Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger lørdag 07.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høy til fjells kan det finnes fersk fokksnø som det kan være lett for skikjørere å løse ut skred i. Et og annet vått skred i lavere fjellområder kan skje.

Skredfarevurdering

I de høyeste fjellområdene vil det i leområder fortsette å samle seg fersk vindtransportert snø. Det vil være lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen, men den stabiliseres raskt siden det er relativt gunstige temperaturer.

I lavere områder er det knapt snø igjen, og det regnværet som er meldt vil ikke føre til de store endringene. Mye har rast fra seg torsdag, men ett og annet vått skred kan kanskje forekomme der fredagens nedbør er akkurat det som skal til for at det skal løsne skred.


Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 6. desember 2019

Snøoverflaten er preget av regnvær og høye temperaturer selv høyt til fjells. På de høyeste toppene på Folgefonna og lengst øst i regionen kan imidlertid nysnøen ha kommet som tørr snø som har føket rundt i vinden. Det er generelt lite snø i regionen og trolig må man over 1000 moh for å finne skiføre av betydning. Det er generelt mindre snø enn normalt, og mest snø ligger det generelt i østvendte leområder.

Det finnes kantkorn ved bakken, men det er begrenset med snø over. Det er usikkert i hvor stor grad kantkornet er påvirket av mildværet.

Fra torsdag til fredag har det kommet 80 cm nysnø i fjellene mellom Sauda og Røldal.
Fredag formiddag er det på Folgefonna målestasjon - 3 grader, et snev av snø i lufta og svak vind fra sørvest.

Fjellvær

Fredag 6. desember 2019

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -4 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Kaldere utover dagen.

Lørdag 7. desember 2019

6 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS