Snøskredvarsel for Hardanger torsdag 28.01.2021

2
Moderat
Publisert:

Enkelte stader kan vedvarande svake lag av kantkorn påvirkast. Då kan skreda bli store.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpsområder der skredproblemet er til stede.
Illustrasjon av ferdselsråd NB, det er svært vanskelig å vite hvor skredproblemet er.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det er svake lag av kantkorn i det eldre snødekket som kan bli løyst ut. Skred i dette laget kan bli store. Det er lettare å komme i kontakt med det svake laget på stadar med mjukt eller tynt snødekke. Skoggrensa eller i kanten av lune formasjoner er slike stadar.
Det er fokksnø av ulik hardheit i høgda etter siste snøfall. I skog og skjerma områder er det mjukare snø og laussnø. Til dels store mengder snø er tilgjengeleg for vind.
Det er kantkornlag på det eldre snødekket, men obs i Kvinnherad tysdag tyder på at ein må over 900 moh. for å finne det.
1 - 5 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordvest.
-15 °C til -10 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om formiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordvest.
-18 °C til -8 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 100 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Kan hende nordvestlig frisk bris i utsatte områder.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Hardanger / Ullensvang

Snø

28.01.2021 kl. 13:00

841 moh

MartinB (***)

Tester

ECTN11@40cmQ2 Middels

Vær

Ikke nedbør -8 °C 1 m/s fra NØ ↙ Sol

Snøprofil

10 cm F PP, 30 cm 1F RG, 10 cm 4F DH, 5 cm K RG, 20 cm I IF 1 test knyttet til snøprofilen 75 cm

ObsID: 252382

Hardanger / Kvinnherad

Snø

26.01.2021 kl. 16:29

770 moh

CatoLeganger@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps Kommentar:  Mot nord
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps Kommentar:  Aust
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps Kommentar:  Sør
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps Kommentar:  Vest
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps

Skredfarevurdering

2 Moderat Fokksnøen har tilsynelatande stabilisert seg godt. Skredfaren er primært knytt opp til vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse er vanskeligere å løyse ut, men skreda kan til gjengjeld verta store - stor konsekvens. Ver ekstra obs der snødekket er tynnare då det vil vere lettare å trigge skred her. Før helga så fall det nedbør som regn opp til ca 900 moh. Det er kaldt og klart i dag og det er meldt same vêrtype i perioden vi går inn i. Snødekket under 900 moh er småfuktig og den store temp.gradienten kan føre til at vi får på ny utvikling i eksisterande dekke. Greit å følgje med på. Varslet faregrad er riktig Flott at skredproblemet kjem tydeleg fram i tekstvarselet!

Tester

ECTX God Kjapptest mot nord og nordvest på 750 moh og ein ECT på ca 850 moh. Stabilt og fint.

Vær

Ikke nedbør -5 °C 0 m/s 10% skyer Klarvær. Ein del skodde tidleg ettermiddag, men klarna opp. Kaldt og klart.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

26. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Hadde relativt god utsikt til både nord og nordvestlige, vestlige, austlege brattheng opp til ca 900 moh. Såg ingen aktivitet i dei i dag.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 900 moh Observerte ikkje nemnte skredproblem i dag. Grov i nord-nordvest mtp at innmeldt skred i helga løsna i denne sektoren. Fant ikkje skredproblemet på 800+ moh. Om ein legg godvilje til så kunne eg kanskje sjå restar etter skredproblemet over skarelaget, men uansett ikkje potensiale i det der eg var i dag - der var det brote ned. Vil anta at det over 900 moh framleis kan vere inntakt då mildvêret som tok knekken på det lågare nede strekte seg opp til ca denne høgda.

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk 2 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 400 moh. Grense for lagdelt snø er på 700 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr

Notater

Redigere obs i kveld.

ObsID: 251997

Hardanger / Kvinnherad

Snø

26.01.2021 kl. 11:18

82 moh

CatoLeganger@obskorps (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Snø 0 °C 2 m/s 95% skyer Meir skya vêrtype i dag samanlikna med i går. Litt mildare. Nedbør som snø; 2-3 cm, men variasjon mtp kor nedbørsfelta kjem inn.

Notater

Notat til ObsID: 251754 - observasjon av skred meldt inn 24.01 kl.12.23. Uvisst kva det svake laget skredet gjekk ut på då eg ikkje har fått sjekka det, men bruddkant på 70 cm samsvarer med min tidlegare observasjon av kantkorn/rim i same sektor og område på ca same høgda. Eg har ikkje høyrt at dette skredet er utløyst av skiløpar, så då er det truleg naturleg utløyst. Det er ikkje uvanleg at det går skred inne i bollen, midt i biletet av skredet, samt utover på høgresida, men det er SÆRS sjeldan heile sida går ut. Dette er eit lite obs obs! på at forholda er krevjande! Eg vil anta at skredproblemet finnes i fleire sektorar, kanskje i alle. Oppmodar om å dere forsiktig der snødekket er tynnare, der kor djupareliggnade svake lag lettare kan påvirkast. Eg går ein liten Obstur i ettermiddag, men rekker ikkje opp til området kor skredet gjekk, men prøver å sjekke ut tilsvarande skredproblem i nabofjella på ca 8-900 moh.

Snøprofil

10 cm F PP 2 mm D, 30 cm 1F RG/DF 1 mm/1 mm D-M, 25 cm 1F DFdc/RG 1 mm/1 mm D-M, 20 cm 1F DF 1 mm D-M, 15 cm P-K/F- MF/IF 1 mm M Mogleg sterkt avrunda kantkorn øvst i dette laget, men ingen potens i det slik det er no på denne høgda. -11,1 °C @ 0 cm, -7,4 °C @ 10 cm, -6,4 °C @ 20 cm, -5,6 °C @ 30 cm, -4,6 °C @ 40 cm, -3,5 °C @ 50 cm, -2,4 °C @ 60 cm, -1,3 °C @ 80 cm, -0,8 °C @ 95 cm Nordvest vendt side - ca 20 grader bratt.

ObsID: 251917

Hardanger / SAUDA

Snø

25.01.2021 kl. 22:08

773 moh

ÅgeMidthun@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Lite flak som løsnet mot underlaget i slakt terreng.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Nordvestlig vind, antatt 5 til 6m/s. Transport av snø langs bakken og noe føyke og pålagring av myke fokksnøflak. En husky som løp over noen kuler i terrenget løsnet på to harmløse flak. Skikjørere bør være obs på fersk vindtransportert snø i øst/sørøst tirsdag.

ObsID: 251840

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org