Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger fredag 26.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø i høyden. Lite snø og mer stabilt i lavlandet.

Skredfarevurdering

Skiløper kan lett løse ut skred der nedbøren kommer som snø. Ustabile fokksnøflak vil legge seg i le for vind fra nordvest og her vil det være lettest å løse ut skred. Det er usikkert om alt av kantkornlag er ødelagt på de høyeste fjelltoppene. Skred i nysnøflakene kan føre til at eventuelle kantkornlag dypere i snødekket også kollapser. Enkelte skred kan dermed bli enda større.

Fjordnære fjell og store deler av lavlandet har lite eller ingen snø og lavere skredfare.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 25. februar 2021

Mildværet påvirker nå snødekket til topps med unntak av de aller høyeste toppene. Snøen er bekreftet gjennomfuktet til 1000moh og antagelig høyere opp. Det er lite eller ingen snø igjen i lavlandet og det er lite snø for årstiden i fjellet.

Kuldeperioden i begynnelsen av året førte til flere vedvarende svake lag av kantkornet snø i snødekket. I lavere strøk har disse blitt stabilisert av mildværet. I høyfjellet, særlig der snødekket er tykt er kantkornlagene fremdeles til stede og kan være aktive.

Vått flakskred naturlig utløst på 1000moh i Sauda tirsdag.

Vær obs på at skavler svekkes i de høye temperaturene.

Fjellvær

Torsdag 25. februar 2021

30 mm i døgnet, opp mot 60 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fredag 26. februar 2021

14 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -5 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS