Snøskredvarsel for Heiane fredag 19.04.2019

2
Moderat
Publisert:

Ver varsom i bratte heng med mjuk våt snø. Hald avstand til skavlar og fjellsider med glidesprekkar.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Stigande temperatur vil svekke bindingar i snødekket og tilskying vil dempe utstråling og nattefrost høgt i fjellet. Ein kan forvente våte laussnøskred i alle himmelretningar, spesielt i sørvendte og bratte fjellsider. Glideskred kan førekomme på bratte og glatte fjellsider. Hald avstand om det er glidesprekkar. Ver merksam på faren for skavlbrot på toppar og ryggar.
Snøoverflata består i hovudsak av skare etter tidlegare mildvêr og påfølgjande tilfrysning. Skaren er for det meste hard og bærande, men i solvendte sider tinar den utover dagen og vert mjukare. Ligg litt mindre ansamlingar av fokksnø i nordvestlege fjellsider nord i regionen. Over 1100 moh er det framleis mogleg å finne tørr fokksnø, då i mindre tynne ujamne flak.
Snøgrensa går på 5-800 moh, minst snø ved kysten og i bratte sørhellingar.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørøst.
-2 °C til 8 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1800 moh om ettermiddagen.
Klarvær.
Lokal nattefrost.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørøst.
-2 °C til 8 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 2000 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Heiane / BYKLE

Snø

17.04.2019 kl. 12:44

1224 moh

PK@NRH (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  PK@NRH
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  PK@NRH
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  PK@NRH

Vær

fra Ø ←

Faretegn

Område: På dette stedet. Beskrivelse:

ObsID: 191598

Heiane / SULDAL

Snø

17.04.2019 kl. 11:42

936 moh

FrodeMoen@Obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Tester
Bilde 7 av 8 Av:  Tester Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 8 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snøprofil

2 lagdelinger observert 7 temperaturpunkter observert 1 Tester knyttet til snøprofilen Profilen blei tatt i ein lomme med fokksnø. Er ikkje representativt for snødekket generelt som består av veldig hard skare. Tok profilen der for å sjekke stabilitet og binding til skaren.

Skredfarevurdering

1 Liten Skredproblema i dag er små flak av fokksnø i V, NV og N sektor. Størst fare der henteområda er store. Var ca 1 cm nysnø fra i går kveld til i dag. Stigende temperaturer og sterk sol gjer at faren for små, våte laussnøskred også er tilstede i S og SV sektor. Aukende temperaturer og mindre nattefrost vil føre til mindre gjenfrysing av snødekket og auka smelting. Aukende fare for våte laussnøskred og dårligere binding i den ferske fokksnøen. Det finnes ikkje vedvarende svake lag, så storleiken på dei skreda som kan komme er nok helst små. Varslet faregrad er riktig Varselet er riktig, kan ta med at det er små, ferske fokksnøflak i V, NV og N. sektorer.

Tester

ECTP9@30cmQ3 Middels Testet den ferske fokksnøen der det var mest av den, ei 20m2 lomme med opptil 30cm dybde på det meste. Brudd ved svak binding til skare.

Vær

Ikke nedbør 0,9 °C 8 m/s fra S ↑ Lokale snøbyger over 600moh. Ein del vind i formiddag og moderat snøfokk der det er store henteområder. avtagende med stigende temperatur ut over dagen.

Skredaktivitet

17. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Lokale snøbyger i går kveld og i natt med påfølgende vind i dag har ført til små ansamlinger av fokksnø i vest/ NV sektorer.

Snødekke

50 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 600 moh. Grense for lagdelt snø er på 800 moh Skare Tørr

ObsID: 191554
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.