Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger torsdag 21.03.2019

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Økende snøskredfare grunnet rask temperaturstigning og nedbør som regn. Naturlig utløste snøskred sannsynlig. Størst skredfare natt til torsdag.

Skredfarevurdering

Skredfaren vil øke som følge av intens nedbør, rask temperaturstigning og kraftig vind. Det ventes å gå mange naturlig utløste skred natt til torsdag og torsdag formiddag. Skredaktiviteten ventes å avta noe utover torsdagen, men det kan ta noe tid før mildværet trekker ned til løsere lag/vedvarende svake lag slik at skredfaren vil vedvare noe også etter at den mest intense nedbøren er over. Skredproblemene er knyttet til våte flakskred og våte løssnøskred.

Over mildværsgrensa kan det også gå naturlig utløste tørre flakskred mest utsatt for dette er NV-N-Ø sektor.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. mars 2019

Snøoverflaten er preget av mye vind og noe nedbør i helga, stedvis er det helt avblåst, hard fokksnø og i enkelte leheng myk fokksnø.
Snøoverflaten har vært fuktig opp til ca 6-700 moh. Sola har tatt godt i bratte fjellsider mot S og SV, i slike områder har det dannet seg et nytt skarelag.

Det kan finnes lag av kantkorn i isolerte helninger over 1000 moh.

Mandag er det observert flakskred i sørvendt helning sør for Finse. Søndag gikk det et flakskred over Fv 7 ved Storelia, mandag ble det gjennomført kunstig utløsning av skred i samme området ved Fv 7.

Det ble observert en del snøfokk søndag til tirsdag i varslingsregionen. Det er ikke observert vedvarende svake lag i snødekket den siste perioden.

Fjellvær

Onsdag 20. mars 2019

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -6 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Sterkest vind i vest.

Torsdag 21. mars 2019

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til bris fra vest om kvelden. -5 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Avtagende nedbøraktivitet og synkende snøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS