Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger mandag 04.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan finnes områder med svakt lag av rim under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

I isolerte heng mot N-NV kan det finnes nedføyket overflaterim under bærende fokksnø. Det skal mye til å påvirke laget, men vær oppmerksom over konvekser og ved inngang til heng, der snødekket er tynnere. Vis aktsomhet ved faretegn som drønn eller skytende sprekker.
Litt vind vil kunne gi små, ferske flakdannelser på utsatte steder som rundt topper, bak rygger og i renner. Vinden kan styres av terrenget og problemet kan finnes i flere himmelretninger.
Fokksnøen fra sist helg ventes å ha stabilisert seg.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 3. januar 2021

Snødekket er preget av mye nedbør og vind sist helg. Dette har gitt fokksnø i leheng, mest mot nordvest. Vindutsatte formasjoner er avblåst eller består av skare, i vindbeskyttet terreng finner man også løsere snø og flott skiføre.
Vest for Folgefonna er det generelt lite snø og bare sporadisk skiføre under 1000 moh. I fjellet og lengre øst i regionen er det gamle snødekket påvirket av flere runder med mildvær, under 1000 moh er det gamle snødekket generelt gjennomfuktet og stabilt.

Det er observert nedføyket overflaterim i n-nv over 1000 moh vest i regionen. Det skal mye til å påvirke laget, men skred kan bli store. Utbredelsen er usikker.
Det ligger kantkorn over skare dypt i snødekket. Sannsynligvis mest utbredt mellom 1000 og 1100 moh. Det er usikkert om laget har nok ugunstige egenskaper til at skred kan løses ut.

Fjellvær

Søndag 3. januar 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 4. januar 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -15 °C til -6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS