Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane tirsdag 17.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det kan finnes områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Nedbør og vind fra vest fører til at skredfaren igjen øker. Over mildværsgrensen omtrent 900-1000 moh vil nysnø og vind danne ferske fokksnøflak i østvendte lesider. Disse kan være ustabile mens været står på, men gunstige temperaturer gjør at stabiliseringen går forholdsvis raskt. Det kan finnes vedvarende svakt lag av nedsnødd overflaterim i høyfjellet, men utbredelse er usikker og trolig ikke veldig utbredt nå.
Siden snødekket i lavere høyder ble godt fuktet av mildværet på søndag, så ventes det å tåle mildvær og regn greit. Vær likevel obs på faren for våte skred under omlag 1000 moh der snødekket er vannmettet.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 16. mars 2020

Snøoverflaten i fjellet bærer preg av mye snø og vind søndag, det er mye fokksnø og skavler og det ligger generelt mye snø i høyfjellet nå.
Under mildværsgrensen som gikk opp til omtrent 900-1000moh er snødekket generelt fuktet eller fuktig etter mye vanntilførsel. Og stedvis med gjenfrosset skare i overflaten.

Det finnes noen steder et vedvarende svakt lag av nedsnødd overflaterim, og tester har tidligere vist at dette laget kan påvirkes. Det er usikkert om dette er et problem etter søndagens vær.

Det er observert flere små naturlig utløste våte løssnøskred i Sirdal mandag.

Fjellvær

Mandag 16. mars 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 17. mars 2020

12-15 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra vest. -3 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS