Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane mandag 23.03.2020

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng der det finst myke fokksnøflak som kan påvirkes.

Skredfarevurdering

Det ventes liten endring av skredproblemene mandag. Snødekket er stabilt om morgenen i områder med nattefrost og etter hvert som overflata blir fuktig er det mulig å løse ut små løssnøskred. Det finnes fortsatt fokksnøflak i høyfjellet og i skyggesider, men det er generelt vanskelig å påvirke svake lag som kan gi skred. Mest utsatt er områder der vinden danner ferske flak mandag ettermiddag. Rim under fokksnøen kan ikke utelukkes og kan gjøre fokksnøen mer ustabil, men utbredelsen er nok svært begrenset. Glideskred og skavelbrudd er vanlig om våren. Hold avstand selv om skredfaren er lav.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 22. mars 2020

Snøoverflaten i fjellet er ulikt påvirket av sola de siste dagene. Siste snøfall var onsdag med opptil 20 cm nysnø over 600 moh, mest nord i regionen. Etter dette har solsider gjennomgått smelting og frysing, mens det fortsatt ligger tørr snø i skyggesidene. Det gamle snødekket er preget av mildvær opp til 900-1000 moh og dermed i stor grad smelteomdannet. I høyfjellet er det mye snø og store skavler.

Det finnes noen få steder vedvarende svakt lag av nedsnødd overflaterim, og tester har tidligere vist at dette laget kan påvirkes. Observasjoner onsdag tyder på at laget fortsatt er aktivt.

Det er observert middels stort glideskred søndag i Øvstabødalen.

Observasjoner fra Suldal søndag forteller om smelteomdannet og hard snøoverflate opp til minst 900 moh.

Fjellvær

Søndag 22. mars 2020

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 23. mars 2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS