Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger torsdag 27.12.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt terreng med ferske nysnø- og fokksnøflak, spesielt høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Nysnø kombinert med vind fører til ustabile nysnøflak i østvendte leheng i høyden. Over nysnøgrensen er det mulig for en skiløper å løse ut middels store skred i nysnøflak, særlig høyt til fjells hvor mildværet onsdag ikke har påvirket snødekket.
I høyden kan det stedvis ligge et vedvarende svakt lag av nedføyket overflaterim i snødekket i V-N-vendte leheng. Utbredelsen er usikker, men vær forsiktig i områder med tynt eller mykt snødekke.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 26. desember 2018

I høyden er nysnøen som har kommet de siste dagene preget av vind fra vest. Det har gitt en ujevn fordeling av snøen og mange steder en ujevn snøoverflate som varierer i hardhet. Snødekket kan ventes å være påvirket av mildvær og gjenfrysing mellom 1000-1400 moh, lavere i terrenget stort sett våt eller fuktig snø. Det er betydelig mindre snø i regionen enn normalt for årstiden.

Rimlag i vestvendte formasjoner over 1000 moh. Observert ved Haukeli søndag.
Kantkornlag rundt skarelag viser noen steder evne til bruddforplantning, men utbredelsen er usikker.

Kun beskjedne nedbørsmengder onsdag morgen, stigende temperatur og to plussgrader på Røldalsfjellet målestasjon (1010 moh).

Fjellvær

Onsdag 26. desember 2018

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -2 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til vestlig liten kuling.

Torsdag 27. desember 2018

7 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -3 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS