Snøskredvarsel for Heiane mandag 25.03.2019

2
Moderat
Publisert:

Vind og nysnø kan gi ustabile forhold i noen bratte heng. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Nysnøflak som dannes søndag ettermiddag kan påvirkes av en skiløper også mandag, men det vil gradvis kreves større tillegsbelastning for å gi skred. Vær fortsatt forsiktig der flakene er myke. Merk at vinden fra NV kan være sterk nok til å gi snøtransport utsatte steder. Her vil fokksnøflak være lette å påvirke. I solvente heng kan det gå små løssnøskred hvis sola titter frem.
Snøoverflata er preget av nysnø og noe vind de siste dagene. Under nysnøen er snødekket påvirka av høye temperaturer torsdag og fredag med plussgrader og regn til fjelltopphøyde. Det er fortsatt lagdelt snø i høyfjellet. Snøgrensa ligger på ca 400 moh.
Søndag er nysnøgrensa på ca 500 moh. Det har kommet lite nysnø siste døgn, men økende nedbør utover ettermiddagen.
20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra vest., endring til frisk bris fra nordvest om kvelden.
-4 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh.
Skyet.
Litt varierende snøgrense gjennom dagen. Vil ligge mellom 300-500 moh.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 1 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra nordvest.
-7 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Synkende temperatur til kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Heiane / GJESDAL

Snø

24.03.2019 kl. 13:00

705 moh

Bjodybda (Ukjent)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 5 Av:  Vær Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 5 Av:  Vær Opphavsrett: 

Skredproblem

Innen en halv meter NØ, Ø, SØ, S over 700 moh Det svake laget ventes å finnes i lesidene og bratte sider over ca 700 meter bør man være forsiktig å oppsøke.

Snødekke

100 cm totalt 3 cm nysnø Nysnøgrense på 550 moh Fuktig Det har vært sterk vind fra vest som må antas å ha påvirket og transportert snø. Så også dette i området at det var transportert endel snø til lesidene. Temperaturen har ligget på plussiden på dagtid og gått over på minussiden på nattestid og dannet et skarelag på toppen. Den sterke vinden de siste dager har blåst av snøen på toppene og lagt snøen på lesidene mot øst. Siste natt kom det litt nysnø som også har blit transportert til lesidene.

Vær

Sludd 2,9 °C 5 m/s fra V → Skiftende overskyet vær med opphold litt snø og sludd med litt små hagl innimellom.

Tester

CTM12@50cmQ2

Faretegn

Så et fersk skred fra fremspring i bratt søvestvendt side. Type våte løssnøskred. Gikk et stykke nedover henget så lenge det var bratt nok.

Snøprofil

6 lagdelinger observert 12 temperaturpunkter observert 1 Tester knyttet til snøprofilen Fikk Q2 brudd på 50 cm fra toppen på slag 12 som umiddelbart skled ut. Det ble ikke observert noen drønn eller tegn på vei opp selv om bruddet kom på slag 12 så jeg antar at det harde laget over det løse bærer en god del.

ObsID: 187948
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.