Snøskredvarsel for Hardanger onsdag 15.01.2020

3
Betydelig
Publisert:

Krevende forhold i fjellet med vind og nysnø. Skred kan løses ut både naturlig og av skiløper. Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø.

Illustrasjon av ferdselsråd Våt overflate: Unngå ferdsel i terreng brattere enn 30 grader. Unngå også utløpssoner.
Illustrasjon av ferdselsråd Tørr overflate: Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø og utløpsområder under slikt terreng.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Våt snø (flakskred)

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind fra S og SV og mye nedbør gir skredproblem med fokksnøflak i leområder. Fare for store naturlig utløste flakskred. Under mildværsgrensa kan det gå naturlig utløste våte snøskred. Unngå ferdsel i leformasjoner hvor det legger seg opp ferske fokksnøflak, mest utsatt er leområder NV til NØ.
Kraftig vind fra sørlig retning og mye nedbør den siste tiden har ført til betydelige mengder vindtransportert snø i Ø og NØ vendte leområder. Rygger og utsatt terreng er blåst ned til gammelt snødekke. Gammelt snødekke består av smelteformer.
25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område.
Liten storm fra sør., endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen.
-7 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om formiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
30 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område.
Sterk kuling fra sør., endring til stiv kuling fra sørvest om formiddagen.
-6 °C til -1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh natt til onsdag.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Hardanger / D0801(25410) Telemark vest 2018-2026

Snø

13.01.2020 kl. 18:30

997 moh

drift@svv (**)

Vær

Ikke nedbør -2 °C Haukelitunnelen (1200moh) kl 08:31 50 cm nysnø akkumulert siste 12 timer.

Skredaktivitet

13. jan 18:40 - 12. jan 18:40 Tørre løssnøskred 1 - Små. Naturlig utløst NV. Mellom 1300 moh og 1200 moh Gjelder Ev134 Vågsli - Baklia,

Faretegn

Ferske skred

ObsID: 206799

Hardanger / Rosendal

Snø

13.01.2020 kl. 14:18

92 moh

CatoLeganger@obskorps (***)

Snødekke

Kraftig snøfokk 25 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 600 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Registrerte at Røldal skisenter meldte om 20 cm nysnø i dag tidleg, måndag. Det har nok kome litt mindre enn det i ytre del av regionen. Det har fortsett å snø utover dagen. Sikten er litt redusert så det er vanskeleg å sei noko eksakt om snøfokk, men det har blåse jamt i heile dag. Registrerer at vindmåler på 700 moh har målt 8-11 m/s frå i natt og til i no. Lett til moderat snøfokk er rimeleg å anta at det har vore i heile dag. Det skal uansett auka på med vind. Same vindretning som hersker vidare. Observerer kraftig i kveld. Snødekket generelt varierer mykje ifht kor du er i regionen. Grensa for samanhengande skiføre ligg lågare ned i indre del, rundt Røldal, enn i ytre del, rundt Rosendal. Snødjupna varierer også mykje. For ytre del er det ein del forskjell i dei vestvendte sidene (og delvis tilgrensande sider) mot fjorden enn dei nordvendte (og tilgrensande). Det ligg meir snø jo lenger inn i dalane mot Folgefonna ein kjem. Men generelt har mildvêrssyklusane herja godt med snødekket sidan sesongstart.

Vær

Regn 5 °C 4 m/s fra SØ ↖ 95% skyer Det har vore ein del nedbør i natt, samt i dag, måndag. Ser nysnøgrensa/0-grader ligg på om lag 700 moh. Det har vore litt vind jamt gjennom dagen. Mellom 7-11 m/s i høgda (ca). Litt roligare i dalane. Basert på det er det rimeleg å tru at det har gått føre seg litt vindtransport i høgda. Registrerte at i Røldal skisenter var det kome 20 cm nysnø i dag tidleg. Litt mindre her i ytre strøk rundt Rosendal, men det har snø og det snør framleis i høgda.

Notater

Observasjoner er ein kombinasjon av det eg har sett med eigne auger, det eg har sett på webkamera og det eg har lest frå ulike kjelder.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter 3 - Store N, NØ, NV over 700 moh

Skredfarevurdering

2 Moderat Det har kome ein del nysnø i natt; ca 20 cm og det har vekselvis fortsett å snø utover dagen. Det har vore noko vind i høgda frå S-SØ så nedføyka nysnø i motsette sektorar er å anta som skredproblem. Vinden tek seg opp frå natt til tysdag og skal holde seg relativt stabil fram til iallfall utpå onsdag kveld, mogleg lengre. Det er også meldt meir nedbør frå i natt av. Kombinasjonen vil føre til pålagring i NV-N-NØ sektor. Vinden skal dreie meir frå vest frå onsdag av og skal halde seg slik ut veka. Varslet faregrad er riktig FG 2 er nok rimeleg for regionen sett under eitt. Om vêret som er meldt slår til er det rimeleg med FG 3 frå tysdag av.

ObsID: 206772

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org