Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 26.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og noe nedbør øker skredfaren vest i regionen. Skredproblemene er begrenset til formasjoner hvor det legger seg opp ferske fokksnøflak. Store deler av terrenget i regionen har fremdeles for tynt snødekke til å ha særlig skredfare. Kantkorn under fokksnø kan påvirkes enkelte steder.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 25. januar 2022

Det er generelt lite snø for årstiden, og det er mest snø vest i regionen. Det som finnes av snø er ujevnt fordelt i terrenget hvor flater og vestvendt terreng er avblåst og har lite snø, mens skjermet østvendt terreng har mer innblåst snø. I skogen er det tynt snødekke med oppstikkende stein.

Over 1200 moh finnes vedvarende svake lag under fokksnøen og det finnes begerkrystaller ved bakken. Kantkornlagene er for det meste gjemt under tykk og fast fokksnø, men skredaktivitet sist lørdag viser at lagene er mulige å påvirke.

Lørdag ble det observert et naturlig utløst str. 2 skred i østvendt terreng ved Bjøberg i Hemsedal på ca. 1300 moh.

Fjellvær

Tirsdag 25. januar 2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -8 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Stigende mildværsgrense mot kvelden.

Onsdag 26. januar 2022

8-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra vest. -6 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Noe synkende mildværsgrense midt på dagen. Forbigående vestlig sterk kuling om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS