Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger onsdag 19.12.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Nysnø og vind kan skape ustabile forhold i fjellet. Mer stabile forhold i ytre og lavereliggende deler av regionen.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind vil danne nysnøflak i heng mot N og V. Disse kan løses ut av en skiløper. Skredproblemet ventes å være mest utbredt rundt Røldal og Haukelifjell som får de største nedbørsmengdene.
Fokksnøflakene fra helga er i ferd med å stabilisere seg, men kan fortsatt påvirkes ved større tilleggsbelastning og kraftig vind kan fornye problemet i hele regionen. Det kan ikke utelukkes at rim er bevart noen steder og ta faretegn som drønn og skytende sprekker på alvor. Husk at mange steder har lite snø og mye oppstikkende stein. Selv små skred kan gjøre stor skade.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 18. desember 2018

I løpet av helga har snødekket blitt kraftig påvirket av vind fra S og Ø og snøen er ujevnt fordelt. Mye snø har blitt flyttet over i heng som tidligere hadde tynt snødekke. Det ventes at vindutsatte formasjoner nå har lite eller ingen snø.
Det er mest snø i indre og høyereliggende deler av regionen. I lavlandet og i ytre deler av regionen er det lite eller ingen snø.

Mandag meldes det fra Sauda om at fokksnø er erodert bort og eldre polert skarelag har kommet til syne i vindutsatt heng. Tirsdag ettermiddag blåser det stiv kuling og er 0 grader på Folgefonna skisenter (1200 moh)

Fjellvær

Tirsdag 18. desember 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende, økende vind og stigende temperatur utover ettermiddagen/kvelden.

Onsdag 19. desember 2018

6 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst. -8 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Høyest temperatur i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS