Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger tirsdag 29.12.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold.Vær forsiktig i forsenkninger og søkk der fokksnø har lagt seg oppå et tynt lag med overflaterim.

Skredfarevurdering

Vinden og nedbøren avtar og de store fokksnøflakene stabiliseres gradvis. Det vil være færre store heng som er mulig å påvirke av skiløpere. Vær likevel forsiktig, spesielt i mindre heng med nysnøflak fra mandag. Selv om det ikke er observert aktivitet i rimlag under fokksnøen, kan ikke problemet utelukkes. Vær forsiktig ved faretegn som drønn og skytende sprekker.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 28. desember 2020

Snøoverflata i fjellet er preget av mye vind søndag som dannet fokksnø med ulik hardhet. Varierende temperatur de siste dagene har tidvis gitt nysnø i lavlandet med påfølgende regn under ca 800 moh. Vest for Folgefonna er det generelt lite snø og sporadisk skiføre under 1000 moh. I fjellet og lengre øst i regionen er det gamle snødekket påvirka av flere runder med mildvær. Under 1000 moh er det gamle snødekket generelt gjennomfukta og stabilt.

Det ligger kantkorn over skare dypt i snødekket. Sannsynligvis mest utbredt mellom 1000 og 1100 moh. Det er usikkert om laget har nok ugunstige egenskaper til at skred kan løses ut. Det er ikke observert tegn på at rim som ble dannet i julehelga er aktivt.

Det er observert noen naturlig utløst str. 3 flakskred vest for Røldal søndag,

Det er fortsatt snøfokk i fjellet mandag.

Fjellvær

Mandag 28. desember 2020

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst. -8 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 29. desember 2020

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -7 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS