Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 20.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke. Vær obs på våtsnøskred i solhellinger.

Skredfarevurdering

Lite vind og oppholdsvær. Med en del tilleggsbelastning kan det være mulig å løse ut skred i de ferskeste fokksnø-/nysnøflakene i bratte lehellinger. Følg med på soloppvarming i bratte, solvendte hellinger utover dagen, det kan forekomme enkelte våte løssnøskred. Det fryser til igjen om kvelden.
Kalde netter kan gi vekstforhold for kantkorn noe ned i snødekket. Kantkorn i dypere lag antas å være vanskelige å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 19. mars 2020

Snøoverflaten i fjellet bærer preg av mye vind og snøfall denne uka. Det er mye fokksnø og skavler, særlig vest i regionen har det kommet mye snø og blåst godt. Under 900 - 1000 moh ble snøoverflaten søndag generelt fuktet etter varmegrader og regn.

Eldre fokksnøflak er mer eller mindre stabile, men under fokksnøen fra tidligere i mars er det et vedvarende svakt lag av kantkorn. Dette er utbredt der det overliggende fokksnølaget er tynt, og forholdene ligger til rette for at dette kan utvikles videre.
Lenger ned i snødekket finnes også en sammensatt blanding av skarelag, smelteformer og kantkorn, men her er kantkornlagene vanskelig å påvirke.

Daisybellutløste, mindre flakskred i fokksnøen i Såballie i Geilo vest torsdag. Ingen respons i kantkorn.

Det er stort sett mer snø enn normalt i regionen. Vestvendt terreng har minst snø, men også der stort sett sammenhengende snøoverflate. Siste døgn til torsdag morgen kom det 3-8 mm nedbør som snø lengt vest i regionen, mindre lenger østover.

Fjellvær

Torsdag 19. mars 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 20. mars 2020

Oppholdsvær. Bris fra nord. -15 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS