Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger tirsdag 16.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet. Nysnø og snøfokk etter snøfall og kraftig vind de siste dagene danner ustabile fokksnøflak i leområder.

Skredfarevurdering

Værsituasjonen fra mandag med vind og en god del nedbør forsetter også på tirsdag med opp mot 25 mm nedbør i løpet av døgnet. Mest nedbør sør og vest for Sørfjorden. Frisk bris først på tirsdagen, litt roligere etter hvert, medfører at det vil være en del snøfokk om natta og først på dagen. Dette vil fornye skredproblemet med fersk fokksnø i leområder. Fokksnøflak fra mandag trenger også tid før de er stabilisert både over og under tregrensa. Skredfaren er avtakende, men faregraden vurderes å holde seg på 3-betydelig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. januar 2018

Det ligger eldre harde fokksnøflak i le for ulike vindretninger fra forrige uke. Fjellrygger og vindutsatte steder var i slutten av helga stort sett isete og harde. Snøen under øverste markerte skarelaget er stabil. Det er generelt litt mer snø enn normalt i fjellet. Tørr luft og utstråling, har gjort snødekket ganske tørt og hardt.

Stabilitetstester i Suldal viser at det finnes ustabile lag i fokksnøen. Det er også gjort ferske observasjoner av kantkornlag over skare både i Røldal og i naboregionen Voss, men slike kantkornlag forårsaker i liten grad bruddforplantning. Temperaturfordelinga i snødekket gjør likevel at kantkorn ventes å utvikle seg videre, og det må derfor følges med på fremover.

Det er ikke rapportert om ferske skred de siste dagene.

Sist helg var temperaturen synkende med stort sett kuldegrader i fjellet. Det blåste søndag kveld og natt til mandag opp mot orkan fra S på toppstasjonen til Folgefonna skisenter (1390 moh). Det har vært begrenset med nedbør de siste dagene, men mandag morgen begynte det å snø flere steder i regionen.

Fjellvær

Mandag 15. januar 2018

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Storm fra sørøst. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Snøgrensen er gitt i indre strøk, noe høyere lengre vest i regionen. Snøgrensen øker til ca. 300 moh sent om kvelden.

Tirsdag 16. januar 2018

14 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sør om formiddagen. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. synkende snøgrense tirsdag formiddag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS