Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane tirsdag 16.04.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Men vær oppmerksom på våt snø i solvendte brattheng. Høyt til fjells og i utsatt terreng er det mulig å påvirke enkelte fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Delvis klarvær gir utstråling med lave temperaturer natt til tirsdag, og solinnstråling og varme på dagtid. Snødekket vil stort sett være hardt og stabilt, særlig tidlig på dagen. Utover dagen vil overflaten bli mykere og litt våtere i solvendt terreng. Muligheten for å løse ut små våte løssnøskred øker litt. En skiløper kan være utsatt for slike i kombinasjon med terrengfeller som trær, steiner og stup.

På kvelden er det forventet å komme noe nysnø, og i utsatte leområder mot vest kan det legge seg nysnøflak som vil være lette å løse ut. Her kan skredfaren derfor øke på kvelden.

Det kan finnes små flak av fokksnø høyt til fjells. Under disse flakene kan det ha utviklet seg et svakt lag av kantkornet snø, særlig i skyggesider.

Vær oppmerksom på skavler ut fra enkelte rygger og topper!

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. april 2019

Snøoverflaten består i hovedsak av skare etter tidligere mildvær og påfølgende tilfrysing. De fleste steder er skaren hard og bærende, men i solvendte sider tiner den litt utover dagen slik at snøen blir mykere. Det kan være mulig å finne små tynne flak av tørr fokksnø over ca. 1100 moh.

Temperatursvigninger kan føre til kantkornutvikling høyt i snødekket særlig i skyggesider høyt til fjells. Foreløpig virker ikke dette å utgjøre et skredproblem.

Det er ikke rapportert om skredaktivitet de siste dagene.

Mandag morgen var det sol og rolige vindforhold i regionen. Det er fortsatt nattefrost, selv om temperaturen har økt gradvis. Det har vært minimalt med nedbør den siste uka. Snøgrensa går ved 5-800 moh, minst snø ved kysten og i sørhellinger.

Fjellvær

Mandag 15. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra øst. -8 °C til 2 °C på 1100 moh. Klarvær. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Tirsdag 16. april 2019

1-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra øst. -6 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS