stabiliteten virker likevel god der jeg har vært, det er lite faretegn å oppdrive, ihvertfall mellom SV til SØ. Det er tydelig at det er svakere lag under den øverste mildværsskaren (se snøprofil). Det ble kun funnet antydninger til kantkorn under skarelaget, men ikke veldig tydelig. Anser ikke dette som et skredproblem nå, men det kan være lurt å følge med dette sjiktet fremover. (Snødekket er tynt i fjellet, le-områder med innblåst snø er derfor lett å identifisere for turgåer.) Mitt inntrykk er at snødekket virker relativt stabilt og det kan tåle litt vær, tror derfor såpass stort omfang som en FG4 ikke vil slå til imorgen, men jeg tar forbehold om at jeg ikke har så god oversikt over prognosene. Varslet faregrad er riktig Fant ikke nedføyket kantkornlag som beskrevet i varselet. Leitet forøvrig ikke veldig nøye etter dette.

Faretegn

Ferske sprekker Område: På dette stedet. Beskrivelse: Sprekker opp under mildværsskare der snødekket er tynt. Propagerer ikke langt og ikke hørt drønn der snøen over skare er tykkere.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels Ø, SØ, S, SV over 800 moh Har ikke vært i nordlige sider, ikke full oversikt der. Fant antydninger til kant under skarelag, men ikke nok til at jeg tror det er et skredproblem nå. Vi bør følge litt med på stabilitet rundt øverste skarelaget fremover.

Snødekke

70 cm totalt Lett snøfokk Vindpakket myk Mer snø nå enn før jul, men antar fortsatt lite for årstiden(?). Generelt er snøpakken todelt: øverst finner man 5 - 50 cm tørr og relativt homogen snø, nederst finner man flere mildværsskarelag med løsere lag i mellom. Under tregrensa er snøen lett bundet og det ligger ca. 40 cm over mildeværaskare. Fine skiforhold. Over tregrensa er fordelingen mer ujevn. Fra 3 cm lett bundet tørrsnø over mildskarelag på rygger og kuler, til mer snø i depresjoner og søkk, spesielt leformasjoner mot sørøst.

Vær

Snø 5 m/s fra V → 100% skyer

Tester

ECTN23@30cmQ3 God

Skredaktivitet

3. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 173774

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

02.01.2019 kl. 22:00

860 moh

Marina@VLFK (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marina@NorskeRedningshunder

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Usikker nysnødybde, 10-15 cm F tørr nysnø på 15cm 4F, på 15-20cm 1F oppå litt gjenfryst men fortsatt fuktig grovkornet snø.

Vær

Snø 0 °C 2 m/s fra S ↑

ObsID: 173681

Indre Sogn / LUSTER

Snø

02.01.2019 kl. 16:00

1168 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 14 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Tråkka ut en skavel
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 14 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Har kuttet undersøtten
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Vindtegn i åpent området skogen ca 700moh
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Is på trærne tyder på at det har vært varme her evt sterk vind. Har nok trolig vært begge deler. Fra ca 900moh
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Profil på 825 moh skogen. Samme som på 550moh men bare mer snø. Snødybde 73cm. Pennen står på skille mellom ny og «eldre» snø
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Åpen bjørkseskog har vinden laget litt motstand her. Men ingen tydelig tegn i snøen her. Fint å kjøre ski i.
Bilde Av Snødekke
Bilde 7 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Vest siden fra Geisdalsnosi. Mer snø her en det noen gang har vært i vinter.
Bilde Av Snødekke
Bilde 8 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Videre innover ryggen fra 1050moh
Bilde Av Snødekke
Bilde 9 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Smelte kant på 1050moh i bunn av dekke. Ganske så tørr og løs, men noe fuktig og er smelteformer i den. Men trolig tørka litt ut. Tynt dekke kanskje bare 30cm snødybde.
Bilde Av Snødekke
Bilde 10 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Tynt denne smeltekant i bunn. Løs og noe tørka ut. Ganske så tørr.
Bilde Av Snødekke
Bilde 11 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Jostedalen bilde tatt sydover fra overgang skog høyfjellet ca 950moh
Bilde Av Snøprofil
Bilde 12 av 14 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Siggen Kommentar:  1060moh. SØ - 5.5 i luften. Liten nordlig? trekk. Men ingen transport av snø. Nederste lag er mer moist minus. Altså nærmere tørr.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 13 av 14 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Siggen Kommentar:  550moh (45cm snødybde) skogen. -2 i luften. Gravde også på 825moh (73cm snødybde) skogen. Se bilde ikke skrevet opp. Men samme som her bare mer av alt.
Bilde Av Snødekke
Bilde 14 av 14 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Partiet med mye steiner opp til du kommer på ryggen. Begynner virkelig å fylles med snø. Snødybde her er ca 70-80cm fra ca 850moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Fokksnø av varierende hardhet fra 1.nyttårsdag har lagt seg i NØ - SV retning. I skogen og skjerma høyfjell finner du 1.nyttårsdag snø som løs. I Jostedalen var det sesongens beste skidag i dag, de har hatt lite snø hittil i år. Du finner avblåste partier og mildværskare i høyfjellet. Kantkorn er jeg svært usikker på om skal være med som et skredproblem. Jeg tar det ikke med fordi jeg mener at det ligger under såpass hard fokksnø i høyfjellet , der den er tørr. Men nevnt kanten i teksten. 1.Nyttårsdag fokksnø vil være skredproblemet også i morgen. På fredag for vi mildere vær og regn ganske så høyt til fjells. Da går skredproblemet over til våte skred og fg øker trolig til fg3 på fredagen. Men når nedbøren gir seg, går også skredfaren ned.Uten ny nedbør som snø, og trolig ingen ny transport av snø. Går vi mot stor belastning på fokksnøen fra 1. nyttårsdag snøen i helgen og fg 2. For varselet i morgen ville jeg ha valgt str 2 noen heng. Istedenfor str 3 og få heng. Jeg tar ikke med kanten som et problem. Men det kan diskuteres. Kanten kan nevnes i tekst. Og at ingen observasjoner høyt til fjells, gjør det usikkert om det er et problem eller ikke, men trolig ligger den under hard fokksnø. Som gjør den vanskelig å påvirke.

Faretegn

Ferske sprekker Tråkker lett ut skavler. Men da finnes ingen understøtte. Sprekkene skyter ikke ut fra ski. På løsere snø, i østlig retning og sør øst.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV under 800 moh 1.Nyttårsdag snø har vinden fraktet inn i le. Lager flak av ulik hardhet. Trolig når det maks str 2 skred, men kan trigges av en skiløper i noen heng. Mest utsatt er kanskje også overgang skog høyfjellet, der flakene er myke. I ordentlig høyfjell vil du nok finne for harde flak.

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk Snøgrense på 0 moh Vindpakket myk Tørr Snøgrensen varier ned til fjorden i indre strøk mens i ytre og fjordnære er den nok trolig 400-500moh. Snødekke består av eldre snø som består av skare/smelteformer/smeltekant/snøkant og nysnø fra 1. Nyttårsdag. I skogen er for det meste nysnøen løs, og ligger oppå denne eldre snø, den er fuktig denne eldre snø i skogen. Du hører det når du går på ski, men gravde to plasser også i skogen, se profiler. Så treffer du på flak snø i overgang skog høyfjell. Men varierende hardhet på disse flak, finnes områder i skjerma høyfjell som har løs snø. Så en variert meny av fokksnø i ulik hardhet kan du si. Denne fokksnøen er skredproblemet der den ligger oppå løsere snø.

Skredaktivitet

2. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Ingen skred sett. OK sikt. Og så kun noen små våte løs snøskred, egentlig bare noen snøballer som har trilla. Fra tidligere i uken. Men overraskende kanskje få. Mulig nysnøen skjuler de?

ObsID: 173661

Indre Sogn / Myri

Snø

02.01.2019 kl. 13:54

535 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Været
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Innover Geisdalen.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Profil skogen 550moh. Det er 45cm snødybde. Med eldre snø som er skare/smeltekant. Gammel snø er fuktig nysnø er tørr. Profil kommer digital men fra ca 30 og ned er det eldre snø. Nysnø her er ikke påvirket av vind i særlig grad. Brøyte føre med ski.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Slik er snødekke og været ved Hafslo. -2 og snø på jordene. Vannet er ca 200moh. Men mye av nedbøren kom som regn her, og kun par cm snødybde på 200moh. Stiger markant med høyde over havet.

Snødekke

45 cm totalt Ikke snøfokk 15 cm nysnø Snøgrense på 200 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Vanskelig med nysnødybde. 15- 20cm nysnø vil jeg tro på 550moh. På parkering Myri lå det 19cm snø tenker nysnø oppå eldre is. Myri 550moh i skogen er snødybde 45cm. Snødybde har steget betydelig siden sist jeg var her 19.Desember. Ser betydelig mer vinterlig ut i høyfjellet. Men fortsatt stikker steiner frem. Men nå er det bedre skiføre her ja, pga nå er det mer snø.

Vær

Ikke nedbør -2 °C 0 m/s 70% skyer Fra Myri 550moh. Temp har sunket i løpet av går kveld / natt. Betydelig mindre vind også. Noe gløtt av blå himmel, men også noe skyet i høyfjellet.

ObsID: 173621

Indre Sogn / LUSTER

Snø

01.01.2019 kl. 19:07

319 moh

jostein@nve (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  jostein@nve
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett: 

Snødekke

Lett snøfokk Mye tørr løssnø (10-30cm) Fuktig Lett snøfokk i hagen i kveld

ObsID: 173470

Indre Sogn / LUSTER

Snø

01.01.2019 kl. 16:54

238 moh

martin@obskorps (****)

Snødekke

Kommet 60 mm nedbør her siste 48 timer. De 10-15 cm som lå her i går ettermiddag er nå bortemøtet av reglen. Snør lett nå. Snø på skogen ved Sogndal i ettermiddag fra ca. 300 moh

ObsID: 173463

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

01.01.2019 kl. 10:20

192 moh

Sander@ObsKorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sander@ObsKorps Kommentar:  Snøen vert liggande like under toppen. Snøgrense ca 700moh
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Sander@ObsKorps

Snødekke

Nysnøgrense på 700 moh. Snøgrense på 700 moh Ser snøgrensa ligg på ca 700moh her i dalen.

Vær

Regn 2,2 °C 100% skyer Kraftig regn og vind det siste døgnet. 2.2 grader på 200moh

ObsID: 173424

Indre Sogn / LÆRDAL

Snø

31.12.2018 kl. 11:38

1403 moh

Håkon Sælen (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Håkon Sælen

Vær

Ikke nedbør 3 °C 12 m/s fra V → Mildvær ved eldrevatnet, mye vindtransporrt på eldrevassbergi, fortsatt kaldt over 1400moh.?

ObsID: 173333

Indre Sogn / LÆRDAL

Snø

31.12.2018 kl. 11:23

1244 moh

Håkon Sælen (Ukjent)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Håkon Sælen

Skredaktivitet

31. des. 6-12 Våte flakskred Mange (10 eller mer). 1 - Små. Naturlig utløst Mange små naturlig utløste skred i brattheng på ulvehaugnosi. Kan se ut som det har sluppet snø fra klippepartier, og løst ut tynne flak under klipper. Ser enkelte bruddkanter under klipper

ObsID: 173331

Indre Sogn / SOGNDAL

Snø

31.12.2018 kl. 10:10

979 moh

Sander@ObsKorps (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

2 Moderat Obstur frå Rindabotn 600moh og opp til ca 1100moh mot Kambafjellet. Det har komme ca 25cm med snø i fjellet, frå 750moh og oppover (10 cm frå 100moh og opp til 750moh), ila det siste døgnet. Denne nysnøen har blitt utsatt for mildvær og regn før vinden kom, slik at vinden ikkje klarer å transportera snøen. Problemet med dårleg binding i fokksnøen har eg ikkje sett sjølv. Kraftig nedbør som regn vil hopa seg opp i snødekket og me kjem mest truleg til å få ein del naturlege utløyste skred. Og synkande temperatur i kombinasjon med kraftig vind, vil danne fokksnøflak i høgda. Varslet faregrad er riktig Når eg var ute på tur var det faregrad 2. Men med værprognosane me har utover dagen stemmer varsla faregrad (fg3).

Faretegn

Mye vann i snøen Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S over 1300 moh Detter er skredproblem for no situasjonen, med værprognosane utover dagen kan det tenkast at det vert meir potent og større skred. Har ikkje observert dette sjølv. Men sidan det regna og var ein del vind på 1100moh tenker eg at det kan vera slik.

Våte flakskred Opphopning av vann i/over lag i snødekket Innen en halv meter Naturlig utløst Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 1300 moh Detter er skredproblem for no situasjonen, med værprognosane utover dagen kan det tenkast at det kan gå str. 3 skred.

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk 25 cm nysnø Nysnøgrense på 100 moh. Snøgrense på 100 moh Våt løssnø Våt Ingen transport av snø, sjølv på utsatte stader der det var 15m/s med vind i kasta. Snøoverflata var våt på 1100moh, der eg snudde, og det kan tenkast at den er våt heilt opp til 1300-1400moh.

Snøprofil

5 cm F MF 0 mm/0 mm W, 20 cm F RG/MF 0 mm/0 mm W, 3 cm 1F-P MFcr 0 mm/0 mm M, 52 cm 4F RG 0 mm/0 mm M Profil frå ca 1000moh. Smelt frys skaren er porøs og slepp vatn forbi. Grov ei kjapp grop på ca 1100moh. der fann eg ikkje noko smelt frys skare.

Vær

Regn 1,9 °C 7 m/s fra V → 100% skyer På utsatte stader var det 15m/s i kasta.

Skredaktivitet

31. des. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet På dagens Obstur.

ObsID: 173355

Indre Sogn / LUSTER

Snø

31.12.2018 kl. 10:08

238 moh

martin@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  martin@obskorps

Snødekke

13 cm totalt 13 cm nysnø Fuktig Kom 13 cm siden i går ettermiddag. Var ingen snø på skogen i dag over ca. 500 moh. Men her i dalen ligger den fortsatt fint på skogen. Inversjon?

ObsID: 173319

Indre Sogn / Utladøla

Snø

31.12.2018 kl. 08:33

299 moh

skreddeteksjon@cautus-svv (A)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Cautus Geo AS Kommentar:  Bildet er tatt automatisk ved radardeteksjon av snøskred.
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Cautus Geo AS Kommentar:  Bildet er tatt automatisk ved radardeteksjon av snøskred.

Skredhendelse

31. des 08:33 3 - Store Naturlig utløst SV-vendt Skredet startet på 956 moh Utladøla Koordinater for start- og stopposisjon er beregnet automatisk og kan avvike fra korrekt posisjon. Skredet er detektert av dopplerradar som måler hastighet, signalstyrke og varighet på skredbevegelsen som er innenfor radarens måleområde. Størrelsen på skredet er beregnet ut fra disse parameterne.

ObsID: 173309

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org