Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane mandag 16.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finst fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Utover dagen vil økende vind fra SV med nedbør gi ferske fokksnøflak i lesider, særlig vendt mot NØ. Ferske flak vil kunne legge seg over svake lag av løsere snø og gi ustabilitet. Det er usikkerhet rundt tilstedeværelsen av vedvarende svake lag, men det kan være grunn til å være oppmerksom på dette, spesielt på tynt snødekke over ca 1000 moh.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 15. desember 2019

I lavlandet er snødekket i stor grad påvirket av tidligere varme og fuktighet. I høyden har sterk vind gjort at snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget. Rygger og konvekser er mange steder avblåst ned til hard skare, mens andre steder er det dannet ferske fokksnøflak. Hardheten på flakene øker med høyden. Det kan ligge mye snø i leformasjoner.

Det har tidligere vært observert et svakt lag av kantkorn ved bakken, men det er usikkert hvilke egenskaper dette laget har etter sist ukes kraftige mildvær.

Observasjon fra Sirdal fredag viser kraftig snøfokk og ferske fokksnøflak over ca 800 moh. Skiføre fra ca 700 moh.

Fjellvær

Søndag 15. desember 2019

12-14 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -5 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 16. desember 2019

7 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS