Snøskredvarsel for Hardanger tirsdag 08.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder der det samler seg fokksnø, som bak rygger og i søkk og renner. Det er lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig nordavind vil flytte på nysnøen fra mandag og danne fokksnøflak i leområder og beskyttede formasjoner i og over skoggrensen. Disse vil mange steder legge seg over et lag med løsere nysnø og kan løses ut av en enkelt skikjører. Snøen vil være mest følsom for skredutløsning når været står på, og skredfaren vil være størst i områder der det også ligger en såle av eldre snø. Terreng og lesider vendt mot sør er mest utsatt.
Snødekket er generelt tynt og ujevnt fordelt over skoggrensa, mange steder er det avblåst og hardt. I noen leområder høyt til fjells ligger det fokksnø som er stabilisert av mildvær. Det er lite eller ingen snø i lavlandet.
Mandag formiddag er det blitt kaldere og det er minusgrader de fleste steder i høyden. Enkelte lette snøbyger som øker på til snøvær i høyden utover dagen.
12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område.
Bris fra nordvest., endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen.
-8 °C til -3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 1 mm nedbør i døgnet.
Stiv kuling fra nord.
-11 °C til -5 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh natt til tirsdag.
Delvis skyet.
Synkende snøgrense, 0 meter fra formiddagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Hardanger / SAUDA

Snø

05.01.2019 kl. 12:52

852 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 4 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Litt sjuskete profil. I hovedsak smelteformer. Ispedd et islag. Ved spadebrekk løsner øveste lag under skarelaget der smeltekornene er noe løsere. Ingen respons på lille blokktest. Fuktet-vått snødekke helt til bakken.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Smelteformer, polykrystaller i ulike nyanser, for de som synes det er artig😁
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Føles mer som en sur vårdag enn en tidlig vinterdag...

Skredproblem

Ubunden snø All kantkorndannelse fra tidligere ser ut til å være borte i denne høyden. Trolig enda høyere, helt opp i 1000 moh!? Må prøve å komme meg noe høyere på neste obstur for å sjekke hva som finnes.

Vær

Yr 3 °C 5 m/s fra V → Mildvær og sørgelige forhold for alle som er glad i vinteren. Eneste pluss må være at man kan kjøre på myk, fast «vårsnø» og slipper blankholka fra romjula!

Snødekke

50 cm totalt Ikke snøfokk Snøgrense på 500 moh. Grense for lagdelt snø er på 1000 moh Våt løssnø Våt Regn/yr opp mot 1000 moh og muligens enda høyere!

Skredfarevurdering

1 Liten Liten skredfare i mellomhøyde og antakeligvis opp mot 1100-1200moh. Det høyest liggende terrenget i regionen er vanskelig å komme til og vanskelig å si noe om. Foreløpig ser det ut som det kommer lite snø og blir relativt mildt kommende uke, så det vil holde seg stabilt. Varslet faregrad er riktig Spot on på varsel.

Skredaktivitet

5. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Snødekket er stein dødt i denne høyden... må nok betydelig høyere for å finne mer variert lagdeling.

ObsID: 174178

Hardanger / SAUDA

Snø

05.01.2019 kl. 12:00

833 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps

Vær

Yr 1 °C 5 m/s fra V → 97% skyer Mildtvær preger høyfjellet i 900meters høyde...

ObsID: 174154

Hardanger / SAUDA

Snø

05.01.2019 kl. 11:27

638 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps

Snødekke

20 cm totalt 0 cm nysnø Nysnøgrense på 1200 moh. Snøgrense på 500 moh Annet Våt Svært tynt snødekke i forhold til sesongen som burde vært i gang her nå... Til dels råtten snø i denne høyden. Bekker og elver er åpne.

ObsID: 174129

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org