Snøskredvarsel for Heiane onsdag 17.04.2019

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold. Men vær oppmerksom på våt snø i solvendte brattheng. Høyt til fjells og i utsatt terreng er det mulig å påvirke enkelte fokksnøflak.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
1 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Delvis klarvær gir utstråling med lave temperaturer natt til mandag, og solinnstråling og varme på dagtid. Snødekket vil stort sett være hardt og stabilt, særlig tidlig på dagen. Utover dagen vil overflaten bli mykere og litt våtere i terreng der sola får tak. Muligheten for å løse ut små våte løssnøskred vil da øke. Skredfaren vil være avhengig av skydekket som er meldt og hvor godt sola får tak. I større og brattere solvendte sider som blir særlig oppvarmet kan det forekomme enkelte middels store skred. Det kan finnes små flak av fokksnø høyt til fjells. Under disse flakene kan det ha utviklet seg et svakt lag av kantkornet snø, særlig i skyggesider. Vær oppmerksom på skavler ut fra enkelte rygger og topper!
Snøoverflaten består i hovedsak av skare etter tidligere mildvær og påfølgende tilfrysing. De fleste steder er skaren hard og bærende, men i solvendte sider tiner den litt utover dagen slik at snøen blir mykere. Det kan være mulig å finne små tynne flak av tørr fokksnø over ca. 1100 moh.
Temperatursvigninger kan føre til kantkornutvikling høyt i snødekket særlig i skyggesider høyt til fjells. Foreløpig virker ikke dette å utgjøre et skredproblem.
Det er ikke rapportert om skredaktivitet de siste dagene.
Tirsdag morgen var det sol og rolige vindforhold i regionen. Det er fortsatt nattefrost, selv om temperaturen har økt gradvis. Det har vært minimalt med nedbør den siste uka. Snøgrensa går ved 5-800 moh, minst snø ved kysten og i sørhellinger.
1 - 4 nedbør mm i døgnet.
Liten kuling fra øst.
-6 °C til 2 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 900 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Nedbør om kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen.
-4 °C til 4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1200 moh om kvelden.
Delvis skyet.
Nattefrost.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Heiane / BYKLE

Snø

17.04.2019 kl. 12:44

1224 moh

PK@NRH (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  PK@NRH
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  PK@NRH
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  PK@NRH

Vær

fra Ø ←

Faretegn

Område: På dette stedet. Beskrivelse:

ObsID: 191598

Heiane / SULDAL

Snø

17.04.2019 kl. 11:42

936 moh

FrodeMoen@Obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 4 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Tester
Bilde 7 av 8 Av:  Tester Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 8 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

1 Liten Skredproblema i dag er små flak av fokksnø i V, NV og N sektor. Størst fare der henteområda er store. Var ca 1 cm nysnø fra i går kveld til i dag. Stigende temperaturer og sterk sol gjer at faren for små, våte laussnøskred også er tilstede i S og SV sektor. Aukende temperaturer og mindre nattefrost vil føre til mindre gjenfrysing av snødekket og auka smelting. Aukende fare for våte laussnøskred og dårligere binding i den ferske fokksnøen. Det finnes ikkje vedvarende svake lag, så storleiken på dei skreda som kan komme er nok helst små. Varslet faregrad er riktig Varselet er riktig, kan ta med at det er små, ferske fokksnøflak i V, NV og N. sektorer.

Snødekke

50 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 600 moh. Grense for lagdelt snø er på 800 moh Skare Tørr

Vær

Ikke nedbør 0,9 °C 8 m/s fra S ↑ Lokale snøbyger over 600moh. Ein del vind i formiddag og moderat snøfokk der det er store henteområder. avtagende med stigende temperatur ut over dagen.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Lokale snøbyger i går kveld og i natt med påfølgende vind i dag har ført til små ansamlinger av fokksnø i vest/ NV sektorer.

Tester

ECTP9@30cmQ3 Middels Testet den ferske fokksnøen der det var mest av den, ei 20m2 lomme med opptil 30cm dybde på det meste. Brudd ved svak binding til skare.

Skredaktivitet

17. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Snøprofil

2 lagdelinger observert 7 temperaturpunkter observert 1 Tester knyttet til snøprofilen Profilen blei tatt i ein lomme med fokksnø. Er ikkje representativt for snødekket generelt som består av veldig hard skare. Tok profilen der for å sjekke stabilitet og binding til skaren.

ObsID: 191554

Heiane / SULDAL

Snø

14.04.2019 kl. 11:20

793 moh

FrodeMoen@Obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 4 Av:  Vær Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett: 
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Det henger fortsatt skavler igjen i nord og nordvest vendte sider. Bør vera obs på dette ved stigende temperaturer som er meldt utover veka. I solvendte sider er det lite att av skavler.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Ca meteren djupt på gravepunktet. Knivhard skare fra blyanten og opp, ca 80 cm. Fuktig, grovkornet snø i bunnen. Brakk nesten spaden ved gravinga..

Skredfarevurdering

1 Liten Kun fare for små, våte laussnøskred i utsatte sider, hardt og stabilt snødekke. Lite som endrer seg neste døgnet, men det er meldt varmere vær utover veka. Skavler i N og NV vendte sider vil kunne vera eit problem dersom det blir veldig varmt framover. Varslet faregrad er riktig Varselet treffer bra.

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst S, SV over 700 moh Oppmjukning av skare i solvendte sider kan føre til små, våte laussnøskred.

Snødekke

60 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 600 moh. Grense for lagdelt snø er på 1100 moh Skare Tørr

Vær

Ikke nedbør 0 °C 8 m/s fra Ø ←

Notater

Kjem ikkje høgt nok på obsturene til å sjekke om det er kantkornutvikling under tørr fokksnø i høgden, tar muligens ein tur i privat regi på onsdag for å sjekke dette.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

14. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 191172

Heiane / SULDAL

Snø

14.04.2019 kl. 11:20

793 moh

FrodeMoen@Obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  FrodeMoen@Obskorps

Vær

Ikke nedbør 0 °C 8 m/s fra Ø ←

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

14. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 191171
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.