Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal tirsdag 26.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket. Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng.

Skredfarevurdering

Hovedskredproblemet er vedvarende svake lag med kantkorn. Observasjoner fra de siste dagene tyder på at dette laget er aktivt og at fjernutløsning er mulig enkelte plasser. Vær spesielt obs der overliggende flak er tynne eller myke, der kan det være lett å løse ut skred.

Rolig vær uten nedbør de siste dagene har vært gunstig for stabilisering av ferske fokksnøflak. Vær likevel obs på at dette problemet kan være til stede i enkelte leheng høyt til fjells.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. januar 2021

Siste del av forrige uke har sterk vind fra sør, senere sørvest, og mye nysnø gitt ferske fokksnøflak i mange fjellsider, samt mye løs snø i skogen.
Det vil være varierende hardhet og tykkelse på flakene etter hvor vindutsatt terrenget er.
På skjermede steder kan det ligge myke flak. Under siste snøfall ligger det hardere flak med eldre fokksnø.

Det er observert vedvarende svake lag av kantkorn under den gamle fokksnøen mange steder i regionen. Dette laget varierer i tykkelse, slik at evnen til bruddforplanting varierer. Observasjoner fra de siste dagene tyder på dette laget er aktivt og at fjernutløsning er mulig enkelte plasser. Andre steder er kantkornlaget for tykt og har dermed begrenset evne til bruddforplantning.
Observasjoner tyder også på at det høyere i snødekket finnes lommer med nedsnødd overflaterim.

Det har gått naturlig utløste tørre flakskred fredag og lørdag flere steder i regionen, spesielt i Hemsdalsområdet. Også en del flakskred som er observert fra fly i dag, de kan ha gått fra lørdag kveld til søndag formiddag.

Nedbør og vindtransport av snø torsdag til lørdag. Rolig og kaldt vær fra lørdag kveld. Drønn i snøen og sprekkdannelse observert i Hemsedal og i Ål lørdag, stort sett under tregrensen. Mer bærende dekke av fokksnø over tregrensa og få faretegn.

Fjellvær

Mandag 25. januar 2021

Oppholdsvær. Bris fra vest. -20 °C til -10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Tirsdag 26. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -20 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS